» Svájc

» Svájc »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Autópályadíjak Svájcban.


Svájcban kötelező a matrica. A 3,5 tonnáig terjedő gépjárművek árai:

  • csak éves matrica lehetséges:42 euró 2023-ban
  • Érvényességi idő: 14 hónap
  • távolságfüggő díjak alagutakban
  • Bírság: 200 euró körül

Ezen túlmenően a hidakon külön díjak esedékesek lehetnek.

Svájc digitális matricát vezet be

Svájcban az autópályákon kötelező a matrica, amely jelenleg 40 svájci frankba kerül - mostantól digitális formában is elérhető az útdíjigazolás.

Svájc 2023. augusztus 1-jén vezette be az e-matricát az autópályákra és az országos közutakra. A szélvédőre kézzel felragasztandó változathoz hasonlóan a svájci matrica is csak éves változatban érhető el.

Az előző év decemberétől kezdődően érvényes, és a következő év januárját is magában foglalja. Tehát aki idén nyárra megvásárolja a digitális matricát, az 2024. január 31-ig élvezheti annak előnyeit. Az online és offline változat ára 40 svájci frank (valamivel kevesebb mint 42 euró).

A digitális autópálya-matricát a svájci Szövetségi Vám- és Határbiztonsági Hivatal internetes portálja adja ki. Aki tart a nehézkes regisztrációs eljárástól: Ez alaptalan!

Az online vásárláshoz mindössze három adatot kell megadni: a gépkocsi rendszámát, a regisztrációs országot és a jármű kategóriáját.

Ha a Svájcba utazók a fizetett időszak alatt lecserélik autójukat, de a rendszámtáblát magukkal viszik, a matrica érvényes marad. Azok, akik rendszámtáblát cserélnek, a portálon időszakonként egyszer kérhetik az átírást.

Azok számára, akiknek egyszerűen a nyaralás érzéséhez tartozik, hogy Svájcban vezetve a szélvédőn lévő kis színes matrica kiegészíti a panorámát, van egy jó hírünk. A meglévő matrica továbbra is használható lesz. 

Egyébként a jelenlegi öntapadós matricáról nem lehet és nem is kell áttérni az e-matricára. A svájci hatóságok a honlapjukon azt írják, hogy a 2024-es matrica (öntapadós matricaként vagy e-matricaként) 2023. december 1-jétől lesz kapható.GPS: 46° 47′ 54.82464″, 8° 13′ 55.10496″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward