» Ausztria

» Ausztria » Karintia » Karintia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Klagenfurt Karintia tartomány fővárosa, Ausztria egyik legszebb óvárosával büszkélkedhet és ezért már háromszor is megkapta az Európai Nostra díjat.


Klagenfurt am Wörthersee három kultúra találkozási pontján fekszik, és ezek mindegyike tetten érhető a reneszánsz hangulatú városban. A karintiai befolyás az itt élő emberek laza életstílusában manifesztálódik, az olasz hatás a belváros építészetét határozza meg, a piacok és az ünneplés már-már művészire fejlesztett tudománya pedig a szlovén jelleget tükrözi. A gasztronómiai kínálat az Alpok–Adria térség három konyhájának legjavát ötvözve nyújt különleges élményeket.

A Neuen Platzon a vízköpő sárkány (Lindwurmbrunnen), a város kővé dermedt jelképe emlékeztet a település megalakulásának mondájára, amely szerint a mai város helyén elterülő mocsárvidéken egy óriási sárkány lakott, mely emberekkel táplálkozott. A monda történelmi alapja, hogy a Glan mocsaras gázlója sok emberéletet követelt. A sárkány már 1287-ben került a város címerébe. A másik hagyomány, amely szerint Klagenfurt nevének első tagja a Klagen - panasz szóból ered, a panasz pedig a sárkány vérengzéséből ered.

A városban tett séta alkalmával csodálatos reneszánsz belső udvarok várják a látogatókat. Klagenfurtban a kastélyokban tett látogatások során a vendégek képzeletbeli időutazást tehetnek a középkorba, emellett számos nemzetközi hírnévnek örvendő múzeum és galéria csábít kulturális felüdülésre: a Modern Művészetek Múzeumától a Tartományi Múzeum római leletein (köztük a híres "Magdalensbergi ifjú"), Egyházmegyei Múzeumon át egészen a Tartományi Székház Címer Terméig terjed a széles választék.

Klagenfurt: Alter Platz mit Dreifaltigkeitssäule

Alter Platz (c) Österreich Werbung/Julius Silver

Altstadtwandern/Séta az óvárosban

A városnéző séta elején a térjünk be a Neuer Platz téren található turista irodába, ahol magyar nyelvű prospektust is találunk, amelynek segítségével fedezhetjük fel Klagenfurt belvárosát. A gyerekek német nyelvű rejtvényes füzetet is kapnak.

A séta a sárkányos szökőkúttól indul. A sárkányos díszkút a "szörnnyel", Herkulessel és a reneszánsz rácsozattal 1636-ban készült el.

Érdemes megtekinteni "A wörth-i tó manója" szobrot. A manó a wörth-i tó keletkezéséről szóló monda legendás figurája.

A Tartományi Székház (Landhaus) Címertermében a karintiai rendek, tartományfőnökök, hercegérsekek és tartományi kormányzók 665 címere látható. A Tartományi Székházat 1574-1594-ben építtették a rendek a város lerombolt első várának, egy vízivárnak a helyén.

A Szent Egyed Templom tornyából szép a kilátás nyílik a tóra és a környező hegyekre. 225 lépcső vezet a 70 méter magas kilátóba. Minden teljes órában harangoznak. Belépő felnőtteknek 1 euró, gyerekeknek 0,50 euró. (Pfarrhofgasse 4.)

A Klagenfurt központjában található Karintia Modern Művészetek Múzeuma (Museum Moderner Kunst Kärnten, Burggasse) a kortárs és modern művészetek osztrák és nemzetközi képviselőinek munkáit mutatja be. A múzeum az úgynevezett "várban", Klagenfurt központjában található. Az épületet 1586-ban a "Bölcsesség és jámborság főiskolája"-ként ("Collegium sapientiae et pietatis") a protestáns nemesek számára építették. A 17. században, a 18. század közepéig a karintiai várgrófok lakóhelye. Az északi front, a várkápolna (bejárat a múzeumon keresztül), valamint a 2.emeleti szint a 18. században épült hozzá. 1933-ban itt alapították meg a "Karintiai Tartományi Galériát". A vár teljes körű felújítását követően a Modern Művészetek Múzeuma az egykori Karintiai Tartományi Képtár kibővített helyiségeiben kapott helyett.

A Rudolfinumban a Karintiai Tartomány Múzeum (Museumgasse)régészeti, művészeti, történeti, néprajzi természettudományi gyűjteményét láthatjuk. Rudolf trónörökös ragaszkodott ahhoz, hogy 1884-ben ő helyezze el az "utolsó követ", és ezzel védelmező kezét helyezze a múzeumra, amely "Rudolfinum"-ként egészen 1918-ig az ő nevét viselte. A múzeum 1884-es újjáépítése teljességgel elkerülhetetlenné vált, amikor az egyre gyarapodó gyűjteményeknek már nem volt elegendő hely a Tartományi Házban.

A bencés piacon tett látogatás semmi esetre sem hiányozhat a programból: a karintiai gazdák immár 70 éve kínálják itt termékeiket, és Európa egyesülésének köszönhetően egyre több szlovén és olasz termelő is bővíti az Alpok–Adria térség regionális finomságaiból és kulináris specialitásaiból álló kínálatot.

A városnézést kiegészíthetjük nosztalgiavillamosozással és sétahajózással is:

Hajózás a Lend-csatornán (Lendkanal). Kis motoros sétahajók közlekednek a 4 km hosszú csatornán Klagenfurt központjától a Wörthi-tóig és vissza. Különleges élmény végig hajózni a 4 km hosszú csatornán gyalogoshidak alatt, reneszánsz paloták között. A következő állomásokon áll meg a hajó: Steinernen Brücke, Planetarium-Minimundus és Maria Loretto. A hajó nyáron naponta háromszor közlekedik.

Nosztalgia villamos július 1.-augusztus 31., naponta. (Wilsonstrasse 37, Lendkanal)

Kerékpárral Klagenfurtban

A városban számtalan helyen találni kerékpárkölcsönző állomásokat, ahol bérelhetünk elektromos kerékpárokat is és a tartomány több mint 40 különböző pontján adhatjuk vissza azokat. Egy további plusz: a Wörthi-tó kerékpárral történő megkerülését kedvünk szerint megszakíthatjuk és visszatérhetünk Klagenfurtba hajóval.

Klagenfurt környékén egyébként számtalan kerékpárút található, amelyeken amellett, hogy csodás természeti környezetben tekerhetünk izgalmas látnivalók és programok sokasága vár bennünket. A Wörthi-tó északi partján, Veldenből Klagenfurton át a Keutschachi-tóig vezető kerékpártúrára mindenképp érdemes fürdőruhát bepakolni, útközben ugyanis csodás fürdőhelyek csábítanak frissítő fürdőzésre.Tartomány:Karintia
Település:Klagenfurt
Cím:9010 Klagenfurt, Neuer Platz, Rathhaus
GPS: 46° 37′ 26.2722″, 14° 18′ 24.17976″
Honlap: http://www.klagenfurt-tourismus.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward