» Ausztria

» Ausztria » Salzburg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Saalfelden és Leogang Salzburg tartományban, Pinzgau közepén húzódó alpesi birodalom. Itt található a világ leggyorsabb Flying Fox kötélpályája. Saalfelden Leogang Európa I. számú bringás desztinációja, bringaparkja, downhill ösvényei, bringás infrastruktúrája híres.


Nyáron a kerekded vonalú, fűvel benőtt pinzgaui hegyek, a leogangi kőhegyek és a Kőtenger lenyűgöző masszívuma tárul a látogató elé. Saalfelden és Leogang környékén a bike-ozás, a kerékpározás és a gyaloglás, a hegyi túrázás és hegymászás, az úszás és a napozás a legkedveltebb időtöltések, ám a vakációs program számtalan más lehetőséget is rejt.

A lélegzetelállító szépségű hegyi tájakat gyalog bejárni kívánók több mint 400 km-nyi tökéletesen ápolt és bebiztosított túraútra találnak Saalfeldenben és Leogangban. Stressztől és tolongástól távol, idillikus hegyi legelőkön pihenhetnek meg és kiadós uzsonna mellett élvezhetik a feledhetetlen panorámát.

SAALFELDEN

Saalfelden a pinzgaui települések legnagyobbika. Kifejezetten városias légkörű hely, száznegyven üzletével a legnagyobb kínálatot biztosítja bevásárláshoz. Nyaranta itt rendezik meg a nemzetközi jazzfesztivált (International Jazz Festival Saalfelden), amely az elmúlt három évtizedben elsőrangú hírnévre tett szert a kortárs és a kísérleti jazz ismerői körében, és Salzburg tartomány legjelentősebb kulturális rendezvényeinek sorába emelkedett. Saalfelden környéke ugyanakkor elsőrangú terep túrázáshoz, sziklamászáshoz és terepfutáshoz.

LEOGANG

A több mint háromezres lakosú faluban, Leogangban nagy hagyományai vannak a bányászatnak.  A nyaralók túrázással és bringázással töltik idejük nagy részét. Családok is szívesen jönnek, egyik közkedvelt céljuk az Asitz hegy üdülőparadicsoma. Az egykori bányászfalu arról is híres, hogy a XX. század elején itt honosodott meg először a magashegyi turizmus. A mai túrázókat több mint 400 kilométernyi gondozott túraút várja, az Asitz hegyen az alpesi legelőkön és jópofa hüttéken kívül gyerekeknek kialakított tematikus túrautak is vannak.

FELVONÓ

Asitz Kabinenbahn

Völgyállomás: Leogang. Itt: Mini - BikePark 4-12 éves korig. Saalfelden Leogangban már a legfiatalabb korosztály is elsajátíthatja a helyes bringás technikát, például a kezdőknek létesített európai parkok legnagyobbikában, a völgyállomásnál található Riders Playground parkban, ahol felnőtt kezdők is jól érzik magukat.

Középállomás: Stöckalm

Bike Park Leogang. Európa, sőt az egész világ legnagyobb és legjobb bringaparkjai közé tartozik. (részletek)

Sinne-Erlebnispark. 25 az érszékszerveket megdolgoztató kalandállomás: mezítlábas út, fűszerkert, illatfa, "óriásnyelv", "hangterem" az erdő hangjaival stb. Ezenfelül vízivilág és játszótér is várja a gyerekeket. A park ingyenesen látogatható. A leogangi hegyi felvonó középállomásán található "Érzékek élményparkja" egy mezítlábas-ösvénnyel, fűszerkerttel, illatfával és egy hangszigettel kínál önfeledt és vidám kikapcsolódást a családoknak.

Az "Flying Fox XXL" drótkötélcsúszda Stöcklalmtól indul. Ez a világ leggyorsabb Flying Fox kötélpályája. 1.600 méteres hosszával, 143 méter magasban haladó röppályájával és az akár 140 km/h csúcssebességet is elérő száguldással élményekkel teli kalandot kínál.

Hegyállomás: Asitz csúcs (1872 m). Játszótér. A hegyállomástól túrautak indulnak. Asitz csúcsáról kb. 13 kilométeres út vezet Saalfelden felé. Sommerrodelbahn "Leo´s Kufengaudi" nyári bobpálya. 

Viteldíj: A második gyerek féláron utazhat, harmadik gyerektől ingyenes a viteldíj. (részletek)

Az új Asitzkogel felvonó. Leogang házi hegyén, az Asitzkogelen 2022 áprilisa óta folynak az építési munkálatok. A falu a Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn sícirkuszban található. Az új Asitzkogel felvonót a 2022/2023-as téli szezon kezdetén helyezik üzembe. A nyolcszemélyes ülőlift lerövidíti a várakozási időt és nagyfokú kényelmet biztosít. Rendelkezik ülésfűtéssel, védőburokkal és automata zárórudakkal. Az új felvonó a hatszemélyes L7 Sportbahn felvonót váltja fel.

Doppelsessellift/Kétüléses libegő

  • Völgyállomás: Saalfelden
  • Hegyállomás: Biberg. Itt nyári bobpálya. (részletek)

TÚRA

400 kilométernyi jelzett túraútvonal, valamint több mint 1000 kilométernyi kerékpárút és hegyikerékpáros ösvény kínál aktív kikapcsolódást, feledhetetlen élményeket.

Montanlehrpfad Schwarzleo geológiai tanösvény, Leogang. A 4 km hosszú tanösvény a Bergbaumuseum Hütte-nél kezdődik, Schwarzleotalon át halad és a bányánál végződik.

Geschichte - Erlebnisweg/Történelmi-élményút, Saalfelden. 16 interaktív állomáson ismerkedhetnek meg a kirándulók Saalfelden múltjával. Jégkorszak, rómaikor, középkori pestisjárvány. Megismerhetik az alpesi gazdálkodást is. A gyerekek a síugrósánc állomáson kipróbálhatják a síugrás technikáját. Az élményút a Schloss Dorfheim mellett kezdődik.

Naturlehrpfad Steinalm, Saalfelden. 3,5 km hosszú erdei tanösvény a hegyek és legelők élővilágáról. Start: Saalfelden-Bürgerau. Steinalm 1.268 m: hütte, játszótér, állatsimogató.

Birnbachloch. A Birnbachloch a Leoganger Steinberge hegység egyik közkedvelt úticélja. A kiadós, de nem nehéz túra a Birnbach patak eredéhez, a Birnbachloch nevű természetvédelem alatt álló sziklabarlanghoz vezet, melynek belseje egy húsz méter széles „csarnokhoz” hasonlítható. A monda szerint hatalmas tó rejlik a hegy gyomrában, amely azonban örökre rejtve kell maradjon emberi tekintetek elől. Ugyancsak a monda szerint egyszer két fiatal fiú megpróbálta feltárni, mire egy hang szólalt meg a mélyből: „Gründst du mi, so schlünd i di“, vagyis „ha rám találsz, elnyellek”. Mind a mai napig nem tisztázott, van-e esély a földalatti tó létezésére. A túra kezdetben erdőben, majd réteken át és később sziklás terepen vezet. Az utat gondozzák, és bár alpesi jellege révén helyenként kissé nehezebb, mindenütt jól be van biztosítva. A legalább egy óra kell az 1291 méteres magasságban álló cél eléréséhez. Addigra megörülünk a sziklabarlangnál fakadó tiszta források vizének. A környék hegyeire nyíló kilátás pedig csodálatos. Ráadásul itt van Közép-Európa legalacsonyabban húzódó gleccsere, a Birnbachloch nyílásától pár száz méterre elnyúló Birnbach gleccser.

Saalfeldeni remetelak. A Bürgerau nevű parkolótól kellemes, félórás sétaút vezet egy a sziklafalba épített kis kápolnához és remetelakhoz. Már csak a Saalfeldeni-medencére nyíló csodálatos kilátás miatt is érdemes feljönni. Régen az itt lakó remete fontos feladata volt, hogy harangkongatással riassza a lakosságot, ha tüzet látott valahol a völgyben. Napjainkban is él fönn egy remete, alig egy-két éve, hogy némi keresés útján megtalálták az új jelöltet. Stan Vanuytrecht, a jelenlegi remete csuhát és hosszú szakállt visel, előszeretettel pipázgat a házikója előtt és mesél az életéről, a látogatók pedig szívesen fényképezkednek vele.

Passauer Hütte. A június közepe és október közepe közti időben érdemes megtenni ezt a túrát a Leoganger Steinberge vidékén, mert ilyenkor nyitva van a vendégváró kunyhó, a jó négy órás kaptatás után megjutalmazhatjuk magunkat egy sörrel. Az útvonal változatos, szerpentinen indul dús zöld réteken át. Aztán erdő jön, amiből kilépve el lehet gyönyörködni a Steinberge meredek szikláiban. Vigyázzunk, ehhez a túrához abszolút szédülésmentességre van szükség. Akinek van via ferratás gyakorlata, kétféle vasalt úttal („Leoganger Süd“ és „Leoganger Nord“) is meghosszabbíthatja ezt a túrát. Mindkettő nehézségi szintje B – D besorolású. Aki túl hosszúnak találja az útvonalat, túrataxival is felvitetheti magát egy darabon. A hüttében éjszakázni is lehet, a csodálatos naplemente és napkelte miatt megéri.

Családi kerékpártúrák. Saalfelden Leogangban többféle útvonal is van, ami kifejezetten ideális családi kiránduláshoz, mert nem túl hosszú, nem túl meredek és nem is túlságosan fárasztó. A bringások nem ösvényen, hanem széles erdészeti úton haladnak, az úticélok pedig szép fekvésű hegyi legelők, melyeken a hütték kínálta finomságok mellett más érdekesség is akad a gyerekeknek, például állatsimogató, trampolin. Családi MTB-túra célpontja lehet például a 950 méter magasan fekvő Sinnlehenalm legelő. A Leogangból vezető úton 170 méteres a szintemelkedés, úgyhogy az útvonal kezdőknek is ideális. Fentről legendásan szép a kilátás a Leoganger Steinberge vonulataira. Napnyugtakor talán még szebb.

PROGRAMOK

Schaubergwerk/látványbánya, Leogang-Schwarzleotal (részletek)

Freiluft Gokartbahn (részletek)

Bienenwelt Saalfelden - Imkerei Höttl (Méhek világa). Méhészeti bemutató kedden és pénteken 10 órakor. Ingyenes. (5760 Saalfelden - Euring 17)

Einsiedelei

FÜRDÉS

Erlebnisbad Sonnrain, Leogang. Strand óriási vízicsúszdával. 

Obsmarkt Schwimmbad, Saalfelden. Vízicsúszda, gyerekmedence, játszótér.

Ritzensee, Saalfelden. A strandon játszótér. A tó vize nyáron a 27 fokot is eléri. A tó körül kényelmes sétát tehetünk, akár babakocsival is. A körút 1,3 km.Tartomány:Salzburg
Település:Leogang
Cím:5771 Leogang
GPS: 47° 26′ 3.31296″, 12° 41′ 42.13032″
Honlap: http://www.leogang-saalfelden.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward