» Svájc

» Svájc »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Svájc számos csodát rejt. Havas hegycsúcsok, festői szépségű tavak, lélegzetelállító szépségű tájak. A megszámlálhatatlan látnivalóból íme a svájci Alpok 10 bakancslistás rekordélménye.


1. A világ legmeredekebb siklója

2017 decemberében nyílt meg a svájci Alpokban, egy Luzerni-tó partján lévő alpesi faluban a világ legmeredekebb siklója. Az autómentes Stoos hegyifaluból induló, 1738 méteren 744 méter szintkülönbséget legyűrő sikló az útvonal legmeredekebb szakaszán éri el a 110 százalékos (48 fokos) emelkedési arányt.

Stoos hegyi faluba az alatta levő völgyből, Schwyzből induló Stoosbahn végállomása 2132 m magasban van. Az utat három alagúton és két hídon halad át.

A meredek pálya ellenére a sikló kabinjaiban utazók minden pillanatban vízszintes padlózaton állnak a szerelvénybe épített különleges hidraulikának köszönhetően.

2. A világ leghosszabb gyalogos függőhídja

A Charles Kuonen Brücke a világ leghosszabb függőhídja több évi átépítés után 2017 augusztusában nyílt meg újra. A Grabengufer szakadék felett 85 méter magasan függő, 494 méter hosszú híd a leghosszabb a világon. A hídon egy kétnapos túra (Europaweg) során lehet átkelni, az út Zermatt és Grächen településeket köti össze, és közben szép kilátás nyílik a Matterhornra.

3. Európa leghosszabb villamosvonala

Baselben Európa leghosszabb villamosvonalán közlekednek a villamosok. A 10-es járat 26 km hosszan szállítja az utasokat. A keskeny nyomközű villamos a Solothurn kantonbeli Rodersdorfból indul, majd Basel Landschaft kantonon és Basel városán áthaladva, 26 km megtétele után, 63 perc alatt éri el dornachi végállomását.

4. Európa legmeredekebb fogaskerekűje

A 48 fokos szögben közlekedő és ezzel a világ legmeredekebb pályájú fogaskerekűjének számító vasútat 1889-ben indították el 2132 méter magas luzerni Pilátus-hegy felé. A Pilátus csúcsára vezető 4618 méteres utat közel 30 perc alatt teszi meg, és közben a Vierwaldstätti-tóra és a közép-svájci Alpokra nyíló lélegzetelállító látvánnyal kápráztatja el utasait.

5. Európa legmagasabban közlekedő menetrendszerinti hajójárata

A Silsersee Graubünden kantonban fekszik. A nevét Sils im Engadin faluról kapta. A tó 1797 m magasan fekszik a Maloja-hágó és a Silvaplana-tó között. A tavat 3000 méteres hegyek veszik körül. A Sils-tó a legnagyobb 1000 méter felett fekvő természetes tó az Alpokban és a legnagyobb tó az Engadin völgyben. Télen, amikor befagy a tó, rajta keresztül vezet az Engadin-símaraton, mely egy sífutó verseny Svájc keleti részein, a verseny a Maloja Palace-nél indul. A tavon kishajóforgalom működik június és szeptember között.

6. Európa legmagasabban fekvő borvidéke

Visperterminen-ben található Európa legmagasabban fekvő borvidéke, a szőlőültetvények 650 és 1150 m között fekszenek. Lélegzetelállító látvány, ahogy a hegyoldalakat égig érő teraszok borítják.

7. Európa legmagasabban fekvő vonatállomása

Egy svájci utazás elképzelhetetlen a világhírű Jungfrau fogaskerekű nélkül, amely 100 éve mesébe illő hegyvidékre, „Európa tetejére”, a Jungfraujoch csúcsra szállítja utasait. A fogaskerekű útvonala a Kleine Scheideggből az Eiger hegyen keresztül vezet fel Európa legmagasabban3454 méteren található vasútállomására. Évente 700 ezer utazó látogat el ide, ezzel a Jungfraujoch Svájc legnépszerűbb úticélja.

8. Svájc leghidegebb helye

A Neuchâtel közelében található La Brévine völgyet az extrém időjárása tette híressé. Bár legmagasabb pontja csak 1308 m magasban van, mégis itt mérik a leghidegebbet egész Svájcban. A rekord 1987-ben mínusz 41,8 fok volt, ezért Svájc Szibériájaként is szokták emlegetni a völgyet. A völgyben fekvő Trailléres tó mindig befagy, a tó környékét egyébként könnyen megközelíthetjük, a legközelebbi város egy félórás útra található, de télen akár síléccel is eljuthatunk a természetes korcsolyapályára. 

9. Svájc legkisebb helysége

Corippo lakosainak száma 12, ezzel a legkisebb település Svájcban. A Tessin kantonban, Locarnohoz közeli Verzasca-völgyben található kis falu műemlékvédelem alatt áll. Mivel a völgy nehezen elérhető, kevesen zaklatták a vidéket a történelem folyamán, így meg tudta őrizni eredetiségét. 

10. A legmagasabban fekvő menedékház

A Mönchsjochhütte (3657 m) Svájc legmagasabban fekvő menedékháza. A Mönchsjoch hegycsúcs Jungfrau szomszédja, a Jungfraujochra tartó hegymászók leggyakrabban a Mönchsjochhüttében töltik a mászás előtti éjszakát.

 


GPS: 46° 49′ 5.4768″, 8° 13′ 39.0432″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward