» Horvátország

» Horvátország » Tengermellék-Hegyvidék » Szigetek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Noha aprócska, és csak egy lakott település van rajta, Unije szigete évről évre egyre több turistát vonz, s ennek oka kultúrtörténeti örökségében, gyönyörű fürdőhelyeiben és sétaútjaiban, megóvott természeti környezetében, lakói szívélyes vendégszeretetében, valamint abban keresendő, hogy a szigeten nincsenek turistatömegek sem gépkocsi közlekedés.


A Lošinjt környező szigetek közül a legnagyobb területűnek számító Unije a Kvarner bejáratánál történt kedvező elhelyezkedésének, iható vizű forrásának és kiterjedt termékeny földjeinek köszönhetően már ősidőktől fogva lakott. Az őskortól tartó folyamatos lakottságot a sziget szárazföldi területén és a tenger fenekén feltárt leletek sokasága, mint például római kori villamaradványok, tanúsítják. A sziget akvatóriuma emberemlékezet óta az Isztriából Dalmácia, illetve a még mélyebben benyúló Kvarner-öböl felé vezető tengeri hajós útvonalak metszéspontja. A sziget körül szétszóródott szirtek és zátonyok nagy számára való tekintettel nem csoda, hogy errefelé több hajó is hajótörést szenvedett és elsüllyedt. Egy ilyen hajótörés maradványai az unijei kikötő bejáratánál is láthatók. 

Unijén csupán egy, a szigettel azonos nevű település van, a földdarab szélvédett, és olívaültetvényeiről nevezetes nyugati részében. Akad itt néhány étterem, cukrászda, pékség, posta és üzlet is. A helyiek jellegzetesen széles oromzatú házaikban kínálnak magánszállást.

A szigeten egy kisebb légikikötő is van, a pulai reptértől 30, a lošinji légikikötőtől pedig 8 kilométernyi távolságra. Unijét menetrendszerű hajójárat köti össze Lošinj szigetével, s heti több katamarán járat is van Rijekába.Tartomány:Tengermellék-Hegyvidék
Cím:Unije
GPS: 44° 38′ 9.61512″, 14° 15′ 1.71576″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward