» Horvátország

» Horvátország » Tengermellék-Hegyvidék » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Rab a Kvarneri-öböl szigetvilágához tartozó, az Adria-tenger északi részében lévő sziget.

Hosszúsága 22 kilométer, szélessége pedig 3 és 10 kilométer között váltakozik. Rab városán felül a szigeten hét további települést találunk: Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga és Lopar.

A szigethez tartozik továbbá egy sor kisebb sziget, illetve az őt karéjozó, és ily módon szépségét kiteljesítő 27 szirt és zátony: a Lukovac nevű kissziget, a lakatlan Dolin sziget, Sv. Grgur, Sv. Juraj, Veli i Mali Laganj, Trstenik, Veli i Mali Dolfin, Goli otok és mások.

Mivel a szigetet a Kamenjak-hegy védelmezi az esetleges viharos szelektől, a hőmérséklet gyakorlatilag sohasem süllyed 0 fok alá. Rab a napfény szigete, mivel évente 2.470 napos órát számlálnak.

Ha a Jablancból induló komppal utazunk a Rab-szigeti Mišnjakba , akkor elsőként a sziget kopár kövekkel borított része tárul elénk, és olybá tűnik, mintha itt nem is nem is lenne élet, csak kövek halmaza. A Mišnjakban lévő kikötőből vezető úton továbbhaladva azonban a táj lassanként változáson megy át, a követ buja délszaki növényzet, tölgyesek, fenyvesek, és ciprusligetek váltják fel. Több kisebb-nagyobb parkján felül Rab város legnagyobb zöld kincsét az Adria egyik legszebb parkjának tartott Komrčar képezi.

Rab város a sziget kulturális és történelmi központjaként nagy múlttal rendelkezik. Már i.e. 10-ben említés történik róla egy római dokumentumban, melyben az akkor regnáló Octavianus Augustus császár municípiummá nevezi ki és önállósággal ruházza fel. A várost a kiváltságos Felix (boldog, szerencsés) tiszteletbeli jelzővel is felruházzák, ami azt tanúsítja, hogy már akkoriban fejlett és civilizált város volt. A város óvárosi részét a 12-13. században hatalmas kövekből épített középkori városfal veszi körbe. Az óvárost négy harangtorony és több templom uralja. Az egyik legjelentősebb rabi műemlék a 12. századból származó Szűzanya-templom (egykori püspöki bazilika). A bazilika várost uraljó harangtornya, melyet a 12. században különítettek el a templomtól, a legszebb horvátországi késő-román építmények között tartják számon.

A Rab szigeti Dundo erdő

A Kalifront-félsziget területén lévő legnagyobb kiterjedésű erdőség különálló részét képezi a Dundo erdő, azaz Dundovo, melyet 1949-ben nyilvánítottak az erdei vegetáció különleges rezervátumává. A Mediterráneum egyik különlegesen jó állapotban fennmaradt, s egyben Rab szigetének legjelentősebb erdője.

Paradise Beach

A sziget legszebb és legnépszerűbb strandja.

 

Tartomány:Tengermellék-Hegyvidék
Cím:Rab
GPS: 44° 46′ 56.66772″, 14° 45′ 9.02664″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó