» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Újabb innovatív turisztikai fejlesztéssel gazdagodott Tokaj-Hegyalja egyik ékszerdoboza, Hercegkút: látogatóközpont és benne az infografika-kiállítás nyílt.


A látogatóközpont fedett rendezvénytérként, kulturális közösségi térként és kóstolótérként funkcionál, valamint egy innovatív infografika-kiállítással egészíti ki a település látnivalóit. A fejlesztés célja a világörökségi pincesor méltó bemutatása mellett a helyi borászok támogatása is.

A kiváló fekvésű település két kiemelt világörökségi pincesorral is büszkélkedhet: a falu alsó végén található a Gomboshegyi-pincesor, míg a másik, 87 tagból álló Kőporosi világörökségi objektum a település "felvégén" helyezkedik el. Látványosak a domboldalba vájt, háromszög alakú oromfallal rendelkező pincék.

Az 1750-ben alapított településsel egyidősnek tartott Kőporosi pincesor felett épült fel 2022-ben a domboldalba simuló látogatóközpont, amely kiváló kilátással rendelkezik a Hercegkút körüli hegyekre, a Zempléni-hegységre.

Az épületbelső szinte minden szabad felületét információátadási célra használták fel, így nem csak a látogatóközpont falait és a kóstolótér asztalainak felületeit, de a vizesblokkok ajtóit és falait is a világörökségi helyszín szelleméhez illeszkedő, visszafogott, de látványos kiállítási infografikákkal és látványelemekkel vonták be.

Az infografikák lényegre törő megfogalmazással és játékos grafikákkal, élményszerűen mutatják be a helyi borkészítéshez kapcsolódó tudnivalókat, így a Botrytis Cinerea gombát és az aszúsodás folyamatát, a tokaji aszút és az esszenciát, hasonlóan a borkészítés hagyományos folyamatának lépéseihez és a hegyaljai szőlőfajtákhoz, kiemelve közülük a furmintot, mint Hegyalja legfontosabb szőlőfajtáját. Az asztalok felületén elhelyezett térképes grafikák kontextusba helyezik a Tokaj Borvidéket, bemutatva a többi európai világörökségi borvidéket is. Mindemellett az ideérkezők megismerhetik a település és híres pincesora keletkezésének történetét, a falu alapítóit, a Trautson hercegeket, illetve a ránk maradt különleges történeti emléket, a település 18. század közepéről származó telepítvényi levelét is.Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Cím:Hercegkút
GPS: 48° 20′ 9.69036″, 21° 31′ 43.6854″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward