» Olaszország

» Olaszország » Emilia-Romagna


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Faenza gyönyörű városának látnivalói.


Faenza, Ravenna tartományban, Forlì és Imola között félúton, amely világszerte ismert a kerámiaművészethez kapcsolódó hagyományairól, kiváltságos helyen fekszik az ősi Via Emilia mentén, közvetlenül az Appenninek első dombjai mögött. Az ókor óta lakott, etruszk és római gyökerekkel rendelkező város ma is gyönyörű középkori óvárost őriz, amelyet reneszánsz és klasszicista épületek jellemeznek.

Faenza két szíve: Piazza del Popolo és Piazza della Libertà

Az ősi Piazza del Popolo, amelyet a második világháborúban elpusztult 17. századi torony hű másolata, az impozáns óratorony vezet be, elegáns és kecses oszlopcsarnokok szegélyeznek. A térre néznek a város legfontosabb középkori épületei: a Palazzo del Podestà és a Palazzo Manfredi, a mai városháza, amely még mindig őrzi a 15. században kialakult formáit. 

A Piazza del Popolo teret csak a Corso Mazzini és a Corso Saffi választják el a Piazza della Libertà tértől, a faenzaiak egyszerűen csak "piazza"-ként emlegetik. A piazza della Libertà mindazonáltal megőrizte sajátos és határozott identitását, amely szemérmetlenül eklektikus, és amelyet a San Pietro Apostolo székesegyház, Faenza katedrálisának impozáns reneszánsz homlokzata, valamint a templom oldalán található, Tarquinio Jacometti bronzszobraival díszített barokk és monumentális Fontana Maggiore (1619-1621) jellemez. A szökőkút egy sokkal régebbi szökőkút fölé épült, amely Romagna egyik legrégebbi vízvezetékének végén található.

A faenzai székesegyházba széles lépcsősor vezet, és szinte befejezetlen homlokzata jellemzi, amely nagyon hasonlít a bolognai San Petronio székesegyházra. Az 1474 és 1515 között épült templom a reneszánsz építészet egyik legszebb példája Romagnában. Belül megcsodálhatjuk a Beata Vergine delle Grazie kápolnában található 15. századi freskót, amely Máriát ábrázolja, amint nyilakat tör el, a korabeli Sant'Emiliano bárkát, amelyet kifinomult márvány domborművek díszítenek (ezek egy része ma Párizsban található), valamint Innocenzo da Imola festményét, amely a Beata Vergine con Gesù Bambino e Santi-t ábrázolja (1526). 

A faenzai Nemzetközi Kerámia Múzeum (MIC)

Faenza történelmének és művészeti örökségének büszkeségei kétségtelenül a művészi kerámiák, amelyek az egész világon híresek. A faenzai Kerámia Múzeum a város legfontosabb múzeuma, és egyben a világ egyik legfontosabb kerámiaművészeti múzeuma. A huszadik század elején, az 1908-as faenzai nemzetközi kiállítást követően alapított múzeum, amely 2011 óta az UNESCO által a béke kultúrájának tanújaként elismert emlékmű, a középkortól a tizenkilencedik századig gyűjti össze az olasz kerámiaműhelyekből származó alkotásokat, valamint a világ minden tájáról származó ókori kerámiaműveket: a hellenisztikus időszaktól a prekolumbiánus és iszlám korszakig. A múzeum útvonalát a modern és kortárs kerámiáknak szentelt fontos részleg teszi teljessé.

Palazzo Laderchi és Palazzo Milzetti

A két tér körül kialakul a bájos óváros a szűk utcák rendezetlen hálózatával, ahol még mindig felismerhető a tipikus középkori városszerkezet. Az utcák mentén történelmi lakóházak és elegáns paloták találhatók, amelyek közül megemlítjük a Zauli-Naldi palotát (17. század), amelynek része a Pagnotta egyedülálló loggiája, amely alatt egykor kenyeret osztottak a szegényeknek. A Ferniani palotát, amelynek sarkán a bolognai Ottavio és Nicola Toselli által készített gyönyörű márványszobor áll a Szeplőtelen Fogantatásról. A Casa Valenti (19. század), amelynek sajátos neogótikus homlokzatát teljes egészében értékes terrakotta borítja, és a Palazzo Laderchi, amely ma a Risorgimento és a Kortárs Korszak Múzeumának székhelye, és amely Felice Giani piemonti művész néhány értékes díszítését őrzi, köztük a Psyche Galériát (1794) és a Studiolo di Astronomia-t (1797).

Faenza város, sőt Emilia Romagna egész régiójának neoklasszicista ízlésének apoteózisát a pompás Palazzo Milzetti képviseli.

Ez a történelmi épület, amelyet Giuseppe Pistocchi építész tervezett és épített a XVIII. század végén egy földrengés által megrongált régebbi házakból álló mag tetején, igazi szemet gyönyörködtető. A palota termeiben és szobáiban feltűnő díszítések a maguk nemében egyedülálló művészi és kifejező gazdagságot képviselnek, gondoljunk csak az Akhilleusz galériára vagy az Apolló templomának nevezett nagy nyolcszögletű teremre, a piemonti Felice Giani (1758-1823) által temperával a falra festett antik reneszánsz groteszkek kifinomult újrafeldolgozásai, a görög mitológia által inspirált témák, mint például a Francesco és Giovan Battista Ballanti Graziani testvérek csodálatra méltó freskója, amely Priamost ábrázolja, amint Hektor testének visszaadását kéri. Kívül egy széles és buja kert található, amely a faenzai Romolo Liverani trompe l'oeil műveivel díszített, sajátos rusztikus kunyhónak ad otthont. 2001 óta a Palazzo Milzetti ad otthont a neoklasszicizmus múzeumának.

Durbecco falu és Oriolo dei Fichi tornya

Faenza történelmi központjától keletre, a Lamone folyó és az ókori városfalak vonalát követő sugárutak rendszere mellett fekszik a 11. századból származó Durbecco ősi falu, amelyet a Ponte delle Grazie híd köt össze a várossal. A város három legszebb egyházi épülete itt összpontosul. A gyönyörű és összetéveszthetetlen Porta delle Chiavi (1857), a román stílusú Commenda-templom, a 18. századi Sant'Antonino-templom és a 15. századi Santissima Annunziata-oratórium, amely ma kiállítótérként működik, csak egy rövid távolságra vannak egymástól. Az elsőt, amelyet Santa Maria Maddalena tiszteletére szenteltek, és Magione néven is emlegetik, 1137 óta bizonyítottan a Szentföldre utazó zarándokok hospice-jaként működött. A belső teret egyetlen terem jellemzi, amelynek falait a XV. századi freskók nyomai őrzik.

Az apszist egy nagyméretű freskó díszíti, amely a Madonnát a gyermekkel ábrázolja Santa Maria Maddalena, Santa Caterina d'Alessandria, San Giovanni Battista és Fra Sabba között, akinek sírját az oltártól balra egy színes homokkőlap jelzi. A Sant'Antonino di Apameának, egy Kr. u. 1. századi keresztény vértanúnak szentelt templom józan és szabályos homlokzatú, Gerolamo Bertos késő barokk szobraival díszített márványoltárral, amely felett az emíliai Girolamo Donnini (1681-1743) Szentháromság-képét (1723) láthatjuk.

Egy másik műemlék, amely Faenza szimbóluma, bár a történelmi központtól mintegy 10 km-re található, kétségtelenül az Oriolo dei Fichi városrészben található, egyedülálló középkori torony, Oriolo dei Fichi. A hatszögletű alaprajz kettős támaszokkal, amelyek két pontja derékszögben, a többi pedig tompaszögben áll, azt jelenti, hogy a torony körbejárva négyzet vagy nyolcszögletűnek tűnik, attól függően, hogy milyen nézőpontból nézzük. Az épület 17 m magas, plusz 11 m a föld alatt. A szinteket egy tökéletesen megmaradt homokkő csigalépcső köti össze.Tartomány:Emilia-Romagna
Cím:Faenza
GPS: 44° 17′ 7.9998″, 11° 52′ 59.5398″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward