» Ausztria

» Ausztria » Karintia » Karintia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Gmünd egy kis gyöngyszem a Lieser völgyének és a Malta völgyének találkozásánál. A középkori fallal körülvett kisváros sok látnivalója mellett arról is híres, hogy Porsche professzor a második világháború után itt fejlesztette ki a Volkswagen "Bogarat".


Porsche Automuseum

Sok más gyönyörű autó látható a Porsche Múzeum kiállítótermeiben.

(részletek)

Geteilte Kirche am Kreuzbichl

Ennek a kis osztrák kápolnának a közepén egy út fut keresztül.

Ha a karintiai Gmündtől északra fekvő Liesertalban található kis római katolikus templomban, Sankt Mariában részt vesz egy istentiszteleten, előfordulhat, hogy a lelkipásztornak szokatlan okból meg kell szakítania a prédikációt: a templom közepén egy út fut keresztül. Míg a lelkész az út keleti oldalán lévő szentélyben tartja prédikációját, addig a templomba járók az út túloldalán lévő épületben ülnek.

A Salzburgba vezető egykori római úton már 1443-ban felállítottak egy Marterl-t (út menti kegyhely, amelyet utak és ösvények mentén állítottak fel az imádkozás ösztönzésére) ezen a ponton. Abban az időben az út fontos kereskedelmi útvonal volt Velencéből Salzburgba, és a Marterl az utazóknak imahelyet biztosított.

1754-ben az út menti szentélyt egy kápolnával helyettesítették. Mivel az út és a lejtő között nem sok hely volt, kápolnát építettek, amelynek szentélye körülbelül két méterrel az út fölé emelkedett, és az imádkozók a templom előtti utcán gyűltek össze.

Végül egy lelkész megsajnálta a zarándokokat, akik gyakran álltak előtte az esőben, és egy kétszintes épületet építtetett az út túloldalán. Ebben az épületben két terem található székekkel és padokkal. Ez az épület is nyitott az út felé, és mindkét épületet kovácsoltvas kapuk biztosítják.

Az istentiszteleteket most már két épületben tartották: a pap az egyikben állt, a hívek pedig a másikban. Ha egy jármű jött arra, meg kellett szakítania a prédikációt. Ez 1905-ig gyakrabban fordult elő, mert addig az út szövetségi út volt. Akkor épült meg a ma is létező elkerülő út. A helyi forgalom még ma is áthalad a templom előtt.

A szentélyben található freskó állítólag Michelangelo tervei alapján készült. A vázlatot átadta társának, Orciel dela Volterrának, aki képet készített róla. Ez a kép kerülőutakon jutott el Gmündbe, és a templom építésekor festették a szentélybe. Miután az időjárás tönkretette a freskót, Josef Messner osztrák festő 1861-ben olajjal átfestette. Ez sem tartott sokáig, és 1944-ben festették újra, az eredetinek megfelelően.

A templom további különlegességei a szív alakú szenteltvíztartó és a szentély fölötti felirat, amelyen római számokkal a templom szemközti részének építési éve van elrejtve. A felirat szövege: "Durch sein Blut sind wir gerechtfertigt worden" ("Az ő vére által megigazultunk"). Ha összeadjuk a pirosra festett római számokat, akkor 1784-et kapunk. A kápolna boltozatában egy kis rajz található, amely az 1443-as évre és a Marterl építésére utal. A fából készült nyitott harangtorony és a fából készült tetőfedés is különleges látványt nyújt.

A templomot rendszeresen felújítják és így megőrizték, bár ma már csak néhány rendszeres istentiszteletet tartanak benne. A megőrzést Gmünd városa végzi, mivel a 19. században a közösség képviselői egy dokumentumban kötelezték magukat arra, hogy a templomot örökre megőrzik, és ez a dokumentum kötelező érvényű.Tartomány:Karintia
Település:Gmünd
GPS: 46° 54′ 23.61996″, 13° 32′ 9.54384″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward