» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

1996-ban az UNESCO Pienza történelmi központját kulturális világörökséggé nyilvánította és 2004-ben az egész d’Orcia völgyet felvette a listára. A hegytetőre épült Pienzát keskeny sikátorok, kőből épült házak, árnyas terek és remek kilátás jellemzik.


Régi épületeivel, szűk, macskaköves utcáival és a toszkán táj varázsával Pienza régóta mágnesként vonzza a turistákat. A UNESCO által védett történelmi városközpontot II. Pius pápa (akinek nyári rezidenciája is volt itt) terveztette át a 15. század végi reneszánsz városeszmény szerint.

Pienza 1462-ig csak egy kis falu volt Corsignano néven. Sorsát az változtatta meg, amikor 1405-ben megszületett itt Enea Silvio Piccolomini, akit 53 évvel később II. Pius néven pápává választottak. 

II. Pius a középkori városok fejlődését kutatta, amelyre szülővárosa adta legnagyobb kísérletéhez a díszleteket. Városi rangra emelte Corsignanot, és fejleszteni kezdte. Falakat emelt köré, palotákat és katedrális építtetett a városban. Az egykori agrár falu hihetetlen változásokon ment keresztül, még neve is megváltozott:

Pius tiszteletére a város felvette a Pienza nevet.

Négy év alatt egy tipikus 15. századi városka született. A város mind a mai napig Pius keze nyomát viseli. A pápa korai halála Pienza virágzásának is véget vetett, gyakorlatilag azóta változatlan maradt.

Pienzában éjszakánként nem szólal meg a főtéren álló óratorony harangja, de ennek nem mindenki örül.

 

A város elnémította a harangját az odalátogató turisták kedvéért, a helyiek viszont most arról panaszkodnak, hogy nem tudnak nélküle aludni, írja a CNN.

A toszkán Pienza főterén álló óratoronyban mintegy 560 éve megkondul időnként a harang, ám az utóbbi időben a történelmi épület melletti panzió vendégei egyre többször tették szóvá, hogy nem tudnak emiatt pihenni. Így az a döntés született, hogy az éjszakai órákban nem fog szólni a harang.

Manolo Garosi, Pienza polgármestere arról beszélt, hogy ezentúl éjféltől reggel 7 óráig néma lesz a torony, összhangban egyébként egy korábbi zajszennyezési rendelettel. Néhány helyi lakos viszont pont azt kifogásolja, hogy a szokatlan éjszakai csend miatt most ők nem tudnak aludni. "A teljes csendben ez az élet jele volt", mondta egyikük.

 
 


Tartomány:Toscana
Cím:Pienza
GPS: 43° 4′ 35.56524″, 11° 40′ 44.06736″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward