» Magyarország

» Magyarország » Nógrád » Cserhát


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az 566 méter magasan elhelyezkedő Tepke-kilátó Mátraszőlős, Felsőtold és Alsótold hármas határán áll.


A 22 méter 65 centiméter magas kilátót egykori fúrótoronyból alakították át. Ez, a 80-as évek játszótereinek rakétáját idéző fém építmény eredetileg Szeged környékén szolgált mint olajfúrótorony. A 60-as években került ide kilátóként reciklálva, és remek szolgálatot tesz: lenyűgöző panoráma tárul elénk a csúcsáról. Testvérpárja a Karancs tetején teljesít hasonlóan jó szolgálatot.

A Cserhát legszebb kilátását találjuk, ha felmászunk a háromszintes kilátóba. Kiválóan látszik innen a Mátra és a Cserhát többi csúcsa is.

A kilátó alatti túraúton információs tábla segít megismerni a környék állat- és növényvilágát, illetve élettelen természeti környezetét.

Mátraszőlősön érdemes megnézni a gótikus templomot. A 750 éves római katolikus templom Árpád-házi Szent Erzsébet nevét viseli. Kora gótikus stílusban épült a 14. században, többször bővítették, felújították. A templom egyhajós, fő- és mellékoltára 1669-ben készült barokk stílusban. A gótikus csúcsívek mellett freskómaradványokat is megcsodálhatunk itt.Tartomány:Nógrád
Cím:Tepke-kilátó
GPS: 47° 56′ 56.52096″, 19° 38′ 12.5484″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward