» Svájc

» Svájc » Graubünden


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Graubündenben számtalan elbűvölő hegyi falut találni.


2020-ban a Graubünden Ferien turisztikai szervezet 30 falu küldött a régióból, hogy válasszák ki a legszebb hegyi falvakat. A helyieket, és a svájci és németországi vendégeket felkérték, hogy szavazzanak kedvenc falujukra. Több mint 15 000 ember követte a felhívást és vett részt a kampányban.

Három falu három nyelvi régióból

Több mint 2700 szavazattal Tschiertschen, a Chur közelében található hegyi falu nyerte meg a szavazást. A Brigels lett a második kb. 2000 szavazattal, a harmadik helyet pedig a dél-Bergell-völgyben található Soglio nyerte el kb. 900 szavazattal. Az eredmény tökéletesen reprezentálja a hegyvidéket. Ok: Graubünden az egyetlen háromnyelvű kanton Svájcban, és mindhárom nyertes faluban más nyelven beszélnek. A helyiek németül beszélnek Tschiertschenben, rétrománul Brigelsben és olaszul Soglioban.

1. Tschiertschen

Tschiertschen csak egy kőhajításnyira van Chur kantoni fővárostól, mégis a vendég úgy gondolja, hogy egy másik világban van. A 200 lakosú német nyelvű hegyi faluban mindenki ismeri mindenkit, és a sikátorok napégette faházakkal vannak szegélyezve, amelyeket mondások díszítik. 

2. Brigels

Brigels hegyi falu egy napfényes magas fennsíkon található, 1289 méterre a Vorderrhein felett. Kellemes lejtőinek köszönhetően ideális üdülőhely a családok számára. Nyáron túrázni lehet - például a Val Frisal magas völgyéhez vagy a modern Bifertenhütte-hez - a fürdőtóhoz és a golfpályához.

3. Soglio

"A paradicsom küszöbértéke" - így írta le Giovanni Segantini festő a falut, amely magasan áll az olaszul beszélő Bergell-völgy felett. Ha sétál a kanyargós sikátorokon, úgy érzi, hogy visszament az időben. A múlt lehelete is fúj a faluban lévő Hotel Palazzo Salis-en, amelyet 1630-ban építettek, és a 19. század vége óta szállodaként működik.

4-10-es helyezettek:

4. Bergün. 2007-ben világ legrégebbi megkövesedett dinoszaurusz-lábnyomait fedezte fel egy svájci amatőr paleontológus a Graubünden kantonban fekvő, 3172 méter magas Tinzenhorn hegy körüli nemzeti parkban, Bergün közelében. A legfeljebb 60 centiméter átmérőjű, kör alakú fosszilis lábnyomok legkevesebb 200 millió évesek, és egy növényevő őshüllőfajtától, a mintegy 6 méter hosszú és két méter magas szauropodoktól származnak.

5. Vals

6. Guarda

7. Viano

8. Sertig Dörfli

9. Zuoz

10. PoschiavoTartomány:Graubünden
GPS: 46° 41′ 45.8214″, 9° 36′ 9.84636″
Honlap: https://www.graubuenden.ch/de/regionen-entdecken/10-schoensten-bergdoerfer

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward