» Magyarország

» Magyarország » Budapest


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Hajógyári-sziget Budapest kedvelt pihenőövezete.


Sportpark

A parkterület aktív rekreációs lehetőségét bővítve egy gumiburkolatos sportpálya, két gyepes röplabdapálya, pingpongasztal, fitnesz tér, valamint burkolt és gyepes pihenőterek kerültek kialakításra, mindezt egy többszintes növényállománnyal ellátott pihenőparki környezetben. A bejárati útvonalak mentén burkolt pihenőhelyek kerültek kialakításra, utcabútorokkal, valamint ivókúttal és illemhellyel, továbbá padok, hulladékgyűjtők, kerékpártárolók is telepítésre kerültek.

A park központi részében egy ivókutat, illetve egy okos oszlopot is kialakítottak, amely wifi jelet sugároz a területen. A multifunkciós sportpálya mellett pedig egy teljesen automatizált illemhelyet is létesítettek, pelenkázóval.

Csúszdapark

A szigetre vezető hídtól nem messze található a nagy csúszdapark.

Hadrianus-palota

A szigeten egykor a római kori Hadrianus-palota állt. 

Hadrianus 106-ban lett az akkor megalakított Pannonia Inferior tartomány helytartója, majd 117-ben vette át a hódításai csúcsán járó, Britanniától Mezopotámiáig terjedő Római Birodalom vezetését Traianustól.

Politikája gyökeresen eltért Traianusétól: több frissen meghódított területet feladott, hogy észszerűen védhető határokat alakítson ki. A veszélyesebb területeken komoly határvédelmet is kiépített, a leghíresebb ilyen építmény a Britanniában máig fennmaradt Hadrianus-fal.

Hadrianus beutazta egész birodalmát, közben azonban Rómában is intenzíven építkezett, uralkodása alatt emelték például a Pantheónt. A 138-ban elhunyt császár hamvait a ma Angyalvárként ismert hatalmas síremlékben temették el.

Aquincum nagyon sokat köszönhetett Hadrianusnak, nemcsak azért, mert ő volt a kettéosztott provincia első helytartója, hanem mert uralkodása alatt indult meg a település gyors fejlődése, városi rangot is ekkor kapott Aquincum.

Tervezett beruházások

A kormány a Hajógyári-szigeten egy védműrendszert akar építeni, valamint egy kajak-kenu sportakadémiát kíván létrehozni. A védműrendszer megépítése során akár 950-1000 fát is kivághatnak, ráadásul a sziget teljes megvédése 9 centiméteres vízszintemelkedést okozhat a Duna óbudai mellékágában.

Tartomány:Budapest
Cím:Hajógyári-sziget
GPS: 47° 32′ 37.65696″, 19° 2′ 56.54976″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward