» Olaszország

» Olaszország » Puglia » Puglia


Értékeld Te is:

Vieste a Gargano-félsziget legnépszerűbb turistacélpontja. Vieste sziklafalakra épült középkori óvárosában mintha megállt volna az idő.


A Gargano-félsziget Bariból körülbelül két óra alatt elérhető autóval.

A Gargano-félsziget egyaránt vonzza a tengerparti nyaralókat és a túrázókat. Gyönyörű strandok, valamint üdülőkomplexumok találhatók különösen Vieste, Peschici és Rodi Garganico környékén. A túrázókat és a természet szerelmeseit vonzza a 120 000 hektáros Gargano Nemzeti Park kiterjedt, régi fenyveseivel.

Peschichi

A Gargano egyik legszebb üdülőhelye a "Gargano gyöngyszemének" is nevezett Peschici. A festői város fölött egy középkori vár áll, amelyet a normannok építettek. A közeli Zaiana-öböl Olaszország egyik legszebb fürdőöble. A kirándulások a közeli nemzeti parkba vagy a tengeri Tremiti-szigetekre is a látnivalók között szerepelnek.

Vieste

ÓVÁROS

Óvárosa két részre tagolódik.

Punta di San Francsco. A város keleti partvidékéből kiinduló meredek, sziklás félsziget, melynek védelmében épült fel legrégibb, középkori városrésze. E műemlékekben gazdag városrészt szűk utcácskák, jellegzetes lépcsőzetek és az utcákon keresztülívelő boltozatok jellemzik.

Punta di Santa Crce. Az északi partvidékből kiinduló félsziget illetve a Marina Piccola mögötti városrész a 19. században épült. Kikötője e félsziget északnyugati részén fekszik. A Marina Piccola-val szemben fekvő Santa Eufemia szigeten világítótorony található.

A szűk utcákon tett séták nagy élményt nyújtanak, egyes épületeket, az utca felett magasodó boltíves külső lépcsők kötnek össze (mignali). Az óváros kis, hangulatos éttermeiben, ódon díszletek között lehet remek olasz ételeket fogyasztani. 

Vieste óvárosának bazilikája is megtekintésre érdemes, ezeken kívül számos szép templom nézhető meg a városban.

Bazilika. Az óváros déli részén levő háromhajós bazilikát a 11. század kezdetén építették, majd az évszázadok folyamán többször átépítették. Legrégibb épületrésze az északi homlokzat és bejárat. Rózsafüzér-kápolnájának oltárképe Manchelli alkotása 1581-ből. Belső terének festményei, díszítései főként a 17.-18. századból származnak.

Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt templom (Chiesa di San Giovanni Battista). Az óvárosban, a bazilika melletti templomot Alfanus építtette a 11. században, s a későbbi évszázadok folyamán többször átalakították.

Szent Ferenc tiszteletére szentelt kolostor és templom (Chiesa e convento di San Francesco). Az óváros keleti részén, a félsziget végén fekvő épületet a 15. században építették. Kezdetben a klarisszák kolostora. A török hódítók által a 15. század végén lerombolt épületet később újjáépítették. A 16. században a minoriták kolostora.

Szent Lőrinc tiszteletére szentelt templom (Chiesa di San Lorenzo) a 12. századból.

Szent Mária tiszteletére szentelt templom (Chiesa di Santa Maria delle Grazie). A város déli részén levő templomot a 13. században építették.

Kostantinápolyi Szent Mária tiszteletére szentelt templom (Chiesa di Santa Maria di Costantinopoli). A kikötő közelében levő templomot a 17. század első felében építették.

A tengerparti halászat hagyományos faszerkezetű építménye, a Trabucco. A városban két helyen, a Szent Ferenc templomhoz közeli partmenti sziklákon és a kikötő mellett találhatóak.

Kagylómúzeum

KIKÖTŐ

Kikötőjét északnyugat felől a tengerbe mélyen benyúló móló védi. Átlagos vízmélysége 3,5 m. Kikötőjében főként halászhajók és jachtok horgonyoznak. Ezenkívül a Tremiti-szigetekre tartó komphajó és a tengeri barlangok megtekintésére szakosodott turistahajók, motorcsónakok kiindulópontja. Rakpartján halpiacot is tartanak.

Világítótornya a Marina Piccolával szembeni Santa Eufemia szigeten áll. A létesítményt 1867-ben építették. Működtetését 1997-ben automatizálták.

PIZZOMUNNO

Az óváros déli tőszomszédságában, a partvidékből kiemelkedő, a város jelképévé vált, 25 m magas mészkőtömb, a Pizzomunno. A fehér mészkőtömbhöz egy középkori legenda fűződik.

Élt a városban egy szerelmespár, Pizzomunno a halászlegény és szerelmese, a szépséges Cristalda. Pizzomunno nap mint nap kihajózott a tengerre, s az egyik napon szirének bukkantak fel a habokból, énekükkel csábítgatva a halászlegényt, de annak oly nagy volt vonzalma Cristalda iránt, hogy visszautasította a szirének közeledését, akik még víz alatti birodalmuk királyi trónját is felajánlották neki. Aztán egy éjszaka, mikor a szerelmespár egy parthoz közeli szigetecskén találkozott, a szirének féltékenységükben szörnyű tettet követtek el. Magukkal ragadták a tenger mélyére Cristaldát. Pizzomunno utánuk eredt, de nem lelt kedvesére. Pizzomunnot másnap hajnalban halászok találták meg, bánatában kősziklává válva a tengerparton, mely kőszikla azóta nevét viseli.

STRANDOK

Strandja homokos, kék zászlós. Számos rejtett, kisebb, csodálatos homokos partszakaszon is lehet napozni és fürödni. A strand felett igen érdekes sziklafalakat lehet csodálni, melyek a kréta időszakban keletkeztek.

Az óvárostól délre fekvő partvidékén, a Pizzomunno mészkőtömbtől kezdődően hosszú homokstrand húzódik. Északnyugati partvidékét a San Lorenzo strand szegélyezi.

HAJÓKIRÁNDULÁS

Vieste kikötőjéből több érdekes hajókirándulást lehet tenni. Az egyik a tengeri barlangok (Le Grotte) megtekintése. A gyönyörű, kis barlangok csak ilyen módon, a tengerről láthatók. A hajók romlatlan, robinsoni partszakaszokon is megállnak, egy rövid fürdésre.

Viestéből a Tremiti-szigetekre indulnak kirándulóhajók (részletek). Az 5 szigetből (San Domino, San Nicola, Caprara, Cretaccio, Pianosa) álló szigetcsoport rendkívül népszerű a turisták körében, többek között, a szigeteket körülvevő kristálytiszta víznek, és a szigetek természeti csodáinak köszönhetően. A San Domino sziget a legfejlettebb turisztikailag, és ez az egyetlen az öt szigetből, ahol homokos strand található.

A szigetcsoport másik lakott tagja a San Nicola sziget, sziklás sziget, gazdag történelemmel, egy kolostor is található rajta.

A Pianosa olyan kicsi sziget, hogy nagyobb viharoknál a hullámok teljesen elfedik. A szigetek a horgászok, és a búvárok körében is igen népszerűek.Tartomány:Puglia
Cím:Vieste
GPS: 41° 52′ 56.91504″, 16° 10′ 36.29604″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward