» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Alsó-Ausztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A közel 300 alsó-ausztriai tradicionális karácsonyi vásár hangulata elvarázsolja a látogatókat. A kastélyok ünnepi díszbe öltöznek, mindenhol érezni a karácsonyi mézeskalácsok és a forró italok - a forralt bor, a forralt must és a puncs - illatát.


Advent a Duna-menti várakban és kastélyokban

Advent Hof kastélyában

A hofi kastély advent idején teljes karácsonyi díszbe öltözik. A hofi császári ünnepi kastély barokk majorsági udvara hétvégenként hangulatos adventi kirakodóvásárnak ad otthont. Az idelátogatók szép és meghitt környezetben tölthetnek néhány ünnepi órát, élvezhetik a karácsonyi hagyományokat, de megtalálják itt a kézműipar remekeit is. Itt átható a legnagyobb papír betlehem kiállítás Európában. Minden szombaton 17 órai kezdettel a Marchfeld Filharmónia koncertezik, karácsonyi zenéket játszanak Correllitől, Vivalditól és Händeltől. A császárkori karácsonyi vásárok hangulatába ad betekintést a szombaton és vasárnap a kastély területén tartott idegenvezetés. (részletek)

Advent Reichenau kastélyában

Idén is a hangulatos Schloss Reichenau (Reichenau kastély) területén rendezik meg a Bécsi Alpok egyik legnagyobb adventi vásárát. A jó hangulatról krampuszjárás, bűvész-show, karácsonyi fúvószene és Gospel-koncertek gondoskodnak. A gyerekeknek a modellvasút, a babaműhely és egy betlehem-kiállítás kínál önfeledt élményeket. Ezen kívül lesz még gyertyamártó, kintornás, balett és tánczene is. Aki szereti a néphagyományokat, annak érdemes ellátogatnia a „Favágóadventre“, ahol néptáncosok, kiváló szakácsok és motoros fűrésszel dolgozó szobrászok mutatják be tudományukat.

Adventi vásár Grafeneggben

Idilli hangulat költözik az ember szívébe, ahogy felsejlik a grafeneggi kastély sziluettje. A festői szépségű grafeneggi kastély előtti adventi vásár a legszebbek és legrégebbi hagyományokra visszatekintők közé tartozik a tartományban. A komolyzenei fesztiváljáról híres-neves Grafenegg adventkor sem hagyja ki a koncerteket, többi között gazdag zenei kínálattal várja az ideérkező vendégeket. A Kremstől csupán 10 km-re fekvő csupa csipke, csupa báj, Tudor-stílusban épült neogótikus vár igazán impozáns helyszínül szolgál. A karácsonyi fényben pompázó kastélyparkban felállított standoknál megkóstolhatjuk Alsó-Ausztria gasztronómiai különlegességeit.

Schloss Kirchstetten

A kastélyban található karácsonyi vásár Weinviertel egyik legszebb vására.

Burgruine Aggstein

Aggstein romjai között pedig valóban középkori az advent. A kereskedők, a lovak, a nyársra húzott ökrök garantálják az időutazást. (részletek)

Kézműves karácsony a Fridaui kastélyban

A kastély régi idők hangulatát idéző termeiben német, osztrák és magyar művészek munkái kaphatók.

Adventi piac Schallaburg várában

Schallaburgban adventkor minden az ékszerekről, a kerámiáról és a fafaragásokról szól. Lehet saját készítésű gyertyákat önteni, ki lehet próbálni a kosárfonást is.

Karácsonyi piac Rosenburg várában

Rosenburg adventi vásárán mintha csak egy romantikus karácsonyi mesébe csöppennénk. Belépő: 5 euró

Dürnstein – várrom a Duna felett

(c) Österreich Werbung/Donau Niederösterreich Tourismus/Andreas Hofer

Dürnstein a Wachau gyöngyszeme. A 15. századi Ágoston-rendi apátság kék temploma pedig maga a csoda. A bájos és felettébb hangulatos óváros felett, a szúrós hegyen, meredek sziklafalakkal övezett részen az egykor szebb napokat megélt vár romjaiba botlik a szem. Itt raboskodott hónapokon át Oroszlánszívű Richárd, angol király, mígnem hű szolgája, Blondel nevű dalnoka rá nem talált. A hűséges szolga örömmel vitte a hírt haza, így váltságdíj ellenében kiszabadulhatott uralkodója.

A vár romjai az adventi vásárnak festői hétteret nyújtanak, a vásárosok pedig lent, az óvárosban álló palota belső udvarában várják a látogatókat és kínálják portékáikat.

A Dürnsteini kastély belső udvarai a Wachaui Advent hangulatos helyszínei lesznek december három hétvégéjén: 2022. december 3-án és 4-én, 10-én és 11-én, valamint 17-én és 18-án.

A kulináris kínálat nagy szerepet játszik, hiszen a régióból származó finomságok szuvenírként és frissítőként is kaphatók a helyszínen. A kínálat a sült gesztenyétől kezdve a sajtokon és a füstölt halakon át egészen az édességekig, pl. a wachaui sárgabaracklekvárig terjed. A híresen jó puncs és a fűszeres forralt bor szintén népszerű a látogatók körében.

Eckartsau - barangolás a történelemben

Van, aki ízlelgeti a nevet, pedig a történelemből ismerős lehet. Ez a hely, ahol az Osztrák Magyar Monarchia végérvényesen a múlté lett. E megejtő barokk pompa szomorú és végzetes történelmi eseménynek volt az otthona. Itt zörrent meg a vadászkastély kopogtatója, amikor a kapunál magyar nemesek küldöttsége várt bebocsáttatásra. Jövetelük célja nem volt más, mint kiharcolni a magyar nép önrendelkezési jogát. 1918. november 13-án IV. Károly hosszú vívódás után itt írta alá a nyilatkozatot, mely uralkodói jogainak felfüggesztéséről szólt. Karácsony közeledtével feledve a múltat, a kastély udvarán mindenféle finomsággal megtömött standok sorakoznak, evésre, ivásra buzdítanak. A földszinti termekben vásárosok gyülekeznek, ötletes és míves ajándékaik a kastély eleganciájához illőek. 

Karácsony az apátságokban

Karácsony a keresztények második legnagyobb ünnepe, az apátságok területét ilyenkor különös áhítat tölti be. Alsó-Ausztriában nemcsak kastélyok és várak várnak, az apátságok is kitárják kapuikat, meghitt körítést adva az adventi hangulatnak. 

Göttweig azt jelentiisten áldotta hely.

Az apátság idén 30. alkalommal fogadja a vendégsereget, koncertekkel és gyerek programokkal kedveskednek. A vásárban az apátságban készített különleges kulináris finomságok és jászolkiállítás is várja a látogatókat.

heiligenkreuzi apátság adventi vásárába érkezve más megvilágításba kerül a dolgok rendje.

A Bécsi-erdő rejtett kolostora teljes odaadással készül karácsonyra. 35 apátság és kolostor érkezik az ünnepi előkészületre, saját, különleges kézműves termékeiket mutatják be.

A karácsonyvárásból a klosterneuburgi apátság sem marad ki. A Béccsel szinte összenőtt városka 900 éve az Ágoston-rendi kanonokok otthona. Adventi vásáraikat évek óta a Binderstadl teremben rendezik meg, most is odavárják vendégeiket. 

Más megvilágításba kerül a dolgok rendje a heiligenkreuzi apátság adventi vásárába érkezve. A Bécsi-erdő rejtett kolostora teljes odaadással készül karácsonyra. 35 apátság és kolostor érkezik az ünnepi előkészületre, saját, különleges kézműves termékeiket mutatják be.

Melki adventi falu

Ausztria legszebb postaépületét, a régi melki postát, mint minden évben, most is gyerekrajzok varázsolják hatalmas adventi naptárrá. Az épületen belül iparművészeti tárgyakat állítanak ki.

Kartause Gaming

A Kartause Gaming történelmi falai között modern és hagyományos karácsonyi ajándékokat vásárolhatunk a környék iparművészeitől. Előadások és maszkos felvonulások színesítik a vásár adventi hangulatát. (részletek)

Advent a Zwettl-i apátságban

A Zwettl cisztercita apátság pálmaházában idén is Európa legszebb mézeskalács házikóit állítják ki. A kiállításon megcsodálhatunk mindennapi és különleges mézeskalács házikókat, amelyeket különböző hétköznapi tárgyakból készítettek el. Az építéshez természetesen sok ehető mézeskalácsot is felhasználtak.

Advent piac a Seitenstetten apátságban

Seitenstetten kolostorának adventi vásárán romantikus a hangulat, és itt még a fúvósok, énekesek is rázendítenek. Belépő: felnőtteknek 2 euró, gyerekeknek ingyenes.

Bécs környéki karácsonyi vásárok

Adventi varázslat Bécsújhelyen

Bécsújhely romantikus belvárosában két karácsonyi vásár is várja a látogatókat. A főtéren kortyolgathatjuk a forralt bort, a dómtéren kicsi, de annál romantikusabb adventi vásár van. Ez utóbbin nemcsak zene csendül fel, hanem kézműves termékek, karácsonyi díszek és helyi finomságok vásárolhatók a standoknál.

Bécsújhely, az Alpok keleti kapuja történelemben gazdag romantikus városka, ahol már november megkezdődik a karácsonyi készülődés időszaka. Két helyen is rendeznek vásárt, a város főterén, és a dóm tekintélyt parancsoló tornya tövében. És ha Oroszlánszív Richard történetével kezdtük Alsó-Ausztria adventi vásárainak bemutatását, fejezzük is vele be, mivel a történet szálai egészen Bécsújhelyig vezetnek. Ha minden igaz, az angol királyért a világtörténelem talán legnagyobb váltságdíját (100 000 ezüst márkát, ami 23 400 kiló tiszta ezüstnek felelt meg akkortájt) kapták az osztrákok. A pénz fele Lipót markát ütötte, ő pedig nem másra, mint Bécsújhely megalapítására és várának felépítésére költötte, hogy Bécset védje.

Karácsonyi vásár a kovácsok mesterműveivel Ybbsitzben

Szikrázó karácsony előtti forgatag a hagyományápoló Ybbsitzben, hangulatos épületek tele élettel és karácsonyi készülődéssel. Kézműves ajándéktárgyak, paraszti technikák, kovácsműhely, bel- és külföldi kiállítók és ínyenc falatok várják a látogatókat. A kovács vásár legnagyobb slágere a világ legkisebb kovácsfogója, egy körömnyi kitűző, ami a Guinness rekordok könyvében is szerepel. Belépő: ingyenes.

Régi idők hangulata Mistelbachban

Az advent vásár Mistelbach óvárosában a látogatókat a régi karácsonyok hangulatával varázsolja el.

Adventi hangulat Badenben

Advent idején Baden ünnepi díszbe öltözik. A Kaszinó köré épült karácsonyi vásárban a gyerekeket meseerdő és pónilovaglás várja. Advent idején Baden a "jó cselekedetek" városa: aki jót tesz valakivel, táblácskát kap a pestisoszlop lámpafüzérénél.

A Bécstől csupán félórányira található festői, biedermeier városban advent táján díszkivilágítást kapnak az utcák, az üzletek, a vásári standok pedig roskadásig megtelnek. Különös bódulat ül rá mindenre, monarchiás környezetben.

Markt Piesting: Biedermeier adventi piac

Kézműves termékek, vadspecialitások és más finomságok várják a látogatókat, a gyerekeket pedig pónilovaglás, karácsonyisüti sütés. A karácsonyi postahivatalban feladhatják a Jézuskának címzett leveleiket. A posta szenzációja egy igazi jávorszarvas.

Krems

Tündéri báj köszönt ránk Krems sétálóutcáján. Ausztria egyik legrégebbi polisza a tartomány kulturális fellegvára, és úgy is emlegetik, mint a Wachau kapuja. Krems és a szőlőtermesztés 2000 éve egyek. A térség a zöld verteliniről és a rizlingről híres, a vásáron kóstoljuk ezt is meg. Adventi vásárt a dominikánus templomban (Dominikanerkirche Krems) is szerveznek, melynek felettébb titokzatos és izgalmas a földalatti „bunkere”, a rend hajdani, rejtélyes borospincéje.

St. Pölten

A tartomány székhelye, St. Pölten is lázasan készül az ünnepre, az adventi vásárosok a hagyományokhoz híven a főtérre vackolják magukat be. Sült gesztenye, forralt bort, fahéj és vanília illata lepi el a teret. Zenével, változatos programokkal, krampusz-show-val, bábjátékkal várják a vendégeket.

Kittenberg Élménykertek

A Kittenberger élményparkban 40 témakert kap varázsos karácsonyi hangulatot a közel 100.000 izzó, tűzkosár és fáklya fényében. (Schiltern bei Langenlois)

Bor és Advent Langenloisban

A LOISIUM borélményvilág varázslatos szőlőskertjeiben a modern és a hagyományok sikeres elegyített világa vár mindenkit.

Advent Johannesbachklamm szurdokában

Ausztria legnagyobb feldíszített karácsonyfája a Würflachnál rendezett adventi vásár hatalmas attrakciója. Nemcsak a 20 méter magas fa díszei méretarányosak, hanem a fa alatt elhelyezett ajándékok is: a síléc 6 méteres, a roller 2 méteres a szánkó pedig 1,5 méter magas.

Álomszép természeti környezetben, a Johannesbachklamm szurdokban megrendezett Würflachi Adventi Vásár szó szerint mindenkit elbűvöl. Sziklák, erdők és patakok között idén is mintegy 40 különböző sátor sorakozik Ausztria legnagyobb feldíszített karácsonyfája körül. A több mint 20 méter magas karácsonyfát óriási gyertyákkal, gömbökkel és hatalmas ajándékokkal díszítik fel. A gyerekek karácsonyi meséket hallgathatnak, míg a nagy, rusztikus fa pajtában kézműves üvegfúvó, kovács, faesztergályos és fafaragó mesterek bemutatóit láthatjuk. A melengető italoknak, a jóféle helyi ételeknek és saját készítésű tésztaféléknek hála kulináris élvezetekben sem lesz hiány. A rendkívüli adventi élményről látványos tűzeffektusok sora és hangulatos világítás is gondoskodik.

Belépő: 2,50 euró

Karácsony a Weinviertelben

Hadresben, Európa leghosszabb beépített pincesorán a második és harmadik adventi hétvégén rendeznek vásárt. Wolkersdorf festői pincesorán már december első hétvégéjén kinyitnak a pincék, ínyencségekkel és ajándékötletekkel várva a látogatókat. Retz pedig az élménypince adventjének és a város karácsonyi hangulatának szép kombinációját kínálja.

Illatterápiás ajándékok testnek és léleknek a HetedhétshopbanTartomány:Niederösterreich
GPS: 48° 6′ 29.0772″, 15° 48′ 17.84088″
Honlap: https://www.also-ausztria.info/karacsonyi-vasarok-attekintese

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward