» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Alkonyat c. sorozatban Volterra volt a Volturi, az ősi vámpírok otthona.


DNS-vizsgálat kimutatta, hogy Volterra lakosai egykor etruszkok voltak. Az etruszkok génjei nem vesztek el, tovább éltek a toszkánok szűk csoportjában, a Volterra és Casentino közötti térség lakosaiban.

A Firenze közelében található városnak ásványokkal teli forrásai és fürdői voltak. Piero di Cosimo de’ Medici vagy Köszvényes Piero (1416-1469) ifjú korától szenvedett a köszvénytől. A köszvény okozta fájdalmakat ekkoriban főként fürdőkkel igyekeztek csillapítani. Volterra birtoklásáért ezért Firenze mindent elkövetett. 

Alabástrom

Közép-Olaszország lakói ősidők óta bányásztak alabástromot a toszkán vidék dombjaiból. Az ókori etruszkok az alabástromot évszázadokon át tartó tartóssága miatt becsülték, nem beszélve gyönyörű színezéséről, természetes erezetéről és a fény felé tartva világító hatásáról. Régóta használják vázák és urnák, kisebb dísztárgyak, valamint nagyobb szobrok készítésére. Az etruszkok az alabástromot választották az őseik tiszteletére faragott, hamvaik tárolására szolgáló urnákhoz.

A Firenzétől délnyugatra fekvő Volterra ősi etruszk város ma is az alabástrom kézművesség egyik központja. A 18. században a volterrai kézművesek újra felfedezték az alabástrom megmunkálásának ősi művészetét, és az 1900-as évek elején reneszánszát élte. A második világháborút követően az alabástrom kézművesség iparosítása vette kezdetét. Szerencsére egy maroknyi szorgalmas kézműves megőrizte ennek az ősi hagyománynak a kézzel készített technikáit.

A múlt kézműves módszereit folytató kézművesek számára a kemény ásvány megmunkálásához használt eszközök és módszerek szinte megkülönböztethetetlenek azoktól, amelyeket az etruszk alabástromművészek használtak az i. e. 3. században. A Közép-Olaszországban dolgozó régészek az ókori etruszk alabástrom műhelyeket tártak fel, amelyek nagyban hasonlítanak a maiakra. 

Ecomuseo dell'Alabastro, Via dei Sarti, Palazzo Minucci Solaini

Ez Volterra egyik újabb múzeuma, amely az alabástrom történetét mutatja be a bányászattól a késztermékké válásig. Egy régi alabástromműhelyt is megtekinthetünk, amelyet Volterra városa vásárolt meg az alabástromkészítő Pagni családtól.

Guarnacci Múzeum, Via Don Minzoni, 15

Az etruszk kultúrát bemutató múzeumban megtekinthető egy etruszk alabástromműhely rekonstrukciója az i. e. harmadik századból, amely figyelemre méltóan hasonlít a Volterrában ma is működő műhelyekre. A lenyűgöző gyűjteményben található mintegy hatszáz etruszk síremlék-urna közül sokat helyi alabástromból készítettek, és némelyik akár huszonhét évszázaddal ezelőttre is visszanyúlik. Micsoda bizonyság az alabástrom időtálló tulajdonságairól!

Palazzo Viti, Via Dei Sarti, 41

Ez a fényűző történelmi magánrezidencia, amelyet még mindig a Viti család tagjai laknak, több termet megnyit a nagyközönség előtt, hogy bemutassa festmények, szobrok és díszítőművészeti tárgyak lenyűgöző gyűjteményét. A gyűjteményben olyan alabástrom darabok is szerepelnek, amelyek az évszázadok során Volterrában készültek.Tartomány:Toscana
Cím:Volterra
GPS: 43° 23′ 57.822″, 10° 51′ 57.71988″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward