» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Velence


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:Helyreállítják a sérült Banksy-freskót Velencében
Egyes kritikusok azonban azzal érvelnek, hogy a Migránsgyerek, amely 2019-es megjelenése óta lassan romlik, békén kellene hagyni.
James Imam
2023. október 5.
Megosztás
Banksy Migrant Child (2019) című falfestménye tavaly sérült állapotban látható.

Fotó: Banksky Banksky, Banksky, Banksky, Banksky, Banksky, Banksky, Banksky, M: Natalie Chalk / Alamy Stock Photo
Banksy Migrant Child című freskója (2019) tavaly megrongálódott állapotban látható

Fotó: Banksky Banksky, Banksky, Banksky, Banksky, Banksky, Banksky, Banksky, Banksky, M: Natalie Chalk / Alamy Stock Photo

Banksy Migrant Child (2019) című velencei falfestményét helyreállítják - jelentették be, miközben érvek szóltak amellett, hogy hagyják fokozatosan romlani.

Vittorio Sgarbi, az olasz kulturális minisztérium egyik államtitkára közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy a restaurálást egy "fontos bank" fogja finanszírozni. Szerdán egy sajtótájékoztatón további részleteket kellett volna közölnie, de azt néhány órával a tervezett kezdés előtt magyarázat nélkül lemondták. Sgarbi irodája a The Art Newspaper című lapnak azt mondta, hogy a restaurálás továbbra is folyamatban van.

A freskó egy történelmi épület falán látható, amely a Rio Novo csatornát szegélyezi a velencei Dorsoduro negyedben lévő Campo San Pantalon közelében. Egy gyermeket ábrázol, aki egy jelzőfáklyát tart a kezében, és mentőmellényt visel valamivel a vízvonal felett.

A 2019. május 8-ról 9-re virradó éjszaka készült falfestmény egyike annak a mindössze két falfestménynek, amelyet Banksy készített olasz városokban. A másik, egy nápolyi épület oldalára 2010-ben készült alkotás egy reneszánsz stílusú Madonnát ábrázol kitárt karokkal, a feje fölött pedig egy pisztolyt tart.

Migráns ChildA migráns gyermek, egy nagy turisztikai látványosság, az elmúlt négy évben a túlzott nedvesség miatt súlyosan leromlott. Sgarbi nyilatkozatában elmondta, hogy Luigi Brugnaro, Velence polgármestere hívta fel először a figyelmét arra, hogy az alkotás fakul.


A kérdés azonban, hogy restaurálják-e vagy sem, megosztotta a véleményeket. "Hajlanék arra, hogy azt mondjam, a művet le kell választani a falról, meg kell védeni és biztonságos körülmények között ki kell állítani" - mondta Marco Goldin, több olasz napilap művészeti kritikusa a Corriere del Veneto című lapnak.


"Az utcai művészet mulandó" - mondta Alex Ermini olasz utcai művész. "Látva, ahogy az idő tönkreteszi a felületet, és patinát képez, költőibbé válik".

Sgarbi megjegyezte, hogy mivel a mű kevesebb mint 70 éves, a helyi sovrintendenza, az örökségvédelmet felügyelő állami szerv nem mondja ki a végső szót a mű sorsáról.

"Vállalom a felelősséget ezért a restaurálásért, tekintettel arra, hogy a kortárs művészet a feladatkörömbe tartozik, és az én feladatom a védelme" - fogalmazott Sgarbi a közleményben.
"Nem érdekel minket..., hogy a művész él-e még, vagy akár az, hogy engedélyt ad-e nekünk a restaurálás elvégzésére, tekintettel arra, hogy a freskó többek között illegálisan készült" - tette hozzá.


Annak a műemléképületnek a tulajdonosát, amelyen az alkotás látható, értesítették a közelgő restaurálásról.

"Reméljük, hogy az alkotás a helyén maradhat, amíg a restaurálás folyik, [hogy] a művész által kiválasztott helyen élvezhető legyen" - mondta Jacopo Molina, a tulajdonos ügyvédje a C

"Reméljük, hogy a mű a helyén maradhat, amíg restaurálják, [hogy] a művész által kiválasztott helyen élvezhető legyen" - mondta Jacopo Molina, a tulajdonos ügyvédje a Corriere del Venetónak. "Jó, hogy a minisztérium ezt az álláspontot képviseli."Tartomány:Veneto
Település:Venezia

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward