» Ausztria

» Ausztria » Vorarlberg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Üble Schlucht a Laternsertalban található, amely a Rajna-völgy egyik mellékvölgye.


A szurdokba vezető út némi erőfeszítéssel jár, egy alpesi ösvény vezet le a vízhez - ráadásul a völgy mindkét oldaláról: vagy Laterns-Thal felől a réteken keresztül, vagy Rankweil felől lehet a szurdok bejáratához jutni, de ez az útvonal kicsit hosszabb. Mindkét ösvényen sok lépcső és lépcső van, és itt-ott nagyon csúszós lehet, ezért le kell hajtani a fejünket, hogy ne ütközzünk a szikláknak.

A jó lábbeli rendkívül fontos a szurdokba való kiránduláshoz. Ha ezen a terepen gyalogolsz, jó kondícióra, jó lábra és óvatosságra van szükséged. Néha, nagyon meredek szakaszokon, érdemes a kezünket is használni, és a kötélbe kapaszkodni.

Ha egyszer elérted a mélypontot, egy új perspektíva nyílik meg előtted. A szurdok sziklafalai függőlegesek, részben túlnyúlóak. Tekintete felfelé vándorol, arra, ahonnan a víz jön. Nagy sebességgel száguld lefelé a sziklákon, a morajlás olyan hangos, hogy az embernek vagy rá kell kiabálnia a másikra, vagy egyszerűen úgy dönt, hogy szavak nélkül élvezi ezt a pillanatot. A közepén állva valóban egyedülálló élményt nyújt. A természet ereje valószínűleg mindenki számára világossá válik itt, az emberi létezés kicsinysége valószínűleg ugyanennyire.

Az Üble Schlucht európai védett terület, körülbelül 500 méter hosszú és nagyrészt érintetlen. A víz sokat dolgozott itt, és beásta magát a mélybe. Bár a kovás mészkő nagyon kemény, az évezredek során ez is kevéssé tudott ellenállni a víznek. A növényzet figyelemre méltó: a mohák és páfrányok még a nyílt helyeken, a zord mészkősziklákon is nőnek. A szél és a csapadék, a szárazság és a nagy hőmérséklet-ingadozás nem könnyű életfeltételek a növények számára - mégis vannak olyanok, amelyek mindezzel dacolnak. A halak is mozgásban vannak; a nyugodtabb, vízzel teli mélyedésekben, az úgynevezett vízmosásokban például a barna pisztrángok nagyon otthon érzik magukat.

Az "Üble Schlucht" (gonosz szurdok) elnevezésnek természetesen oka van: a szurdok régen fontos összeköttetés volt a Laterns-völgyből a Rajna-völgybe, de a lakosok számára az út nehezen járható és nagyon veszélyes volt.

A fakitermelőknek itt is megvoltak a nehézségeik; közlekedési útvonalként használták, és évszázadokon át a vízen szállították a rönköket a Rajna-völgybe, ahol építő- és fűtőanyagként volt rájuk szükség. A vastag fatörzsek még mindig a szurdokban rekednek, ebből a látványból könnyen elképzelhető, hogy a szurdok valóban egy nehéz és igen szűk átjáró volt.

A szurdokot több mint 100 évvel ezelőtt nyitották meg a turizmus előtt, a régi városi közlönyök szerint 1911-ben. Akkoriban a Verschönerungs-Verein Rankweil májusi kirándulásra hívta az embereket - az újonnan felszerelt drótkötelek és korlátok láttán. Ezek a biztonsági intézkedések lehetővé tették, hogy még a tapasztalatlanok is túrázhassanak és megcsodálhassák az "Üble" természeti szépségét. A szurdokon átvezető út azonban még mindig nem teljesen biztonságos. A téli hónapokban zárva van, mert gyakoriak a sziklaomlások. Tavasszal először hivatalos ellenőrzésre kerül sor, szükség esetén megtisztítják az utat, felújítják a lépcsőket és a kapaszkodókat, és ellenőrzik a biztonsági köteleket. Csak ezután nyílik meg újra az ösvény a túrázók előtt.

Hűsítő cseppek egy forró nyári napon, hatalmas sziklafalakon át dübörgő víztömegek, vadromantikus és zabolátlan. A szurdokba tett kirándulás lélegzetelállító élmény - legkésőbb akkor, amikor a nap sugarai és a vízcseppek finom szivárványt varázsolnak a zord terepbe.

Megközelítés: A14 Rheintalautobahn Rankweil kijárat, a központból Laterns felé. Miután áthaladtunk Laterns-Thalon, egy ingyenes nyilvános parkolót találunk.Tartomány:Vorarlberg
Cím:Laterns
GPS: 47° 15′ 57.28248″, 9° 42′ 10.56852″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward