» Ausztria

» Ausztria » Salzburg » Advent és karácsony


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A világhírű karácsonyi dal nyomában Salzburgban és Salzburg tartományban.


A világ leghíresebb karácsonyi éneke, amelynek szövegét Joseph Mohr írta, dallamát Franz Xaver Gruber komponálta 1818-ban hangzott fel először a Salzburg melletti Oberndorf templomában. Sokan kifejezetten azért látogatnak Salzburg tartományba, hogy felkeressék az ének és szerzőinek emlékhelyeit. A Csendes éj kártyával (Stille Nacht Museums Card) járják végig Salzburg tartomány Csendes éj emlékhelyének múzeumait, látnivalóit Salzburg városától Arnsdorfon, Halleinen és Wagrainen át a lungaui Mariapfarrig.

Stille Nacht land Card felnőtteknek 10 euró, gyerekeknek 5 euró. A kártya a kiállításától 1 hónapig érvényes. Kapható Arnsdorf, Hallein, Wagrain, Mariapfarr, és Oberndorf emlékhelyein.

A "Csendes éj" minden idők legnépszerűbb és legszebb karácsonyi éneke. 300 nyelven és a legkülönbözőbb dialektusokban énekelik szerte a világon. 1816-ban Joseph Mohr költő tollából született, s két évvel később Franz Xaver Gruber tanár zenésítette meg. Mindketten szegény családból származtak.

Joseph Mohrnak nem volt könnyű gyermekkora, Salzburg szegénynegyedében nőtt fel, rászorult az alamizsnára. A salzburgi dóm vikáriusa azonban felfigyelt szép szopránhangjára, s pártfogásába vette a fiút. Pappá szentelése után megkezdődött életfogytig tartó vándorlása plébániáról plébániára. A 6 strófás vershez az ihletet a mariapfarri kegytemplomból merítette. Nem csak a karácsony üzenetét hordozza, de kifejezi azt a mérhetetlen békevágyat is, amely az emberekben az évek óta dúló háború és politikai viharok alatt felgyülemlett.

Franz Xaver Gruber egy szegény vászontakács ötödik gyermeke volt. Titokban tanult zongorázni és orgonálni, miközben a szövőgép mellett kellett dolgoznia. Ám ő is hamar pártfogóra lelt, s orgonistának tanult, hogy jó tanító lehessen.

Joseph Mohr 1818 karácsonya előtt mutatta meg Grubernek karácsonyi költeményét, és megkérte, zenésítse meg. Ekkor Gruber 31 esztendős volt, Mohr még csak 26. 1918-ban a Salzburg melletti Oberndorfban tartották a dal ősbemutatóját. A település a dal keletkezésének idején egy kis, válság gyötörte hajósközség volt, amely megszenvedte már a napóleoni háborúkat is. Az oberndorfi hajósok a 13. század óta külön kasztot alkottak, ők hallották elsőként a dalt, a hajósok Szent Miklós templomában, az éjféli misén, vigasztalásukra. A Salzach folyó azonban újra és újra megáradt, s elöntötte Oberndorfot, így megpecsételődött a Szent Miklós templom sorsa is. A helyén épül a kis "Csendes éj" kápolna, amelyet 1937-ben szenteltek fel.

Csendes éj története (részletek)

MARIAPFARR

Joseph Mohr Mariapfarrban lelkészként tevékenykedett (1815-1817). A templomban írta 1816-ban a Csendes éj c. karácsonyi dalt.

Pfarr-, Wallfahrts- und Stille Nacht Museum: a múzeumban egy 18. századi karácsonyi jászol és rekonstruált Mohr-szoba tekinthető meg.

WAGRAIN

Joseph Mohr Wagrainban lelkészként tevékenykedett. A wagraini plébánián megtekinthető az az orgona, amelyen Mohr játszott. Karl-Heinrich-Waggerl-Museumban Joseph Mohr emlékkiállítás ("Joseph Mohr - Der Vikar von Wagrain"). Wagrainban található Joseph Mohr sírja.

ARNSDORF - Franz Xaver Gruber Múzeum

Gruber, a híres karácsonyi ének, a "Csendes éj, szentséges éj" komponistája 21 éven át tanított Arnsdorfban. 1818. karácsony előtt Arnsdorf iskolaépületében megkomponálta a dal melódiáját. Napjainkban ez az iskola Ausztria legrégebbi iskolaépülete, melyben ma is tanítás folyik. Megvan még az osztályterem is, melyben Gruber tanított. Tanári asztalát ma is kiemelt tisztelet övezi. A nyári szünetben (július második hetétől szeptember első hetéig) pedig a régi iskolabútorokkal, szemléltető eszközökkel és tanszerekkel, iskolai iratokkal berendezve tekinthető meg a tanterem.

A felső emeleti lakást, amelyben F. X. Gruber családjával élt és dolgozott múzeumnak rendezték be. Számos egyedi tárgy idézi fel itt "Grubert és korát".

A múzeum mellett található a "Maria im Mösl" kegytemplom, amelyben ma is megcsodálható az az orgona, amelyen Gruber játszott.

OBERNDORF

Az oberndorfi templom helyén ma kápolna áll Gruber és Mohr emlékére. A szomszédos múzeumban sok érdekeset tudhatunk meg az ének keletkezésének körülményeiről, a Salzach hullámain sót szállító hajósok, a település életéről. Bélyegrajongó ismerőseinknek elsőnapi bélyegzős üdvözletet küldhetünk emlékül, külön kiadású bélyeggel. (részletek)

HALLEIN - Stille Nacht Museum

Franz Xaver Gruber egykori lakóháza a "Csendes éj, szentséges éj" karácsonyi ének keletkezésének és elterjedésének történetével ismertet meg. (részletek)

Gruber sírja, Stadtpfarrkirche

SALZBURG - "Stille Nacht" emlékhelyek Salzburgban

Joseph Mohr 1792. december 11-én Salzburgban született. Gyerek- és iskolás éveit is itt töltötte. A Salzburgi Dómban keresztelték meg. A felfedezőút következő állomása a Steingasse, ahol Mohr három testvérével együtt nőtt fel. A Makartplatzon a papi szemináriumot látogatta. A salzburgi dóm vikáriusa azonban felfigyelt szép szopránhangjára, s pártfogásába vette a fiút. Iskolaévei alatt a líceumban és a Mönchsberg lábainál található St. Péter benedekrendi kolostorban hegedült és énekelt. Középiskolai tanulmányait az Akadémiai Gimnáziumban folytatta, épületében ma a Salzburgi Egyetem található.

Salzburg Museum: itt látható a Stille Nacht c. dalnak az a kézirata, amelyet Mohr még 1816-ban Mariapfarrban írt.Tartomány:Salzburg
Település:Oberndorf
Honlap: https://www.stillenacht.com/de/stille-nacht-museums-card/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward