» Ausztria

» Ausztria » Tirol


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Fisser Blochziehen: Karneváli szokások Serfaus-Fiss-Ladisban. A Blochziehen az egyik leghíresebb farsangi szokás az alpesi régióban, és hagyományosan csak négyévente kerül megrendezésre.


Négyévente a csaló Schwoaftuifl körbejárja a fiss-i Blochziehent. De akárcsak száz évvel ezelőtt, most sem egyedül megy, hanem a boszorkányokkal, a Giggelerrel, Mohrelennel és Schallnerrel együtt. Egy látványosság, amely a jó és a rossz - a tavasz és a tél - harcát jelképezi. Az alpesi régió talán legeredetibb farsangi szokása szilárdan rögzült a falvak lakosságának génjeiben, és az UNESCO szellemi kulturális öröksége.

Az álnok Schwoaftuifl, akit a 2023-as év főszereplőjének választottak, folyamatosan próbálja megakadályozni a Blochzieher előrehaladását. 

Az egész falu erre várt már régóta. Amikor 2023. január 29-én a fissi templom órája 12.30-at üt, az 1000 lakosú faluban néhány órára semmi sem lesz ugyanaz. A Blochziehen a "latz geats los!" szavakkal kezdődik. Történelmi jelmezekben és lenyűgöző fából készült maszkok mögé bújtatott emberek együttes erővel húznak és tolnak egy hat tonnás fát a felső-tiroli Inn-völgyben fekvő Fiss hegyi falu szűk utcáin keresztül. Elöl a Schallner és a Mohrelen ugrálnak, és bejelentik a felvonulás kezdetét. Röviddel ezután a Paarlen, a Holzer és a Jäger következik. Leghátul a 2023-as év főszereplőjének választott Schwoaftuifl próbálja lassítani a menetet. Egy nagy, kovácsolt villával táncolja körbe a Blochot a félelmetes boszorkányokkal és csapkodó seprűikkel együtt. Eközben a Bajatzl, aki a háztetőkön téblábol és csínytevéseket űz, őrült ötleteivel nézők ezreit nevetteti meg.

Legendás karneváli szokás: minden Fisser számára kötelező

A Fisser Blochziehen tiszta hagyomány, és a falusiak összetartásáról szól. Becsületbeli ügy, és szilárdan rögzült a lakosok génjeiben, mivel szinte minden Fisser háztartás valamilyen módon kapcsolódik a Blochziehenhez. Mintegy 350 falubeli férfi vesz részt közvetlenül a régi farsangi szokásban.

A Blochziehen egyszerre kötelesség és szabadidős verseny minden Fisser számára, és rendkívül szimbolikus. A Blochot, egy körülbelül 30 méter hosszú és hat tonna súlyú fenyőfát késő ősszel vágják ki a férfiak. A január végi ünnepi felvonuláson fából készült szánkókon húzzák végig a falun. Maga a Bloch egy ekét ábrázol, amely a szántóföldeket a vetéshez feltöri. A Mohrelen és Schallner barátságos maszkjaikkal a tavaszt képviselik, és dübörgő harangjaikkal elűzik a gonoszt, a démonokat és a telet. Más szóval, a boszorkányok és a Schwoaftuifl. Ma a Blochziehen az egyik leghíresebb farsangi szokás az alpesi régióban, és hagyományosan csak négyévente kerül megrendezésre.

A hősnők a színfalak mögött

A Bloch-húzás napján a hatalmas fát mintegy 60 maszkos ember húzza végig a falun. Egyébként csak a férfiak bújhatnak a jelmezekbe. De a faluban mindenki tudja, hogy még ha a színfalak mögött aktívabbak is, a nők nélkül semmi sem működne. Ők varrják a jelmezeket és sminkelik a résztvevőket. Minden család hozzájárul a rendezvény sikeréhez. A helyiek hónapok óta készülnek erre a fontos napra, és büszkén mutogatják a fából faragott maszkjaikat. Harsány kiabálással és nagy zajjal akarnak véget vetni a télnek, elűzni a gonoszt, és a Blochot a Fonnesplatzra hurcolják, ahol a felvonulás után a polgármester elárverezi a legtöbbet ajánlónak. A bevételt a farsangi mulatság, a faluközösségi projektek vagy szociális intézmények kapják.

Az UNESCO szellemi kulturális öröksége

A Blochziehen a kereszténység előtti őseink tavaszi és termékenységi rítusainak maradványa, és egy fergeteges látványosság, amelynek szabadtéri színpada Fiss faluközpontja. Régebben a fiúk és az egyedülálló férfiak szokása volt, majd a házas férfiak is bekapcsolódtak. Ma egy külön bizottság osztja ki a szerepeket, és kezeli a jelmezeket. 2011-ben az UNESCO elismerte a Fisser Blochziehen kultúrtörténeti értékét, és felvette a szokást az osztrák szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe.

Amit sokan nem tudnak: történelmileg a Blochziehen a fiss-i lakosok házasságkötési szokásaihoz kapcsolódik. Csak akkor tartották meg, ha a faluban egész évben senki sem házasodott meg.

Egyébként: amit eredetileg csak a felnőttek ünnepeltek négyévente nagy részvétellel, azt Fissben fél évszázada a gyerekek és a fiatalok is ünneplik. Négyévente - a felnőttek példáját követve. A következő Kinderblochziehen 2024 januárjában kerül megrendezésre.Tartomány:Tirol
Település:Fiss
GPS: 47° 4′ 28.18668″, 10° 34′ 50.90984″
Időpont:2023. január 29.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward