» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France

Chapelle de la Sorbonne - Richelieu síremléke


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A templomban található Richelieu síremléke.


Jacques Lemercier műve a Sorbonne temploma (1635-1642 között épült jezsuita barokk stílusban). A magas kupoladobon álló kupola a legkorábbi Franciaországban.

File:Cardinal richelieu tomb statue sorbonne.jpg

Richelieu síremléke a Sorbonne-n, F. Girardon (1675-1694) (c) wikipedia/NonOmnisMoriar

Richelieu bíboros (1585-1642) bebalzsamozott feje a Sorbonne templomának valamelyik oszlopában lelt "végső" nyughelyre.

Richelieu bíborost, aki számos egyéb titulusa mellett a Sorbonne kancellárjának címével is büszkélkedhetett, 1642-ben bekövetkezett halála után a nemzetközi hírű egyetem templomában temették el.

1793-ban, a francia forradalom idején a népharag a rég halott kardinálist is elérte - a tömeg felnyitotta Richelieu sírboltját, és az épségben megmaradt bebalzsamozott holttestnek "rögtönítélő bíróság", vagyis a csőcselék előtt kellett "felelnie" vélt vagy valós bűneiért.

A verdikt mi más lehetett, mint halál - a bíborost guillotine, azaz nyaktiló által történő kivégzésre ítélték, s testét a Szajnába dobták. A fejét az utcára dobták martalékul a csőcseléknek, ám néhány nap múltán a kardinális fejét szerzetesek vették titkon magukhoz, s évtizedeken keresztül gondosan rejtegették, majd uralkodói utasításra a Sorbonne templomában helyezték végső nyugalomra.

Ezúttal azonban a temetkezési hely kiválasztásánál az óvatosságnak és előrelátásnak jutott a főszerep - Richelieu fejét az egyik oszlopban kialakított mélyedésben helyezték el és befalazták, hogy megelőzzék egy esetleges újbóli "forradalmi kivégzés" veszélyét.Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
Cím:Chapelle de la Sorbonne
GPS: 48° 50′ 54.30498″, 2° 20′ 35.50225″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward