» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Siena óvárosa az UNESCO a Világörökség része.


Siena az egyik leghíresebb olasz város, és minden turista célja, hogy meglátogassa egy toszkánai utazás során. Híres az évente kétszer megrendezésre kerülő Palióról, valamint jellegzetes, téglaépületekkel szegélyezett szűk utcáiról.

A történelmi várost az UNESCO a világörökség részeként tartja számon, és tele van gyönyörű és érdekes látnivalókkal.

Piazza del Campo

A Piazza del Campo uralja a városközpontot. Ez a világ egyik legnagyobb középkori tere, és összetéveszthetetlenül sajátos, kagyló alakú. Minden évben július 2-án és augusztus 16-án itt rendezik meg a híres Palio lóversenyt.

1300 óta Siena életének központja, aktív piac és a sienaiak gyülekezőhelye a fontos politikai események, valamint a partik és ünnepségek idején.

A tér tetején található a Fonte Gaia, Siena egyik legszebb szökőkútja (a Piazza téren lévő szökőkút egy másolat, míg az eredeti maradványait a Santa Maria della Scala múzeumkomplexumban őrzik).

Torre del Mangia

A Torre del Mangia nevét Giovanni di Duccióról, első őrzőjéről kapta, akinek beceneve "Mangiaguadagni" (szó szerint 'kereső evő') volt, mivel minden jövedelmét a sienai kocsmákban elköltötte.

Ha tériszonya van, talán nem akar felmerészkedni a Torre del Mangia 88 méteres (400 lépcsőfok!) magasságába, de így lemarad a csodálatos kilátásról.

Innen a látvány valóban lélegzetelállító. Egész Siena belátható: a Piazza del Campót, a kicsit távolabb lévő székesegyházat, és azon túl a távoli dombokat.

Santa Maria Assunta dóm

A Santa Maria Assunta dóm Olaszország egyik legjelentősebb gótikus katedrálisa.

"A város meseszerű, vidám meseszerű jellegét az adja meg, hogy minden pontjáról látni lehet a város tetején a dómot, amely mint egy tréfás, zebraszínű, tornyos Zeppelin lebeg fölötte." (Szerb Antal: Utas és Holdvilág)
Az itáliai reneszánsz egyik jelképének tartott katedrálist a 12. század közepén kezdték építeni. Oldalhomlokzata egyszerű fekete-fehér csíkozású márványburkolata tisztán megőrizte a középkori formákat. A jobb oldalhomlokzat mellett magasodik a harangtorony.

A dóm híres fekete-fehér és színes márványintarziával fedett padlózata évente egyszer, néhány hétig látható. Nemcsak azért érdemes megnézni, mert szép, hanem azért is, mert az itáliai művészet történetének egyik remekművéről van szó.

A mintegy hatvan alakkal, szimbólummal vagy jelenettel díszített padlózat első intarziája a 14. század második felében készült. Az utolsót a 19. században rakták le. Több mint negyven művész dolgozott rajta, többségük sienai születésű.

Az alkotók között volt Pinturicchio (1454-1513) és Domenico Beccafumi (1486-1551), aki a padlózat harmincöt intarziáját készítette.

Kripta. A kriptát 1999-ben fedezték fel a főoltár restaurálásakor. Az altemplomnak ebben a részében 12. századi freskók őrződtek meg jó állapotban. A száznyolcvan négyzetméteres falfelületet díszítő festmények az Ó- és az Újtestamentum jeleneteit ábrázolják, köztük Krisztus megkeresztelését.

A keresztelőkápolna

Az 1325-ben épült, közvetlenül a székesegyház mögött található Keresztelőkápolna a város egyik legfontosabb vallási helyszíne. Sok évszázadon át Siena minden lakosát, legyen az híres vagy sem, a Keresztelőkápolna bordásboltozata alatt keresztelték meg.

Belül freskókat és a bronzból és márványból készült keresztelőmedencét csodálhatjuk meg, amely közvetlenül a keresztelőkápolna közepén található.

A Santa Maria della Scala komplexuma

A Santa Maria della Scala komplexuma egykor fontos polgári kórház volt, amelyet az elhagyott gyermekek, a szegények, a betegek és a zarándokok gondozásának szenteltek. A közvetlenül a fenséges sienai dóm előtt álló komplexum ma múzeumként működik. Az 1330-as években a Santa Maria della Scala számos fontos belső és külső freskót, valamint számos jelentős oltárképet készíttetett.

Az egész komplexum több múzeumnak és pompás műemléki területnek ad otthont. A múzeum négy emeleten terül el.

Palio

A középkori eredetű, de rendszeresen 1644-től megrendezett vágta, a palio eredetileg a lovagi tornákon díjként használt selyemszövetet, majd magát a versenyt jelentette. A lóverseny három körből áll, amelyet a város kerületeinek színeiben futó lovak tesznek meg Siena jellegzetes kagylóalakú főterén.

A modern korban évente kétszer, július másodikán, az úgynevezett Sarlós Boldogasszony, valamint augusztus tizenhatodikán, vagyis Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából rendezik meg a lóversenyt a kagyló alakú főtéren. 

A feljegyzések szerint nagyon ritkán mondtak le róla: 1723-ban II. Ferdinánd toszkán nagyherceg halálakor, valamint 1855-ben a kolerajárvány idején. Utoljára a második világháború alatt, 1940-ben és 1944-ben maradt el a sienai vágta.

2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány miatt nem rendezték meg.

Panforte di Siena

A Panforte di Siena nélkül a karácsony Toszkánában és különösen Sienában elképzelhetetlen lenne. A „Panforte di Siena” lisztből, kandírozott gyümölcsökből, aszalt gyümölcsökből, többféle cukorból, mézből és fűszerekből összegyúrt, majd ezt követően kisütött édesség. 

A termék kétféle változatban készül: a fehér változatot porcukor borítja (Panforte Bianco), a fekete változatot pedig fűszerek. A fehéret Panforte di Margheritának is hívják, mivel ezt először a híres sienai lovasversenyre, a Palióra 1879-ben ellátogató Margit királynő tiszteletére készítettek. A „Panforte di Siena”-t a különleges szaktudású „panfortaio”-k készítik. (részletek)

Siena magatartási útmutatóval igyekszik "megnevelni" a turistákat

Utcán ne szemeteljünk, ne a műemlékek tetején fogyasszuk el uzsonnánkat, ne focizzunk a középkori utcákon - többek között ezek a figyelmeztetések szerepelnek abban az olasz és angol nyelvű prospektusban, amely a Sienába látogatókra vonatkozó magatartási szabályokat tartalmazza.

A város információs pontjain osztott és interneten is elérhető útmutató mindenekelőtt arra kéri az olasz és külföldi turistákat, hogy a rendelkezésükre bocsátott illemhelyeket használják, és a hulladékot a tárolókba dobják.

A magatartási kódexet megsértőket a városi rendőrök megbírságolhatják, a beszedett összeget pedig a városra fordítják majd.

Megtiltották a szabadtéri ételfogyasztást a történelmi műemlékeknél, például a központi Piazza del Campo téren vagy a paloták és templomok utcára néző bejárati lépcsőin.

A turisták tizenkét kijelölt zöldterület közül választhatnak, ahol a földre telepedve elfogyaszthatják az otthonról hozott vagy Sienában vásárolt élelmet.

Siena egész városa 1995 óta az UNESCO világöröksége részét képezi, a jellegzetes kagyló alakú Piazza del Campo a 12. század óta áll. A Campón nem szabad kerékpározni, frizbivel játszani és focizni sem.Tartomány:Toscana
Település:Siena
GPS: 43° 19′ 3.70423″, 11° 19′ 46.88393″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward