» Spanyolország

» Spanyolország » Andalúzia » Andalúzia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Córdoba: a régi mór birodalom gyöngyszeme., szép belső udvarairól híres. Belvárosa 1984-ben felkerült az UNESCO Világörökség-listájára.

Bár az arabok uralma az Ibériai-félszigeten 1492-ben véget ért, a mór birodalom mítosza a mai napig él - különösen Córdobában.

A kalifátus fénykorában Córdobát a nyugat-mediterrán térség legfontosabb városának tartották, és a lenyűgöző Mezquita, amely 1984 óta az UNESCO Világörökség része, még ma is emlékeztet erre.

Aligha menekülhet meg az utazó a régi mecset-katedrális varázsától, amely csíkos boltíveivel és a több ezer arany mozaikkal díszített imafülkékkel nagy eleganciát sugároz. A keresztény hódítók sokáig nem mertek hozzányúlni az építészet remekművéhez - egészen addig, amíg Alonso Manrique püspök 1523-tól a mecset közepén nem építtette fel katedrálisát. Így az egykori mecsetet részben gótikus katedrálissá alakították át, és a mai napig azon vitatkoznak, hogy kié legyen a mór építészet ékköve.

Córdobai katedrális

A templom neve a 13. század óta Szűz Mária Córdobai Katedrálisa. Öt évszázados mór uralom után ekkor foglalta vissza a várost III. Ferdinánd király, ezután építették át a mecsetet, amely egy vizigót keresztény templom helyén állt.

Córdobát a három kultúra városának is nevezik, mert a középkor évszázadain át békében élt itt egymás mellett muzulmán, keresztény és zsidó. A katedrálisban ma is együtt láthatók az iszlám imahely vörös-fehér csíkos árkádjai, ragyogó márványoszlopai és a katolikus templom gazdag reneszánsz és barokk dekorációi.

A córdobai mecsethez és katedrálishoz az a babona kapcsolódik, hogy még véletlenül sem tanácsos rálépni a földre lógó
harangkötelekre, mivel az egyik - nem tudni, melyik - az elővigyázatlan látogató azonnali halálát okozhatja. Legalábbis a
város lakói így tartják.

Fiesta de los Patios

A város szép belső udvarairól híres. A legtöbb ilyen növényekkel teli magánterület rejtve marad az év egy hetét kivéve, amikor a lakók kinyitják kapuikat a színes Patio Fesztivál előtt.

Ez magában foglalja a legjobb teraszért folyó versenyt, valamint flamencot és koncerteket Córdoba legkiválóbb ősi udvaraiban.

Tartomány:Andalúzia
Cím:Cordoba
GPS: 37° 53′ 4.49268″, -4° 46′ 33.64968″

Még nem érkezett hozzászólás!