» Franciaország

» Franciaország » Provence-Alpes-Côte d'Azur » Cote d'Azur


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Saint-Paul-de-Vence a Földközi-tengerrel szemben található. Sok híresség és művész fordult meg itt az évek folyamán, így ma is fontos kulturális- és művészeti helyszín.


Ebben a gyönyörű faluban találkozott és házasodott össze Simone Signoret és Yves Montand. Sok időt töltöttek itt. Montand gyakran játszott Lino Ventura-val pétanque-ot a Place du jeu de Boules téren, melyet öreg platánok szegélyeznek.

A 20. század legnagyobb művészei, mint pl. Matisse, Chagall, Picasso, Braque, Léger, Calder fordultak meg a Colombe d’Or fogadóban, amely ma egy múzeum és fogadó is egyben. Jacques Prévert francia költő szintén Saint-Paul de Vence falvának egyik híres lakója volt.

A 16. században, 1543 és 1547 között, I. Ferenc uralkodása idején körülbástyázták a falvat. A 12-14. századi őrtorony Saint-Paul-de-Vence legrégebbi építménye. A Chapelle des Pénitents Blancs kápolnát Folon művei díszítik.

A place de la Grande Fontaine téren állt a régi piac, amely a falu szívében található. Hatalmas szökőkútjánál (1850) mindenki szívesen megáll egy kis felfrissülésre. 

Az Eglise Collégiale templomot többször átépítették (14.,16.,17.,18. században is), de a templom megőrizte román stílusú kórusát, 17. századi elrendezését és gazdag barokk díszítésű oldalsó kápolnáit.

Chapelle du Rosaire de Vence

Henri Matisse francia festő 1948-51 közt a dominikánus apácák vence-i Rózsafüzér-kápolnáját dekorálta, akik betegségében ápolták. Az idős művész 1947-ben fogadta el a szerzetesrend nővéreinek megbízását. Megrajzolta a kápolna hatalmas üvegablakait, megfestette falait, megtervezte az oltár feletti feszületet, még a mai napig használt színes miseruhák is Matisse keze munkáját viselik magukon.

Matisse Auguste Perret építésszel közösen alkotta meg Saint-Paul de Vence festői provence-i falu dominikánus kolostorának Rózsafüzér-kápolnáját, amelynek díszítésén 1949 és 1951 között dolgozott. Az 1951. június 25-én felszentelt kápolnát a művész főművének tekintette, és egyben ez lett utolsó alkotása is. Az ablaküvegeket a napra, a természetre, és az égre utaló sárga, zöld és kék színekkel díszítette. A kápolnát vidám fénnyel elárasztó ablaküvegek kontrasztot alkotnak a kéthajós kápolna belsejének többi részével, a fehér kerámia alapon készült három fekete-fehér grafikával, amelyek Szent Domonkost, Szűz Máriát a gyermekkel és a Kálváriát ábrázolják. A gyóntatószék faragott ajtaja, akárcsak a kápolna valamennyi kultikus tárgya, az idős művész alkotása.

A kolostorban látható alkotások vázlatait, rajzokat, terveket Matisse fia, Pierre a Vatikánnak adományozta 1980-ban. 

Fondation Marguerite et Aimé Maeght

20. és 21. századi művészeti kiállítás. Az 1960-as években Aimé Maeght és felesége, Marguerite alapítványt hozott létre lenyűgöző 20. századi művészeti gyűjteményük elhelyezésére, amely néhány kilométerre található a Côte d'Azurtól, Saint Paul de Vence faluban. 

Az egyenetlen felületű parkban a festmények, nyomatok és kerámiák mellett Alberto Giacometti, Alexander Calder és George Braque (egy gyönyörű rajz szerzője a park medencéjében) nagy formátumú munkái láthatók; a Joan Miró (a Maeght házaspár közeli barátja) által tervezett labirintuson kívül, ahol Miró szobrai mellett Josep Llorens Artigas kerámiái is megtalálhatók.Tartomány:Provence-Alpes-Côte d'Azur
Település:Saint-Paul-de- Vence
GPS: 43° 41′ 49.1028″, 7° 7′ 19.6968″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward