» Spanyolország

» Spanyolország » Andalúzia » Andalúzia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Córdoba: a régi mór birodalom gyöngyszeme., szép belső udvarairól híres. Belvárosa 1984-ben felkerült az UNESCO Világörökség-listájára.


Bár az arabok uralma az Ibériai-félszigeten 1492-ben véget ért, a mór birodalom mítosza a mai napig él - különösen Córdobában.

A kalifátus fénykorában Córdobát a nyugat-mediterrán térség legfontosabb városának tartották, és a lenyűgöző Mezquita, amely 1984 óta az UNESCO Világörökség része, még ma is emlékeztet erre.

Aligha menekülhet meg az utazó a régi mecset-katedrális varázsától, amely csíkos boltíveivel és a több ezer arany mozaikkal díszített imafülkékkel nagy eleganciát sugároz. A keresztény hódítók sokáig nem mertek hozzányúlni az építészet remekművéhez - egészen addig, amíg Alonso Manrique püspök 1523-tól a mecset közepén nem építtette fel katedrálisát. Így az egykori mecsetet részben gótikus katedrálissá alakították át, és a mai napig azon vitatkoznak, hogy kié legyen a mór építészet ékköve.

Córdobai katedrális

A templom neve a 13. század óta Szűz Mária Córdobai Katedrálisa. Öt évszázados mór uralom után ekkor foglalta vissza a várost III. Ferdinánd király, ezután építették át a mecsetet, amely egy vizigót keresztény templom helyén állt.

Córdobát a három kultúra városának is nevezik, mert a középkor évszázadain át békében élt itt egymás mellett muzulmán, keresztény és zsidó. A katedrálisban ma is együtt láthatók az iszlám imahely vörös-fehér csíkos árkádjai, ragyogó márványoszlopai és a katolikus templom gazdag reneszánsz és barokk dekorációi.

A córdobai mecsethez és katedrálishoz az a babona kapcsolódik, hogy még véletlenül sem tanácsos rálépni a földre lógó
harangkötelekre, mivel az egyik - nem tudni, melyik - az elővigyázatlan látogató azonnali halálát okozhatja. Legalábbis a
város lakói így tartják.

La Judería Cordobában

Kanyargós utcák és autentikus hangulat várja a látogatókat a La Judería zsidó negyedben Córdoba óvárosában. Az itteni sikátorok szeretettel díszítettek, érdemes eldugott zugokat, hangulatos hátsó udvarokat keresni. 1994-ben az egész kerületet a Világörökség részévé nyilvánították.

A kerület egyik különleges látnivalója a 14. századi zsinagóga, amely azon kevesek egyike az országban, amely eredeti állapotában maradt fenn. A számos tipikus regionális ételekre specializálódott étterem is jó okot ad a kerületben való időtöltésre.

 

Fiesta de los Patios

A város szép belső udvarairól híres. Állítólag több mint 4000 terasz található Córdobában, növényeik, színes csempék és kis szökőkutak olyan csodálatosak és egyediek, hogy saját díjat kaptak: a teraszok 2012 óta az UNESCO Világörökség része.

A legtöbb ilyen növényekkel teli magánterület rejtve marad az év egy hetét kivéve, amikor a lakók kinyitják kapuikat a színes Patios Fesztivál előtt.

Ez magában foglalja a legjobb teraszért folyó versenyt, valamint flamencot és koncerteket Córdoba legkiválóbb ősi udvaraiban.

Madīnat az-Zahrā kalifátus városa

A régészeti lelőhely egyben Córdoba egyik történelmileg legérdekesebb helye. Madīnat az-Zahrā kalifa városának, más néven Medina Azaharának a maradványai közel 1000 évig voltak eltemetve. Córdoba első kalifája 936-ban rendelte meg a királyi város építését, de 1010-ben elpusztult - és feledésbe merült -. A kalifavárost a 20. század elején fedezték fel újra, és 2018 óta az UNESCO világörökség része.

A Córdobától mintegy nyolc kilométerre nyugatra fekvő ásatási helyszínen felfedezhető az épületekből, utcákból, hidakból, vízrendszerekből és díszítőelemekből álló városegyüttest. A központban található a palotaegyüttes. A helyszín múzeumában számítógépes animációk mutatják be, hogyan nézett ki egykor a város.

Flamenco

Egy másik világörökségi helyszín, amelyet Córdoba Andalúzia többi részével osztozik, a flamenco. A Córdobába tett látogatáshoz hozzátartozik a flamenco megtapasztalása, amelyet 2010-ben az emberiség szellemi kulturális örökségeként ismertek el. 

Az egyik legjobb helyszín, ahol élőben is megtapasztalható a flamencót Córdobában, a Doble de Cepa. Itt hagyományos ételeket szolgálnak fel, miközben az emberek énekelnek és táncolnak a színpadon. A jól ismert Tablao El Cardenal nevű flamenco bár szintén évtizedek óta első osztályú művészeket mutat be a színpadon.

Salmorejo Cordobés

A hagyományos Salmorejo Cordobés, a gazpachóhoz hasonló sűrű, hideg leves.

A levesnek ma már emlékművet állítottak: aki óvatosan sétál az óváros utcáin, az egyik falon aranyszínű írással fedezheti fel a hagyományos étel receptjétTartomány:Andalúzia
Cím:Cordoba
GPS: 37° 53′ 4.49268″, -4° 46′ 33.64968″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward