» Horvátország

» Horvátország » Tengermellék-Hegyvidék » Szigetek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Lošinjt klímája, tiszta levegője és megóvott természeti környezete miatt már a 19. század óta a pihenést és a gyógyulást szolgáló eszményi szigetként azonosítják.


Lošinj egy hosszú turisztikai hagyománnyal rendelkező kvarneri sziget. Partmenti sétaösvényei varázslatos öblökön és több százéves fenyveseken keresztül haladnak át. A sziget számos templomán túl van itt egy 15. században épült védtorony is, amely a tenger felőli kalóztámadások visszaverésére szolgált. Itt van a Rovenska nevű halászfalu is csodálatos strandjával, hullámtörő gátjával és hamisítatlan halászhangulatával, egy parkerdő és a Podjavori nevű klimatikus gyógyhely. Délszaki klímája, tiszta levegője és megóvott természeti környezete okán Lošinjt már a 19. század végén a pihenést és a gyógyulást szolgáló eszményi szigetként azonosították, így aztán a vitalitás szigetének nevezték el.

Lošinj a horvát Adria északi részén, a Kvarner-öböl szélén található. Klímája miatt gyógyhelynek számít, allergiások számára ideális.

Losinj sziget fővárosa, Mali Lošinj az Adria szigeteinek legnagyobb települése.

Mali Lošinjba 1885-ben érkezett meg az első turista, dr. Conrad Clar, a neves osztrák orvos személyében. A doktor beteg fiát is magával vitte, aki meggyógyult, s ettől fogva Lošinjt kiemelt klimatikus gyógyhelyként tartották számon.

Apoxiomenosz szobor

A világon csupán hét szobor maradt fent Apoxiomenoszról, az ógörög atlétáról, amelyek közül az egyiket éppen Horvátországban találták meg. 

Az ókori görög sportoló bronzszobrát 1999-ben az Észak-Adrián, Losinj-sziget közelében 40 méter mélyen búvárok találták meg és hozták a felszínre. Az alkotás 192 centiméter magas és 300 kilós.

Apoxüomenosz szobra 2000 októberéig egy édesvizű medencében pihent. Az alkotás eredeti formába való visszaállítását a zágrábi restaurációs központban végezték úgy, hogy először számítógéppel háromdimenziós digitális képet készítettek róla. Helyreállítása hat évet vett igénybe.

Feltételezések szerint a szobor az 1. században kerülhetett az Osori-csatornába. Azért dobhatták a tengerbe, hogy a nagy viharok miatt ne boruljon fel a hajó vagy áldozatul az isteneknek, hogy sikeresen folytathassák útjukat a tengerészek.

Az alkotást először 1996-ban fotózta le egy belga turista, Rene Wouters a tengerfenéken, búvárkodás közben, a kulturális minisztérium ugyanakkor csak két év múlva értesült a lelet létezéséről.

A felbecsülhetetlen értékű alkotás a feltételezések szerint i.e.2-1. századi másolata egy i.e. 4. századi eredetinek, amely Lüszipposz, a kor egyik leghíresebb szobrászának műve volt. A világon csak alig néhány hasonló méretű ókori bronz műalkotás maradt fenn, az Adriai-tenger keleti partján pedig a maga nemében egyedülálló lelet.

A szobor egy atlétát, egy fiatal sportolót ábrázol, amint éppen a verseny után a testéről az olaj, por és izzadság levakarására szolgáló kaparóvasat tisztogatja. 

Az Apoxiomenosz szobor, amelyet 1999. április 27-én emeltek ki a tengerfenékről, 2013 végén került végleges kiállításra a Mali Lošinj-i Kvarner-palotában. 

Delfinek

Lošinj szigete bővelkedik sétányokban, melyek közül az egyik legismertebb a Lošinj-sziget déli részét behálózó „Delfinek útja” elnevezésű sétány. Nevét annak köszönheti, hogy az úton sétálva gyakran láthatunk a tengerben ugrándozó delfineket, melyek Lošinj szigetének és az azt körülvevő tengervíznek egyik fő látványossága.

Ismeretes, hogy a delfinek ott bukkannak fel, ahol a tenger vize tiszta, s ilyen Cres és Lošinj szigetek körül, ahol mintegy 120 delfin él. Az 1987-ben életre hívott „Adriai delfin projekt” célja a delfinek tanulmányozása, illetve megóvásuk. A Veli Losinjnál található delfin-kutatóállomás közelében sok delfint fedezhetünk fel. Veli Lošinjban 1993 óta minden augusztus első szombatján megrendezik a Delfinek napja elnevezésű rendezvényt.

Ilovik

File:Ilovik.jpg

Ilovik (c) wikipedia/ Einer flog zu Weit

A sziget Lošinjtól délre, 1,5 kilométerre fekszik.

Mediterrán macchia, örökzöld erdők és olajfaligetek nőnek Ilovik területén. A gazdag mediterrán növényzeten kívül az egész sziget tele van különféle virágokkal, színes oleanderekkel, pálmafákkal, és kétszáz éves eukaliptuszfák is vannak. Ilovikot gyakran hívják a virágok szigetének.

Ilovikot rendszeres hajójárat köti össze Mali Lošinjjal, és gyors hajójárat Fiumével, de a Lošinj déli végéig vezető utat (Mrtvaška-öböl) sokkal többet használják, majd hajón kelnek át Ilovikra. Nyáron kirándulóhajók indulnak Mali és Veli Lošinjtól Ilovik felé.

2012-ben a kompkikötő felújításával megteremtették az állandó és gyors összeköttetést Losinj és Ilovik között, így az addig két óra helyett mindössze öt percre rövidült a szigetre vezető hajóút ideje.

A szigeten nincsenek autók.

lovik első lakói a 16. században Lošinjból érkeztek. A 2011-es népszámlálás szerint a szigetnek 85 lakosa volt.Tartomány:Tengermellék-Hegyvidék
Település:Mali Losinj
GPS: 44° 31′ 53.69304″, 14° 28′ 19.35228″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward