» Olaszország

» Olaszország » Veneto


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Padova a művészet szerelmeseinek kihagyhatatlan úti cél.


Padova állítólag Észak-Olaszország legrégebbi városa, és római kori régészeti maradványok bizonyítják ezt. Művészeti kincseknek és Galilei alma materének is otthont ad, mindezt sétatávolságra egymástól.

Látnivalók

Padova ékköve a Cappella degli Scrovegni (Scrovegni-kápolna). Szerény külseje Giotto káprázatos freskóit rejti magában. Az ábrázolások között szerepel Krisztus története és a pokol különösen szemléletes ábrázolása. Az előzetes foglalás elengedhetetlen.

A közelben található a Palazzo del Bò, a Padovai Egyetem otthona. Idegenvezetés során megtekintheti az anatómiai színházat és a nagy csillagász, Galilei pulpitusát.

A Basilica di Sant'Antonio a védőszent ereklyéinek ad otthont, míg az egyetem botanikus kertje, ahol egykor gyógynövényeket termesztettek, híres kutatóközpont. A bazilika közel 120 méter hosszú, 33 méter széles és 40 méter magas.

A padovai Szent Szűz dómot (Duomo di Santa Vergine) 1754. aug. 25-én szentelték fel évszázadokig tartó építés után. A dómban található Petrarca díszsíremléke, a költő kanonokként szolgált itt.

A Lukács evangélista ereklyéje a hagyomány szerint Lukács evangélista csontváza. A koponya nélküli csontokat Padovában, a Santa Giustina-bazilikában őrzik. A VIII-IX. században szállították át Padovába, feltehetően a bizánci képrombolások miatt, Iulianus uralkodása idején. A csontváz 1177 óta pihen a padovai bazilikában. sírt 1562-ben nyitották fel, majd négyszáz év után, kutatás céljából 1998-ban. A vizsgálatok megerősítették, hogy valóban Lukács evangélista maradványai vannak a sírban.

A Palazzo della Ragione, városi tanács középkori székházának XIII. századi épületének hatalmas 80 méter hosszú terme van. A közvetlenül a Piazza delle Erbe-n található a kormányzati palotát késő középkortól a kora reneszánszig tartó átmeneti időszak egyik legfontosabb épületeként tartják számon.

Padovában van a világ legrégebbi botanikus kertje. Az Orto Botanico a világ legrégebbi botanikus kertje 1545-ben jött létre Velence uralkodóinak parancsára. Több mint 20 000 négyzetméteren terül el, és csaknem 7 000 növénynek ad otthont. Goethét is elbűvölte a város, és a világ egyik legrégebbi botanikus kertjében talált ihletet természettörténeti megfigyeléseihez. A híres Goethe-pálma, amely több mint 200 éves lehetett, amikor meglátogatta, mára üvegházzá alakították át. Emléktábla állít emléket a költő látogatásának, akit – a keresztneveket itt következetesen olaszosítják – „Giovanni Wolfango Goethe”-nek hívják

A Casa della Farfalle a világ első pillangó- és tündérkertje az afrikai, ázsiai és az amazonasi esőerdők atmoszféráját igyekszik visszaadni hangokkal, színekkel, növényekkel és trópusi rovarokkal.

Prato della Valle. 9000 négyzetméteres, Olaszország legnagyobb belvárosi tere. Szombatonként nagy piacot tartanak ott, és rendszeresen tartanak antik piacokat is. A Prato-t fesztiválokra és futballközvetítésekre is használják.

Piazza delle Erbe. A padovai Piazza delle Erbe napi piac Olaszország egyik legszebb élelmiszerpiaca: mindenekelőtt a világ minden tájáról származó gyümölcsök és zöldségek találhatók a kínálatban, de mindenféle más alapanyag is megtalálható a mediterrán boldogsághoz, mint pl. mint az olajbogyó, a kapribogyó, a tészta és a szószok. 

Világörökség

Padova 14. századi freskói 2021-ben a Világörökség részévé váltak. Az 1302 és 1397 között készült freskókat különböző művészek festették különféle épületekben, ennek ellenére a freskóknak egységes stílusuk és tartalmuk van. A freskók között találhat például Giotto Scroveni kápolnában készült freskóciklusa, amely a falfestészet történelmének forradalmi fejlődése kezdetét jelenti.

Padova a legszigorúbb olasz város elég furcsa tiltásokkal

Tilos például tojás- és lisztdobálással ünnepelni a diplomásokat. Ez hagyomány a 60 ezer hallgatót számoló egyetemi városban, ahol a végzősöket társaik tojással és lisztzsákokkal felfegyverkezve bocsátják útjukra, csatatérré változtatva a padovai utcákat.

Padovában tilos továbbá az utcai közlekedési táblákhoz, fákhoz és rácsokhoz láncolni a kerékpárokat. Tilos a városközpont ablakaiban kiakasztani a mosott ruhát és zajt keltő házimunkát végezni, amelybe beletartozik a "teli torokból való énekléssel végzett padlófényesítés is". Nem szabad az utcán és parkokban leülni a földre és lefeküdni a köztéri padokra. Minden egyes esetben száz euró (30 ezer forint) a bírság.

Ferrovia Calalzo-Padova

A vonat Bellunón keresztül a Dolomitok lábánál fekvő Cadore régióba közlekedik. A lenyűgöző útvonal a Piave folyó keskeny völgyét követi, mielőtt eléri Cadore alpesi paradicsomát, a névadó tóval és a festői falvakkal, köztük Pieve di Cadore-val - Tiziano szülőhelyével.

Hogyan juthat el Padovába?

Vonattal a velencei Stazione Santa Lucia állomásról Padova felé. A regionali veloci (regionális gyorsvonatok) a Frecce nagysebességű vonatok töredékébe kerülnek, és mindössze 26 percet vesznek igénybe.Tartomány:Veneto
Település:Padova
GPS: 45° 24′ 27.78192″, 11° 52′ 24.4038″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward