» Franciaország

» Franciaország » Centre-Val de Loire » Loire-menti kastélyok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Loire völgyének első kihagyhatatlan helyszíne Párizs felől közelítve a Blois királyi kastély (Château Royal de Blois).


Építészeti sítlusa igen változatos, mely jól tükrözi a francia építészet fejlődését a 13-17. század között.

I. Ferenc trónra lépése után, 1515-ben I. Ferenc és családja átköltözött Amboise-ból Blois-ba, ahol 1516-ban elrendelte egy reneszánsz szárny építését. A Domenico da Cortona tervei alapján végzett átalakítások 1524-ben, a királyné halála évében fejeződtek be, a kastélynak azóta is áll az I. Ferencről elnevezett szárnya a hatalmas, reprezentatív csigalépcsővel.

I. Ferenc 1518-ban döntött egy blois-i „könyvterem” (cabinet de livres) létrehozásáról, ami hamarosan Királyi Könyvtárrá terebélyesedett, melynek első felügyelője Mellin de Saint-Gelais udvari költő, a király egyik pártfogoltja volt. Később, 1530-ban egy másik humanistát, a Rotterdami Erasmusszal, Morus Tamással, François Rabelais-val és Pietro Bembóval is levelező Guillaume Budét ruházta fel királyi könyvtárosi címmel. 1536-ban egy rendeletben parancsolta meg, hogy minden kinyomtatott könyv egy példányát helyezzék el a királyi archívumban. 1540-ben Guillaume Pellicier velencei követet bízta meg azzal, hogy minél több régi kéziratot szerezzen és hozzon Franciaországba.

KIRÁLYI APARTMANOK

A Blois királyi kastély 7 francia király és 10 francia királynő rezidenciája volt, mely feleleveníti a reneszánsz udvar hatalmát és hétköznapi életét (koncertek, bálok, látogatások, színházi előadások) - erről tanúskodnak a bebútorozott és sokféle dísszel berendezett királyi apartmanok. A Musée de France minősítésű kastély több mint 35.000 kiállítási darabbal büszkélkedhet, a gyűjtemény egy részét a királyi apartmanokban láthatjuk (I. Ferenc épületszárny, XII. Lajos épületszárny) de szintén megtalálható számos időszaki kiállítás során is. A királyi apartmanokban a XIX. században Félix Duban által elképzelt festett díszítés, mely nemrég került felújításra, összhangban van a reneszánsz színes falaival.

MÚZEUM A KASTÉLYBAN

A kastélynak a XII. Lajos szárnyában, az első emeleten található a város szépművészeti múzeuma (Musée des Beaux-arts de la ville). Közel 35 000 műtárgy, 300 festmény, szobrok és szőttesek kerülnek itt bemutatásra. Olyan művészektől találhatóak itt gyűjtemények, mint pl. Ingres, Rubens, Boucher - nagy nevek, melyeknek köszönhetően méltán tartják számon a múzeumot a nagy francia szépművészeti múzeumok között!

INTERAKTÍV BEMUTATÓK

A „salle des Etats” terem 6 interaktív, multimédiás képernyővel büszkélkedhet, melyet a látogatók irányíthatnak, közben pedig megtekinthetik a kastély fejlődését a 3D-s maketteknek köszönhetően.

HANG- ÉS FÉNYJÁTÉK

Az éj leszálltával a történelmi kasély hang- és fényjátékoknak ad teret és hatalmas vászonná alakul át az épület a kivetítésekhez. 

A különleges effekteknek köszönhetően úgy fedezheti fel a történelem rejtélyeit, ahogy soha azelőtt.

Nyáron esténként a kastély udvarában.

LÉLEGZETELÁLLÍTÓ PANORÁMA

Az újonnan kialakított kert lehetőséget nyújt a pihenésre és kikapcsolódásra, ugyanakkor lélegzetelállító látvány nyílik innen a Loire folyóra és az óvárosra.

HISTOPAD

Túra a HistoPad segítségével: új generációs digitális táblagép

Nyitva tartás:

- Január 2-től március 31-ig: 10:00-17:00
- Április 1-től június 30-ig: 09:00-18:30
- Július 1-től augusztus 31-ig: 09:00-19:00
- Szeptember 1-től november 5-ig: 09:00-18:30
- November 6-tól december 31-ig: 10:00-17:00

Utolsó jegyvásárlási lehetőség a zárás előtt 30 perccel. 

Belépők (2020)

Kastélylátogatás: Felnőtt: 12€ / Gyerek: 6,50€

Kastélylátogatás + Hang- és fényjáték: 20€ / Gyerek: 10,50€

A kastély látnivalóinak azonosításában és felfedezésében magyar nyelvű brosúra is segíti a látogatókat, amely ingyenesen a helyszínen szerezhető be.Tartomány:Centre-Val de Loire
Cím:41000 Blois, Place du Château
GPS: 47° 35′ 10.22352″, 1° 19′ 55.43148″
Honlap: http://www.chateaudeblois.fr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward