» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén » Zemplén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Sátoraljaújhely látnivalói.


Várhegy - kilátósétány

Acélszerkezetes kilátósétány épült az ősi várfalak felett. A 16 m magas sétány alatt fekszik a középkori várrom.

A Várhegyen, az egykori újhelyi vár területén található látogatóközpontban a huszonegyedik századi technológia segítségével idézik meg virtuálisan a korai középkor várát és udvartartását. A vár és a város történetét egy, interaktív kalandjátékok mintájára készült virtuális játéktéren keresztül ismerhetik meg a fiatalok.

Magas-hegy

Sátoraljaújhely városa büszkélkedhet Magyarország leghosszabb ülőszékes libegőjével, a pálya hossza 1332 m.

Az alsó állomásnál egy bobpálya található, 2275 méteres hosszúságával az ország leghosszabb bobpályája.

A Zemplén Kalandpark főbejárata a libegő középállomásánál található, a felső állomásnál pedig egy többszintes kilátóból lehet megcsodálni Zemplén fővárosát, Sátoraljaújhelyt és a környező vidéket.

A Zemplén Kalandpark középső állomásán játszóteret, gyermekmegőrzőt, szabadtéri edzőteret, napozóteraszt valamint öt filagóriát alakítottak ki.

Hegyállomástól kabinos kötélpálya indul, a Magas-hegyet a Szár-heggyel összekötő, zárt kabinos kötélpálya, azaz a “Dongó”. A két hegy között két darab, egyenként 6 fő szállítására alkalmas kabin közlekedik 152 méteres magasságban. A kötélpálya hossza 1036 méter.

Hegyállomáson “Sólyom” nevű 80 km/órás sebességgel átcsúszó kötélpálya Magas-hegy és Szár-hegy között.

A Magas-hegy lábánál 2023 tavaszára megépült ökoturisztikai látogatóközpontban Csodálatos Zemplén - velünk élő természet címmel nyílt kiállítás, amely a zempléni táj növény- és állatvilágát mutatja be.

Világrekorder függőhidat terveznek 

A tervek szerint 2023-ban már átsétálhatunk a Nemzeti Összetartozás Hídján.

A híd világrekorder attrakciója lesz a térségnek és Magyarországnak is. A 700 méter hosszú gyalogos híd kategóriájában egyedülálló lesz: a város két pontját, a Várhegyet és a Szárhegyet köti majd össze 80 méter magasan, ráadásul nagyszerű látványt nyújt a Zemplén-hegység és a Felvidék irányába is. A négymilliárd forintos beruházás az Orbán-kormány által elfogadott Tokaj-Zemplén Fejlesztési Program keretében valósul meg, A teljes fejlesztési program keretében 2024-ig közel 150 milliárd forint forrás áll rendelkezésre az infrastruktúra, turisztikai szolgáltatások és települési szintű fejlesztések megvalósítására.

A Nemzeti Összetartozás Hídja a térség egyik fontos turisztikai pontján helyezkedik majd el és később a Zemplén Kalandpark része lesz. A szerkezet középső részén a tervek szerint üvegfelület fokozza majd az élményt. A célállomás a Várhegy, amely Újhely várának romjait rejti. Ennek régészeti feltárása 2008-ban indult és jelenleg is folyamatban van.

A tervezett híd a helyi lakosság szimpátiáját kevéssé nyerte el.

Sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum

Új állandó kiállítás nyílt a Sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban Egy város ezer arca címmel.

A megújult várostörténeti tárlat Sátoraljaújhely és a zempléni régió történetét mutatja be egy teljesen új nézőpontból, olyan politikai fordulópontokat valamint gazdasági és társadalmi folyamatokat kiemelve, amelynek hatása a jelenben is érzékelhető.

A kiállítás egyaránt megidézi a Sátoraljaújhely egykori elitjének számító és a város peremvidékén élő emberek egyéni életútjait és sorsait is, valamint bemutatja a város történetét a reformkortól a rendszerváltozásig. Kossuth Lajos közéleti pályájának első írásos emlékéből kiindulva járja körül a reformkori politikus kultuszát és kötődését Sátoraljaújhelyhez.

A látogatók a polgárosodás időszakának párbajairól szóló korabeli híreken keresztül tudhatják meg, hogyan vált a város egy dinamikusan fejlődő, ígéretes jövő előtt álló településsé a huszadik század elejére. A tárlat emellett bemutatja az első világháború viszontagságait, a város stratégiai jelentőségét és a trianoni békekötést is. Betekintést nyújt a két világháború közötti és a második világháború utáni korszakba is egészen a rendszerváltásig.Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Település:Sátoraljaújhely
GPS: 48° 23′ 45.95208″, 21° 39′ 22.13892″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward