» Horvátország

» Horvátország » Tengermellék-Hegyvidék » Szigetek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Kvarner-öböl északi részén fekvő Cres az Adriai-tenger legnagyobb szigete.


Délen, Osornál, felnyitható híd köti össze Lošinj szigetével. A sziget partja 66 kilométer hosszú, elég tagolt. A nyugati és a déli partszakaszon számos apró öböl és kavicsos strand található, az északi és a keleti részen viszont kopár, meredek sziklák koszorúzzák. A sziget különlegessége, hogy egy édesvizű tó is található rajta, a Vransko jezero, amelynek felszíne a tengerszint fölött, feneke pedig 74 méterrel a tengerszint alatt található. A tóban található víz igen tiszta, ivásra is alkalmas, mi több, Európa legtisztább vizei közé tartozik, ezért a tóban fürödni szigorúan tilos. 

A sziget északi részén kocsánytalan tölgy, gyertyán, szilfa és gesztenyefa nő, míg a sziget középső és déli részén legelők és sűrű macchia található.  A kutatások során 1100 növényfajt tártak föl, amelyek közül 939 őshonos növény. Cres tavasszal a legszebb, amikor újjáéled a természet, és a levegőben gyógynövények fűszeres illata száll.  A Cres környéki tenger tisztaságának legjobb bizonyítéka a delfinkolóniák jelenléte. A feltételezések szerint egy mintegy 100-150 delfinből álló állomány él itt.

A keleti park meredek, nehezen megközelíthető területein egy ornitológiai rezervátum található; ez egy nagyon ritka madárfaj, a fehérfejű keselyű utolsó menedékeinek egyike. Cres és Lošinj ókori neve Apsyrtides Neosoi vagy Osor-szigetek voltak, lévén, hogy az Osori-csatorna kiásása előtt a két sziget eredetileg egy egységet alkotott.

Cres-sziget már a korai kőkorban lakott volt. A sziget folyamatos „lakottsága” gazdag történelmi és kulturális emlékeket hagyományozott ránk: a liburn építményektől, az ókori épületek maradványaitól, a szigeten szétszórt kora keresztény kis templomoktól, a kolostoroktól és a velencei időszak emlékekeinek maradványaitól egészen a napjainkhoz kötődő műemlékekig.

Cres városa egy erődített város, amely a sziget nyugati partján, a szigeten lévő hegy gerince alatt helyezkedik el, éppen ott, ahol a város prehistorikus és ókori elődje (Crexa, Crepsa) állt. A város már a történelem előtti időktől kezdve lakott volt, ezt bizonyítják az ebből az időből ránk maradt épületmaradványok. A város a középkorban indult fejlődésnek. Egyik legjelentősebb kultúrtörténeti emléke a Petris (Petrić) család 15. században épült palotája. Ez a legrégebben épült későgótikus stílusú patríciusi palota, amelyet a cresiek később Arsannak neveztek el. Ma az épületben múzeum működik. 

A sziget egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb része mindenképpen Lubenice, amely a tengerszint fölött 382 méterrel, egy sziklán helyezkedik el. A kőből épült város, illetve az azt körülvevő erődítmény a horvát rurális építészet egyik különösen értékes kincse. A városka maga festői látványt nyújt, hisz rengeteg középkori műemlék és régi kőház található itt, amelyek a mészkőszirtre épült három kanyargós utca mentén helyezkednek el. A középkori erődrendszer és a néhány templom mellett a település fő különlegessége a gyönyörű kilátás a tengerre és a kavicsos parttal szegélyezett Sv. Ivan-öbölre, ahol a sziget legszebb strandja található. Az apró település Nyári Zenei Estek elnevezésű programjáról is nevezetes, amely a klasszikus zene számos jó nevű művészét látta már vendégül.

Beli egyike a sziget legrégebbi településeinek, amely a múltban igen fontos szerepet töltött be. A városka akropolisz-típusú, vagyis egy magas domb tetejére épült, a sziget északi részének keleti partjánál. Ezen a településen működik a „Caput Insulae” Ökoközpont, amely a sziget biodiverzitásának, ősi értékeinek és kultúrtörténeti örökségének megőrzésével, valamint a fehérfejű keselyűk védelmének biztosításával foglalkozik. A sérült, erejüket vesztett, megmérgezett vagy az első szárnypróbálgatásaik alkalmával a tengerbe zuhant fiatal fakókeselyűk a természetben kialakított ún. Gyengélkedőben gyűjthetnek erőt az újabb kalandokhoz. Az ökoközpontban két etetőt is kialakítottak, melyekben a keselyűk évi száz tonna eledelhez jutnak.

A cresi partvidék legszelídebb részén, a délnyugat felé nyitott tágas öböl mentén fekvő Martinščica viszonylag fiatal település. Ez a szép, rendezett, buja mediterrán növényzettel benőtt település kizárólag családi és kempingturizmusra rendezkedett be. Északra, az érintetlen természetben fekvő, gyönyörű strandokon számos aktív pihenési lehetőség érhető el. 

A sziget déli részén, a Valuni öbölben, két gyönyörű kavicsos strand ölelésében található Valun. Ez a festői tengerparti település egy öböl köré épült, és szintén elsősorban a kempingezőket és a családi turizmus kedvelőit várja.

Osor városa Cres és Losinj közötti keskeny tengeri csatorna partján helyezkedik el. Illír település volt, majd a római korban municípium. A rómaiak által ásott csatorna által fontos kereskedelmi központtá vált, akkor csaknem 20 ezer lakosa volt. Róma után bizánci uralom alá került, 1105-ben pedig Könyves Kálmán királytól kapott városjogot. A város 15. század elején velencei fennhatóság alá került. Amerika felfedezése után megváltoztak a hajóútvonalak, amelyek már elkerülték Osort, így a város hanyatlásnak indult. A sikátoros, ódon városkát napjainkban mintegy hetvenen lakják, a település közigazgatásilag Losinj városához tartozik. A városban található 15. századi Mária Menybemenetele-templom a horvátországi reneszánsz egyik legszebb épülete.Tartomány:Tengermellék-Hegyvidék
Cím:Cres
GPS: 44° 51′ 25.19172″, 14° 23′ 51.15264″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward