» Olaszország

» Olaszország » Sicilia » Szicília


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A szicíliai Taormina már a 19. századtól kezdve népszerű turistacélpont. Gyönyörű tengerpartjai vannak. A Jón-tenger vize igen meleg, és magas a sótartalma.


Szicília egyik legszebb városa Taormina. Az Etnára néző kilátással, a görögök és a rómaiak ókori színházaival, a drótkötélpályával megközelíthető csodálatos óvárosával, valamint a tengerparti nyaraláshoz gyönyörű öblökkel és strandokkal rendelkezik.

Szicília egyik legnépszerűbb turisztikai üdülőhelye az Etnától északkeletre található: Taormina gyönyörű strandjairól, nagyszerű szállodáiról ismert. A 11 000 lakosú város Catania és Messina között, egy körülbelül 200 méteres tengerszint feletti sziklán található.

Taormina csúcspontja Isola Bella kis tengeri szigete és a Mazzarò strand, amelyet csak homokpad választ el Isola Bellától. A víz kristálytiszta és ideális sznorkelezéshez. A szigetre egy keskeny homokpadon keresztül juthatunk el. Az Isola Bella-ba még dagálykor is be lehet úszni.

Ókori színház

Taormina az ókorban görög gyarmat volt. 

"Ilyen előadást még soha nem láthatott a színházi közönség." Így írta Goethe a taorminai görög színházról híres "Itáliai utazások" című útirajzában.

Taormina, Szicília, Görög, Színház, Olaszország, Olasz

(c) pixabay

A taorminai ókori színház a siracusai görög színház után a második legnagyobb Szicíliában.

Az i. e. 3. században épült, a Monte Tauro kemény sziklájába vájt színház több ezer nézőt tudott fogadni. A görögök, akik i. e. 403-ban elfoglalták Taormina környékét, építették a színházat, amelyet egy évszázaddal később a rómaiak alakítottak át, akik meghódították Taorminát, és római gyarmattá tették.

A taorminai ókori színház egy olyan kiemelkedésen található, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Jón-tenger partjára és az Etnára.

A görögök a legfontosabb épületeiket és műemlékeiket a természettel összhangban emelték. Ahogy a fény és a levegő átszűrődött az oszlopokon, úgy a természeti táj is tökéletesen illeszkedett a színház építészetébe.

Emellett formája minden szektorban tökéletes akusztikát tett lehetővé.

A késő római császárkorban a színházat gladiátorjátékok megrendezésére alakították át, majd később, a Nyugatrómai Birodalom bukásával használaton kívül került. A márványokat és a monumentális oszlopokat eltávolították az építményből.

Csak a 20. században állították vissza az eredeti szerkezet egyes részeit egy nagyszabású restaurálási munkának köszönhetően.

A görög-római színház három részből állt: a színpadból, a zenekarból és a nézőtérből.

A cavea előtt található színpadon játszottak a színészek. A cavea (nézőtér) egy lépcsősorból állt, amely a teteje felé fokozatosan kiszélesedett; itt ültek a nézők. A színház legalsó részében volt a zenekar, ahol a zenészek játszották a tragédiát vagy komédiát kísérő zenét.

Az 1950-es évek óta a taorminai szabadtéri ókori színházat nyáron a színháztól kezdve a koncertekig, az operától a balettig különböző szórakozási formák számára használják. Akár 10 000 néző befogadására is alkalmas. 

A színház ismerős lehet Csontváry Kosztka Tivadar híres festményéről is. A taorminai görög színház romjai c. képről 1912-ben ezt írta Csontváry:

„Meg kell jegyeznem, hogy a húsz négyzetméteres festmény, mikor a műterem ajtaját megnyitottam, a közönségre oly hatással volt, hogy tombolt meglepetésében: az utca tele volt il maestro ungherese trovato nostro theatro greco. Már itt nagyobb összeggel a festményt ott akarták tartani. Ezzel az eredménnyel búcsúztam el a hosszú vajúdás után Taorminától”.

Tippünk: Sétáljon el Taorminából a Monte Tauro csúcsán lévő, három kilométerre lévő kis faluba, Castelmolába. Innen fentről csodálatos kilátás nyílik a sziget keleti partjára, tiszta időben pedig egészen a szárazföldig. Tartomány:Sicilia
Cím:Taormina, Via Bagnoli Croce
GPS: 37° 51′ 3.12563″, 15° 17′ 23.94838″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward