» Ausztria

» Ausztria » Salzburg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A világhírű karácsonyi dal nyomában Salzburgban és Salzburg tartományban.A világ leghíresebb karácsonyi éneke, melynek szövegét Joseph Mohr írta, dallamát Franz Xaver Gruber komponálta 1818-ban hangzott fel először a Salzburg melletti Oberndorf templomában. Sokan kifejezetten azért látogatnak Salzburg tartományba, hogy felkeressék az ének és szerzőinek emlékhelyeit. A Csendes éj kártyával (Stille-Nacht-Card) járják végig Salzburg tartomány hat Csendes éj emlékhelyének múzeumait, látnivalóit Salzburg városától Arnsdorfon, Halleinen és Wagrainen át a lungaui Mariapfarrig. Stille Nacht land Card fenőtteknek 5 euró, gyerekeknek 2,50 euró. A kártya a kiállításától 1 hónapoig érvényes. Kapható Arnsdorf, Hallein, Wagrain, Mariapfarr és Oberndorf emlékhelyein.

A "Csendes éj" települések audioguide vezetéssel is végiélátogathatjuk, a különleges idegenvezetés több nyelven is meghallgatható.

A "Csendes éj" minden idők legnépszerűbb és legszebb karácsonyi éneke. 300 nyelven és a legkülönbözőbb dialektusokban énekelik szerte a világon. 1816-ban Joseph Mohr költő tollából született, s két évvel később Franz Xaver Gruber tanár zenésítette meg. Mindketten szegény családból származtak.

Joseph Mohrnak nem volt könnyű gyermekkora, Salzburg szegénynegyedében nőtt fel, rászorult az alamizsnára. A salzburgi dóm vikáriusa azonban felfigyelt szép szopránhangjára, s pártfogásába vette a fiút. Pappá szentelése után megkezdődött életfogytig tartó vándorlása plébániáról plébániára. A 6 strófás vershez az ihletet a mariapfarri kegytemplomból merítette. Nem csak a karácsony üzenetét hordozza, de kifejezi azt a mérhetetlen békevágyat is, amely az emberekben az évek óta dúló háború és politikai viharok alatt felgyülemlett.

Franz Xaver Gruberegy szegény vászontakács ötödik gyermeke volt. Titokban tanult zongorázni és orgonálni, miközben a szövőgép mellett kellett dolgoznia. Ám ő is hamar pártfogóra lelt, s orgonistának tanult, hogy jó tanító lehessen.

Joseph Mohr 1818 karácsonya előtt mutatta meg Grubernek karácsonyi költeményét, és megkérte, zenésítse meg. Ekkor Gruber 31 esztendős volt, Mohr még csak 26. 1918-ban a Salzburg melletti Oberndorfban tartották a dal ősbemutatóját. A település a dal keletkezésének idején egy kis, válság gyötörte hajósközség volt, amely megszenvedte már a napóleoni háborúkat is. Az oberndorfi hajósok a 13. század óta külön kasztot alkottak, ők hallották elsőként a dalt, a hajósok Szent Miklós templomában, az éjféli misén, vigasztalásukra. A Salzach folyó azonban újra és újra megáradt, s elöntötte Oberndorfot, így megpecsételődött a Szent Miklós templom sorsa is. A helyén épül a kis "Csendes éj" kápolna, amelyet 1937-ben szenteltek fel.

Csendes éj története (részletek)

MARIAPFARR
Joseph Mohr Mariapfarrban lelkészként tevékenykedett (1815-1817). A templomban írta 1816-ban a Csendes éj c. karácsonyi dalt.
Pfarr-, Wallfahrts- und Stille Nacht Museum: a múzeumban egy 18. századi karácsonyi jászol és rekonstruált Mohr-szoba tekinthető meg. Belépő: 4 euró/felnőtt és 1 euró/gyerek. (www.wallfahrtsmuseum.at és www.stillenachtmuseum.at)

WAGRAIN
Joseph Mohr Wagrainban lelkészként tevékenykedett. A wagraini plébánián megtekinthető az az orgona, melyen Mohr játszott. Karl-Heinrich-Waggerl-Museumban Joseph Mohr emlékkiállítás ("Joseph Mohr - Der Vikar von Wagrain"). Wagrainban található Joseph Mohr sírja.

ARNSDORF
Franz Xaver Gruber Múzeum
Gruber, a híres karácsonyi ének, a "Csendes éj, szentséges éj" komponistája 21 éven át tanított Arnsdorfban. 1818. karácsony előtt Arnsdorf iskolaépületében megkomponálta a dal melódiáját. Napjainkban ez az iskola Ausztria legrégebbi iskolaépülete, melyben ma is tanítás folyik. Megvan még az osztályterem is, melyben Gruber tanított. Tanári asztalát ma is kiemelt tisztelet övezi. A nyári szünetben (július második hetétől szeptember első hetéig) pedig a régi iskolabútorokkal, szemléltető eszközökkel és tanszerekkel, iskolai iratokkal berendezve tekinthető meg a tanterem.
A felső emeleti lakást, melyben F. X. Gruber családjával élt és dolgozott múzeumnak rendezték be. Számos egyedi tárgy idézi fel itt "Grubert és korát".
A múzeum mellett található a "Maria im Mösl“ kegytemplom, amelyben ma is megcsodálható az az orgona, melyen Gruber játszott.

OBERNDORF
Az oberndorfi templom helyén ma kápolna áll Gruber és Mohr emlékére. A szomszédos múzeumban sok érdekeset tudhatunk meg az ének keletkezésének körülményeiről, a Salzach hullámain sót szállító hajósok, a település életéről. Bélyegrajongó ismerőseinknek elsőnapi bélyegzős üdvözletet küldhetünk emlékül, külön kiadású bélyeggel. (részletek)

HALLEIN
Stille Nacht Museum
Franz Xaver Gruber egykori lakóháza a "Csendes éj, szentséges éj" karácsonyi ének keletkezésének és elterjedésének történetével ismertet meg. (részletek)
Gruber sírja, Stadtpfarrkirche

SALZBURG "Stille Nacht" emlékhelyek Salzburgban.
Joseph Mohr 1792. december 11-én Salzburgban született. Gyerek- és iskolás éveit is itt töltötte. A Salzburgi Dómban keresztelték meg. A felfedezőút következő állomása a Steingasse, ahol Mohr három testvérével együtt nőtt fel. A Makartplatzon a papi szemináriumot látogatta. A salzburgi dóm vikáriusa azonban felfigyelt szép szopránhangjára, s pártfogásába vette a fiút. Iskolaévei alatt a líceumban és a Mönchsberg lábainál található St. Péter benedekrendi kolostorban hegedült és énekelt. Középiskolai tanulmányait a Akadémiai Gimnáziumban folytatta, épületében ma a Salzburgi Egyetem található.
Salzburg Museum: itt látható a Stille Nacht c. dalnak az a kézirata, amelyet Mohr még 1816-ban Mariapfarrban írt.
Tartomány:Salzburg
Település:Oberndorf
Honlap: http://www.stillenachtland.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward