» Németország

» Németország » Bajorország » Bajorország


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A német-osztrák határon fekvő Passaut bajor Velencének, illetve három folyó városának is nevezik: partjait a Duna, az Inn és az Ilz vize mossa. Alexander Humboldt német természettudós a világ hét legszebb települése közé sorolta az ősi püspöki székhelyt.


Magyar szempontból Passau kiemelten fontos bajor város: részben erről a környékről indultak Közép-Európába a keresztény hittérítők, erről a környékről is szép számmal települtek Magyarországra, Erdélybe és a Szepességbe német ajkúak. Pozsony, Buda, Kassa a német kereskedők, kézművesek kedvelt városai voltak, a felvidéki bányavárosokban is megjelent a német polgárság. Passau, Regensburg, Nürnberg, Augsburg érdekelt volt a magyarországi üzleti életben. A közelmúltban a passaui Perner műhelyben öntötték újra az egri bazilika Szent Mihály harangját.

Amikor az ezeréves bajor-magyar kapcsolatokat emlegetik, legelőször talán a Lech mezején, Augsburg közelében 955-ben vívott - és a kalandozó magyarok súlyos vereségével végződő - csatát említik, de rögtön utána Gizella bajor herceglány és I. István házasságát.

Bajor Gizella, II. Henrik német-római császár húga és István valamikor 996 és 1000 között kötött házasságot Regensburgban. Gizella néhány évvel férje halála után, 1045-ben hagyta el a belviszályok dúlta Magyarországot, és 1060-ig, halálának feltételezett időpontjáig a passaui Niedernburg zárda főnöknője volt.

A zárdát még az Agilolfing-dinasztia idején, a VIII. században alapították. A templomra a román stílus a jellemző, a hajót később barokk stílusban átépítették. Gizella földi maradványai a déli kápolna két sassal és kereszttel díszített sírköve alatt nyugszanak. Egykori magyarországi (Veszprém) és németországi (Passau) ténykedésének helyszínét ma testvérvárosi kötelék fűzi össze.

Passaui karácsonyi vásár

Passau hatalmas Szent István-székesegyházának lábánál található a Christkindelmarkt az adventi időszakban. Tündérfények és gyertyák teremtenek meghitt hangulatot, a levegőben pedig szegfűszeg, mézeskalács és forralt bor illata terjeng. Különböző kézművesek mutatják be tudásukat és termékeiket, és regionális ételeket kínálnak.

A Christkindelmarkt-tal egy időben nyitva van az úgynevezett Krippenweg (Születés útja) is, amely a történelmi városon keresztül kanyarog, és amelyen a legkülönfélébb születésjelenetek csodálhatók meg.Tartomány:Bajorország
Cím:Passau
GPS: 48° 34′ 29.36244″, 13° 27′ 39.50784″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward