» Olaszország

» Olaszország » Puglia » Puglia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Tarantót a "két tenger városának" szokták hívni, mert két öböl (Mar Grande és Mar Piccolo) közti kis szigeten fekszik.


Taranto

Innen származik a tarantula pók elnevezése is, amelynek csípése őrültséget okoz, és ez hasonlít az egyik itteni tánc, a tarantella "rángatózására".

Máig a világ egyik legnagyobb acélgyára található itt.

A várost időszámításunk előtt 706-ban alapították a spártaiak Tiras vagy Taras néven. A római korban a Via Appia összekötötte Rómával, ott hívták Tarantót Tarentumnak.

Alapításához több legenda fűződik. A leghíresebb, hogy patrák (nőtlen spártaiak fiai) és perioikoszok (szabad, nem spártai férfiak) voltak az alapítók. A véres messeniai csata után száműzték őket Spártából. Vezetőjük, Phantalus elment Delphoi-ba, ahol azt a jóslatot kapta, hogy ott építsen várost "ahol derűs égből esni fog az eső". Letelepedés után Taraszról nevezte el a várost, aki a görög mitológia szerint Poszeidón és Szatürion nimfa fia. Egy másik monda szerint maga Tarasz alapította, miután hajótörést szenvedett, és egy delfin mentette ki a vízből, akit Poszeidón küldött. Más források szerint Héraklész volt az alapító.

Az i.e. 3. században itt zajlott a híres tarentumi csata, amely Róma ellen Dél-Itália birtoklása miatt zajlott. A középkorban a szaracénok lerombolták, és csak 40 évvel később II. Niképhorosz Phókasz építette fel újra. Ezután hamarosan megalakult a Tarantói hercegség, de ez nem sokáig élvezhette fennhatóságát: előbb a normannok, majd a szicíliaiak, végül nápolyiak foglalták el.

A 19. században több árvíznek is áldozata lett, amely elöntötte a környező termőföldeket is, ez súlyos éhínséghez vezetett a városban.

A II. világháborúban a Tarantói csata révén vált híressé, amikor az angolok lebombázták az olasz Regia Marina flottát.

Fő látványosságai az óváros és benne a San Domenico Maggiore 13. századi templom, a 11. századi dóm, a San Cataldo 10. századi katedrális, a 15. századi Aragóniai kastély (részletek), melyet a törökök ellen építettek, a Via Appia oszlopai és az Aldo Moro híd. Néhány görög templom-maradvány is található itt. A II. Victor Emmanuel sétányról csodálatos kilátás nyílik a kikötőre és a Mar Grande-ra.

Tarantóban májusban és júliusban rendezik a Palio-t, júliusban a kávéfesztivált, illetve decemberben a filmfesztivált. Júliusban a Tranto Storica autóverseny is megrendezésre kerül.

Helyi ételek a cavatelli feketekagyló (részletek), a tenger gyümölcsei rizottó. A grillezett hal és polip, és a sannacchiudere, ami pici fánkdarabkák mézbe és cukorba mártva. Helyi olívaolaj is van, a Terre Tarantine.

Borok a Primitivo di Manduria (vörös), Lizzano (vörös, fehér, pezsgő, legelterjedtebb változata: Negroamaro) Martina Franca (pezsgő), Aleatico di Puglia (két változat: Dolce Naturale és Dolce Liquoroso)

Többek közt itt született Quentin Tarantino amerikai filmrendező, kinek családneve a város nevéből jön.

A Giro d'Italia történetében 1924-ben, 1961-ben, 1974-ben, 1995-ben és 1997-ben rendeztek itt szakaszt, utolsó alkalommal Mario Cipollini nyerte meg.Tartomány:Puglia
Település:Taranto
GPS: 40° 27′ 51.69816″, 17° 14′ 49.30908″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward