» Ausztria

» Ausztria » Tirol


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Wipptal Tirolban, az olasz határ mellett található. Legmagasabb pontja a Brenner-hágó (1.374 m).


Maria Waldrast

Az Innsbruck melletti Wipptalban 1638 méter magasan fekvő Maria Waldrast kolostor Közép-Európa legmagasabban fekvő kolostora.

A Wipptalban található Maria Waldrastba vezető túrát különféle források szegélyezik. A Klosterbrunnen egy különleges forrás, ahol a víz jobbra kanyarodva folyik és gyógyító erővel bír.

Bergeralm

Steinacher Bergbahnen és "Bärenbachl" élményvilág: A Bergeralmon gyerekélményút és vízijátszótér várja az ide látogatókat. (részletek)

Innen kétüléses libegővel érhető el a Bergeralm középállomásról a Nösslachjoch csúcs.

Gschnitztal

Az idilli Gschnitztal a Wipptal kis mellékvölgye a Stubai-Alpokban. A völgy felett több háromezer méteres csúcs található, amelyek közül az egyik a Habicht. A Gschnitztal két faluját Geschnitznek és Trinsnek hívják.

Trins 1811 óta önálló település, és a kevés érintetlen tiroli hegyi falu egyike. A házak rétoromán stílusban csoportosulnak egymás mellé, és egy falucsoportot alkotnak. A 17. századig Trins bányásztelepülés volt; miután a bányákat bezárták, az ottani gazdák földművelésbe kezdtek.

Figyelemre méltó épületek a Schneeberg-kastély és a késő gótikus plébániatemplom. De a természetkedvelők és a túrázók is megtalálnak mindent, amire a szívük vágyik Trinsben. Népszerű célpont a Padasterjochhaus, ahonnan remek kilátás nyílik a Stubai-Alpokra. Ha pedig nyáron túl meleg van a völgyben, a Sarnthein-vízeséshez túrázhat, hogy lehűtse magát.

Gschnitz község egy kicsit beljebb fekszik a völgyben. A falu hosszú történelméről tanúskodnak a festői tanyák, amelyek közül néhányat barokk festményekkel díszítettek. Körülbelül 420 ember él itt. Trinshez hasonlóan Gschnitz is a hegyi falvak közé tartozik.

A Sandes-vízesés árnyékában "régi ösvényeken" sétálhat, és lehetősége nyílik arra, hogy kívülről és belülről részletesen felfedezze az összes épületet és azok rendeltetését.

A völgy szinte teljes területe védett területek része. A változatos és egyedülálló állat- és növényvilág bennfentes tippnek számít. Számos orchideafaj és mindenekelőtt az alpesi virágok sokfélesége miatt ez a "Tirol virágokban leggazdagabb hegye".

Burg Trautson

A Matrei am Brenner közelében lévő Trautson kastélyt 2017 és 2023 között részben felújították és új épülettel bővítették. A kulturális és történelmi jelentőségű területet a nagyközönség számára is hozzáférhetővé tették.

Matrei Trautson kastélyát 1221-ben Albrecht III. tiroli gróf építtette. A várat többször bővítették és többször változott a tulajdonosa. 1775-ben Maria Josepha von Trautson Mária József auerspergi herceggel hozta házasságba, akinek családi birtokában ma is van. A kastélykomplexumot, amely az egyetlen és legnagyobb volt az északi Wipptal-völgyben, 1945-ben, nem sokkal a háború vége előtt amerikai bombázók szinte teljesen elpusztították. Csak a mosoda, az egyes várfalak és a káptalan házának egy része maradt meg.

Egyesületet alapítottak egy kulturális örökségi helyszín újjáélesztésére. A Matrei Trautson Kastély Egyesület célja, hogy megmentsen egy történelmi jelentőségű helyszínt a pusztulástól, nemcsak a rusztikus várfalak helyreállításával, hanem a régi falak új pompájukban való újjáélesztésével is. A Wipptal-völgy szívében egy új kulturális és rendezvényközpontot, valamint egy rekreációs területet kívánnak létrehozni. A régi várfalakat, a mosodát és a káplán házát felújították, és egy új épületet emeltek, amely érzékenyen reagál a történelmi környezetre, mégis saját, kortárs építészeti nyelvet beszél. 

A felújítás során a Sill folyó felett átívelő függőhíd nemcsak Trautsont köti össze a szemközti Pfons városrésszel, hanem szimbolikus kapcsolatot is jelent az egyesült Matrei-Mühlbachl-Pfons települések között. Az, hogy a kastélyt most már két oldalról is meg lehet közelíteni, nemcsak azzal az előnnyel jár, hogy a Pfons községházánál lévő nagy parkolót ki lehet használni, hanem azzal is, hogy egy érdekes körsétát is lehet kínálni, amely a matrei-i vasútállomásról indul.Tartomány:Tirol
Település:Steinach am Brenner
GPS: 47° 5′ 26.68812″, 11° 27′ 59.65992″
Honlap: http://www.wipptal.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward