» Ausztria

» Ausztria » Karintia » Karintia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Krampusz múzeum a Suetschach környéki téli népszokásokba enged bepillantást.


A krampusz - a Mikulás rémisztő alakot öltő kísérője - elengedhetetlen része az alpesi adventi hagyományoknak Ez az ördög formájú figura osztrák területről származik, neve is az ausztriai németből való. A német Krampus szó a karom jelentésű régi német Krampen szóból származik, a figurát egyes területeken Krampeln néven ismerik. A gyermekeket rémisztgető alak legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a láncát csörgeti, virgáccsal fenyegeti a gyerekeket, a rendetleneket megbünteti. A krampusz alakja minden bizonnyal a téli napforduló pogánykori hiedelemvilág szellemeinek testet öltője, ördög formájú, patás, szőrös, szarvakkal ellátott ábrázolása pedig a keresztény gondolatkör gonosz elképzeléseire vezethető vissza.

Amíg a Mikulás megajándékozza a jó gyermeket, addig a rosszakat a krampuszok büntetik meg. A XVII. Század közepétől fogva ismert ez a szokás: a Mikulás rémisztő alakok, ördögök által kísérve ajándékozza meg a jó gyermekeket, miközben a rosszakat a krampuszok büntetik meg. Az ellenreformáció időszakában különböző adventi játékok is keletkeztek.

A krampuszok a legtöbb esetben nagyobb csoportokban fordulnak elő. A Mikulásból, a krampuszokból és a kosárhordókból (vagy erdei emberekből) álló csoport alkot Ausztriában egy csapatot.Tartomány:Karintia
Település:Feistritz
Cím:9181 Feistritz, Suetschach 140
GPS: 46° 31′ 28.4322″, 14° 9′ 28.79964″
Honlap: http://www.krampusmuseum.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward