» Franciaország

» Franciaország » Centre-Val de Loire » Loire-menti kastélyok


Értékeld Te is:

A kastély egy Loire melletti dombon áll, felvonó hídon lehet megközelíteni. A Világörökség része.


Chaumont neve a francia "chauve mont" kifejezésből ered, amely kopasz hegyet jelent. Chaumont-sur-Loire birtok a Loire folyóra néz, és az UNESCO Világörökség listáján mint kultúrtáj szerepel.

A 10. században alapította I. Odó, Blois első grófja, hogy megvédje földjeit riválisa, Fulk Nerra, Anjou grófja ellen.
Halála után a normann Gelduin-ra szállt a kastély, kinek ükunokája, Denide de Fougere Sulpiced'Amboise-hoz ment feleségül, így ötévszázadra az Amboise családé lett.

Miután Pierre d'Amboise fellázadt XI. Lajos ellen, a király elrendelte lerombolását. A 15. században építette újra I. Amboise Károly, ekkor kapta meg néhány reneszánsz vonását.

1560-ban Medici Katalin szerezte meg a kastélyt. Több "házi csillagászt" is tartott itt, köztük volt Nostradamus. Férje, II Henrik halál után rábírta Diane de Poitiers-t, férje szeretőjét, hogy a családjában álló kastélyt, a Chenonceau-t (részletek) adja oda neki, cserébe a Chaumont kastélyért. Így került a kastély a de Poitiers-k kezébe.

1594-ben Diane unokájának a férjéé lett, Henri de la Tour d'Auvergne-é, aki hűbéresének, Largentier-nek adta, aki a sóadóból nagyon meggazdagodott, ám sikkasztás miatt megfosztották vagyonától és a kastélytól. Ezután egy Luccából származó családé lett.

Sok más tulajdonos között a spanyol király is birtokolta, aki modernizálta a belsejét és külsejét egyaránt. Azonban neki el kellett adnia, hogy adósságait kifizesse, így XV. Lajosé lett, aki leromboltatta az északi szárnyat, hogy jó kilátás legyen a folyóra.

1750-ben Jacques-Donatien Le Ray üveg- és fazekasgyárat hozott létre a kastélyon belül.

1938-ban az államnak adományozta az akkori tulajdonos, azóta látogathatja a közönség.

Parkjában 19. századi cédrusfák állnak, melyeket Libanonból telepítettek be.

Évente náhány nap éjszakai látogatást is rendeznek, mikor a gyertyákkal megvilágított szobákat reneszánsz hangulatba varázsolják.

Nemzetközi Kertfesztivál

A kastélyban 1992 óta, minden évben tavasztól őszig rendezik meg a Nemzetközi Kertfesztivált, amely a világ kertépítésének aktuális helyzetét mutatja be. Az eddigi fesztiválok közel 600 alkotást, a jövő kertjeinek prototípusát mutattak be. A fesztivál alkalmat ad a tehetségek és az ötletek bemutatására, ugyanakkor kiemeli a kertépítés művészetének fontosságát. Az új anyagok, növények és ötletek bemutatásával pedig a szakmai és a nagyközönség érdeklődését kívánják felkelteni. A minőségi munkák és a kreatív megoldások világszerte növelik a fesztivál hírnevét. Mára már ez a fesztivál egy kihagyhatatlan esemény a kertépítők, kerttervezők számára. 

Árak (2020):

2020. január 2. és 2020. április 22. között, valamint 2020. november 2. és 2020. december 31. között: 14€ / felnőtt 

2020. április 23. és 2020. november 1. között: 19€ / felnőttTartomány:Centre-Val de Loire
Település:Chaumont-sur-Loire
GPS: 47° 28′ 44.52391″, 1° 10′ 55.80484″
Honlap: http://www.domaine-chaumont.fr/

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward