» Franciaország

» Franciaország » Normandie » Normandia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Normandia keleti részén, Oroszlánszívű Richárd által épített Château Gaillard a kor egyik legnagyobb, legmodernebb és egyben legköltségesebb erődítménye volt, amely egyszerre szolgált a franciák elleni védekezésre, valamint jó kiindulópont lehetett volna Richárd későbbi hadjárataihoz.


Les Andelys mellett álló vár a középkori várépítészet egyik leghíresebb példája. Építése 1196-ban kezdődött el, és akkori, sőt mai szemmel nézve is rekordidő alatt, 1198-ra be is fejeződött.

A feljegyzések szerint, annak érdekében, hogy az építés időben befejeződjön, a falakat olyan gyorsan húzták fel, hogy a habarcsnak nem volt elég ideje megkötni.

A lakótorony a legmodernebb védművekkel rendelkezett, a gyilokjárót tartó kő támfalak egyedivé tették a várat. Valószínű, hogy Richárd szentföldi tapasztalatai alakították ki őket. Crac des Chevaliers lehetett a minta Château Gaillard építésénél. A vár elhelyezése, kialakítása és technikai megoldásai egyértelműen a szentföldi várakat idézte.

1203-ban II. Fülöp Ágost francia király normandiai hadjáratai során bevette a terület híres-hírhedt várait: Le Vaudreuil-t, majd 1204 tavaszán a Château Gaillard-t.

A későbbi századokban Château Gaillard inkább börtön volt, mint hadszíntér. A mindenkori hatalom ide zárta olyan ellenfeleit, akiknek szabadsága kényelmetlenné vált vagy veszélyes volt, de haláluk belső zavargásokat kelthetett. 1314-ben, Château Gaillard volt a börtöne Burgundi Margitnak és sógornőjének, Blankának, akik házasságtörés miatt voltak itt hosszú ideig elzárva. Maurice Druon nagyszerű könyvében erről a száz évvel későbbi történetről olvashatunk kalandos részleteket.

A százéves háborúban a vár többször gazdát cserélt, majd a romos, elhagyott várat VI. Henrik 1599-ben végleg leromboltatta. Köveit elhordták, legtöbbjét a kapucinus barátok építkezésére. 1611-re már csak romjai meredeztek Oroszlánszívű hatalmas várának.

A vár 1862 óta nemzeti emlékhely.Tartomány:Normandie
Cím:Château Gaillard
GPS: 49° 13′ 43.27482″, 1° 19′ 49.53054″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward