» Svájc

» Svájc » Graubünden

Rhätische Bahn a Világörökség része


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A svájci Rhätische Bahn vasúttársaság Thusis és Tirano közötti Albula és Bernina útvonalai 2008 óta az UNESCO Világörökség részét képezik. A Rhätische Bahn a világ harmadik olyan vasútja, amely elnyerte ezt a rangot.


Svájc több mint 100 éves, a vasútépítés őskorából származó vasútvonala építéstechnológiai szempontból és a nyomvonal tekintetében is kiemelkedő teljesítménynek számít. A látványos építményekkel, köztük viaduktokkal és fordítóalagutakkal tarkított útvonalú vasutak tökéletesen illeszkednek lélegzetelállító látványt nyújtó környezetükbe.

A Thusis és Tirano közötti útvonal északról délre haladva magas alpesi, alpesi és szubtrópusi szakaszokat köt össze ebben a földi paradicsomban, amely természetesen visszafelé is bejárható.

De nemcsak a meredek oldalú völgyeket tarkító különleges építmények miatt érdemes ide ellátogatni, hanem a számos látnivalóért is. Érdemes például kitérőt tenni az Albulai Vasútmúzeumba, amely a múltba repíti vissza a vonatozás szerelmeseit.

Régmúlt időket idéz a Cavagliában található gleccserpark is, ahol a jégkorszak során, mintegy 11 ezer évvel ezelőtt a Palü-gleccser vájatokat hozott létre. A 10 méter mély és 5 méter széles gleccsermalmok az óriási mennyiségű jég domborzatalakító tevékenysége során jöttek létre.

Aki pedig olaszos hangulatra vágyik, déli irányban kicsit továbbutazva eljuthat Tiranóba. A közvetlenül a határ túloldalán elhelyezkedő olasz kisváros a vámügyintézések helyszíne, és egyben a Bernina útvonal déli kiindulópontja is.

Az UNESCO Világörökség részét képező teljes útvonal bejárható gyalogosan is. A Via Albula/Bernina túraútvonal ugyanúgy a hidak és viaduktok mentén halad el, és aki elfáradt, bármikor beszállhat a Rhätische Bahn valamelyik kocsijába.Tartomány:Graubünden
Település:Albula/Alvra
Cím:Parc Ela, 7450 Albula/Alvra, Svájc
GPS: 46° 38′ 14.25408″, 9° 38′ 17.57148″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward