» Svájc

» Svájc » Bern


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A svájci Brienz Rothorn Bahn a csúcsra viszi az utasokat.


A svájciak már 1829-ben, még a Rothorn vasút megépítése előtt tudtak a Brienz Rothornról.

A Rothorn - a három kanton, Luzern, Bern és Obwalden találkozási pontjának csúcsa - a Faulhorn után a Berni Felvidék legfontosabb kilátópontjaként egy gránitkő segítségével lett kijelölve.

Nem tudni, hogy a Rothorn, ami vörös kürtöt vagy vörös szarvat jelent, hogyan kapta a nevét, de Svájcban tucatnyi hegyet ismernek Rothorn néven.

A Rigi hegyi vasút 1871-ben készült el, és 1889-ben hasonlóan gondolkodó emberekből bizottság alakult, hogy a Berni Felvidéket felvegyék Svájc turisztikai térképére. A bizottságot A. Lindner, egy Luzernben élő német mérnök vezette. Ő álmodta meg a világ legmagasabb hegyi vasútjának megépítését. Lindner, aki a Gotthard-vasutat építette, nagy tapasztalattal rendelkező mérnök volt.

A következő évben a lenzburgi T. Bertschinger építőmestert, aki sikeresen megépítette a Seetal-vasutat, bízták meg az építési munkálatokkal. A projekt becsült költsége kétmillió svájci frank volt.

A munkálatok 1889-ben kezdődtek meg, miután a svájci szövetségi gyűlés megadta a vasútépítési engedélyt. A munkásokat, főként olaszokat, régi alpesi pásztorok kunyhóiban és új barakkokban szállásolták el. Élelmezésük herkulesi feladat volt. A 4,7 mérföld hosszú, több mint 5500 láb magasra emelkedő, 6 alagúton átvezető vasútvonal építése azonban 16 hónap alatt készült el, amelybe egy téli szezon is beletartozott. Az üzemi mozdony 1891. október 31-én érte el a Kulm csúcsállomást.

A Brienz Rothorn Bahn (BRB) vasút a gőzmozdonyok három generációját üzemelteti, amelyeket 105 év alatt fejlesztettek ki. Ezeket ugyanazok az alapvető szabályok és alapelvek szerint üzemeltetik, amelyeket 1825-ben a gőzmozdonyok 200 éves történelme és fejlődése alapján állapítottak meg. Ma a BRB a szénnel és fűtőolajjal működő gőzmozdonyok és a dízelmozdonyok kombinációját használja.

A vasút kétféle különleges gőzélményt kínál:

Tűzoltó tanfolyam: A BRB lehetőséget kínál a látogatóknak, hogy a Rothorn lejtőin a mozdonyokat működtető csapat tagjaként dolgozzanak.

Gyalog-túra: A látogatóknak egy 2 órás gyalogos vezetést is kínálnak, hogy első kézből tapasztalják meg, hogyan készítik elő a mozdonyokat, és megismerjék a mozdonyok üzemeltetési elveit. A BRB kísérő képviselője gondoskodik a látogatók biztonságáról, mivel ez nem egy egyszerű pályaudvari utazás. A gyalogos túrák minden évben június 6-tól október 25-ig napi rendszerességgel kerülnek megrendezésre.

Egyéb turisztikai látványosságok

Hegyi túrázás: A Brienz Rothorn hat különböző túraútvonalat kínál, és a látogató kiválaszthatja a képességeinek és tapasztalati szintjének megfelelőt. Ezek nem egyszerű vasárnapi séták. Némelyikük több mint 7000 láb magasan található a tengerszint felett.

Rothorn vadvilág és természet: A Brienzer Rothorn az alpesi régióra jellemző virágok széles választékával kényezteti a természet szerelmeseit. Ezenkívül ez a régió az őshonos kőszálibika-kolóniájáról is ismert.

Panoráma kilátás a Brienzer Rothorn csúcsáról: A tengerszint felett 7362 láb magasan fekvő Rothorn Kulm állomásról rövid sétával lehet feljutni a csúcsra. A panorámát meg kell tappasztalni, hogy elhiggyük.Tartomány:Bern
Cím:Brienz
GPS: 46° 45′ 21.60036″, 8° 1′ 49.08216″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward