» Görögország

» Görögország » Kréta » Kréta

Mit vigyünk haza egy krétai nyaralásról?


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Tíz kötelező szuvenír Kréta szigetéről.


1. Olívaolaj

Olivaolaj, Olaj, Olajbogyó, Kancsó, Gyümölcsök, Étel

Krétán már a minószi idők óta (kb. i. e. 3500) termesztik az olajbogyót. A régészek a minószi Knósszosz palotájában még egy egész szobát is találtak, amelyet az olajbogyóprésnek szenteltek. A krétaiak az egyik legnagyobb olívaolaj-fogyasztónak számítanak világszerte, és az egészséges krétai étrend fő összetevője.

A csodatévő olajfából egyéb termékek változatos skálája is származik, például kenyérre kenhető paszták; díszítőfájából gyönyörű használati tárgyak készülnek, és az olívaolajból készült szépségápolási termékek, köztük a szappan, páratlanok.

2. Kakukkfűméz

A Kréta Fehér-hegységében fekvő Szfakia vidéke híres az emberek jelleméről, nemcsak szívósságukról és vendégszeretetükről, hanem kulináris érzékükről is.

A szfákiai piték (más néven Sfakianes pites) nagyon egyszerű alapanyagokból készülnek, és még forrón a legjobb szfákiai mézzel körítik őket. Krétán a mézfajták a narancsvirágból és a fenyőfából készült mézektől kezdve széles skálán mozognak, de a kakukkfűméz az abszolút legkelendőbb, enyhe íze, mély narancssárga színe és egyedülálló állaga miatt.

3. Graviera sajt

Ellentétben azzal, amit bárki gondolna, a görögök eszik a legtöbb sajtot, mint bármely más nép a világon. Természetesen az ország többi részén továbbra is a feta sajt a legkelendőbb, Krétán azonban a helyiek elsősorban a lágy fajtákat kedvelik, mint például az antotyros (ami nagyon hasonlít az olasz ricottához, és szárazon vagy frissen is fogyasztható) és a mizithra, amit pitékhez és salátákhoz használnak.

Ha érleltebb vagy pikánsabb sajtokról van szó, a választás a csípősebb és fűszeresebb krétai Graviera sajtra esik, amelynek íze finoman diós, sőt néha borsos. A Gravierát kakukkfűvel vagy fűszerekkel is árulják, és néha hegyi barlangokban érlelik. Krétán a Graviera juh- és kecsketejből készül, különböző arányban.

4. Gyógynövények

Oregano, Levelek, Gyógynövények, Lombozat, Friss

A krétai hegyvidék másik jellegzetessége a vadon termő gyógy- és fűszernövények végtelen fajtája, amelyek az ideális klíma segítségével nőnek: a hegyekből származó bőséges víz kiegyensúlyozott hőmérséklettel és nagyon gazdag talajjal párosul.

Nem meglepő, hogy a teákhoz használható gyógynövények fűszerként is szolgálhatnak az asztalnál. Krétán széles körben használják az olyan fűszernövényeket, mint a kakukkfű, az oregánó és a majoránna. A krétai hegyi tea elkészítéséhez érdemes beszerezni a csak Krétán termő krétai dittán (Origanum dictamnus), és hozzáadni kamillát, verbénát és zsályát.

A helyiekről ismert, hogy akár 12 különböző hegyi gyógynövényt is beletesznek a "koktélteának" is nevezett tea elkészítéséhez. Ezt a teát télen forrón, mézzel, nyáron pedig egy csipetnyi narancshéjjal, jegesen kínálják.

5. Helyi kézművesség

Chania városának közelében van egy egyedülálló hely, amely több mint harminc helyi kézművest tömörít egy faluban. A Verekinthos Arts and Crafts Village helyi kézműveseknek biztosít helyet, ahol élhetnek és alkothatnak.

Ez a projekt, amelynek megvalósítása több mint harminc évig tartott, olyan ősi hagyományos kézműves mesterségeket mutat be történelmi technikák alkalmazásával, amelyek máskülönben elveszhettek volna. A faluban sétálva agyag társasjátékokat, üveg- és fémékszereket, ónból vagy fából készült játékokat és finom kerámiákat vásárolhat. Egyes művészek bizánci festészeti és kerámia tanfolyamokat is tartanak.

6. Szentjánoskenyérfa-termékek

Szentjánoskenyér, Fa, Szentjánoskenyérfa, Kar Hogy Fa

A szentjánoskenyérfa egy nagyon elterjedt örökzöld fa, amely szinte bárhol nő Krétán. A sziget ad otthont Európa legnagyobb természetes ligetének, amely Tris Ekklisiesben található.

A szentjánoskenyérfa hüvelyét (nem a magját) szárítva vagy pörkölve fogyasztják, és szentjánoskenyérliszt előállítására is használják. Háborús időkben a szentjánoskenyérfát a hegyekben élő lázadók és az ott élő falusiak élelmezésére használták.

A szentjánoskenyérfa ma már táplálkozási szuperélelmiszernek számít; a csokoládé egészséges helyettesítője is. A belőle készült termékek közül néhány tészta, kávé, tea és keksz.

7. Krétai kések

A krétai kések mindig is kulcsfontosságúak voltak a helyi kultúrában; a férfiak történelmileg mindig kettőt hordtak maguknál. Az egyik kést az ételekhez szánták - halak pikkelyezésére, húsok faragására vagy kenyérvágásra. A másik az ellenség megölésére szolgált.

A két késtípus közötti különbség a markolat alakjában rejlik. Az étkezési késeknek a markolatán speciális területek vannak az ujjak befogadására. Az ellenség leszúrására használt késeknek ehelyett egyenes a markolatuk, míg a pengéről úgy gondolják, hogy gyorsabb halált eredményez.

8. Krétai csizma

Ezeket a "stivania"-nak nevezett hagyományos csizmákat még mindig megtaláljuk Krétán, különösen a hegyekben és a távoli falvakban. A pásztorok még mindig a stivaniát tekintik a mindennapi öltözékük részének. A városokban a stivania különleges ünnepek és ünnepségek alkalmával látható, mivel a krétai viselet részét képezi, amelyet sok hagyományos táncos visel.

Chania központjában, a "bőr utcán", ahogyan azt nevezik, végigsétálva még mindig lehetőség van arra, hogy egyedi cipőt készíttessenek magának. A világ minden tájáról érkeznek emberek a szigetre, hogy megméressék a lábukat; alig néhány héttel később, hazatérve, olyan csizmát kapnak, amelyhez foghatót semmilyen tömeggyártott cipő nem tud felmutatni.

9. Komboloi

Ezek a gyöngysorok, amelyeket Görögországban aggodalom gyöngyöknek neveznek, egy olyan hagyomány részei, amely az ország más területein is megtalálható. Krétán azonban a Borostyánházban található az egyik legnagyobb Komboloi-kollekció.

A Komboloi általában páratlan számú gyöngyökből áll, és vannak férfiaknak és nőknek szánt változatok is. Gyöngyeik készülhetnek aromás fából, például szantálfából, de természetes kőből, üvegből, borostyánból vagy műanyagból is.

10. Konyhai eszközök

A fazekasság az egyik legemblematikusabb görög tárgy, és az otthoni barátaid biztosan értékelnének minden Krétán készült szép vázát vagy edényt. Margarites, egy Rethymno városához közeli falu talán az egyik legjobb hely arra, hogy kipróbáld a saját agyaggal való bánásmódodat; az összes edényük, csészéjük, vázájuk és tányérjuk közül aztán választhatsz, hogy hazavihetsz belőlük.

Az edénykészítés egyidős hagyomány Krétán. A szigeten pitharia formájában láthatod őket, azokban a hatalmas vázákban, amelyeket a minósziak olaj, bor vagy étel tárolására használtak. Ezekből sok darabot találtak a Földközi-tenger különböző városaiban, ami bizonyítja, hogy Kréta egykor kereskedelmi kapcsolatokat ápolt a közeli civilizációkkal.Tartomány:Kréta
GPS: 35° 16′ 48.29718″, 24° 38′ 19.83847″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward