» Olaszország

» Olaszország » Veneto


Értékeld Te is:

A 90. 000 négyzetméteres ovális tér Prato della Valle Olaszország legnagyobb, a moszkvai Vörös tér után Európa második legnagyobb tere.


A téren található hatalmas ovális füves parkot víz veszi körül, melynek mindkét partján összesen 78 szobor sorakozik. A 78 szobor olyan személyeket ábrázol, akik Padova városának vagy az egyetemének a hírnevét öregbítették: Galilei, Petrarca és II. Pál pápa szobra mellett magyar vonatkozású személyt is ábrázoltak, Báthory Miklós váci püspök, Mátyás király udvarának nagy humanistája is tanult Padovában.

A tér sarkában található a Szent Jusztina Bazilika (Basilica di Santa Giustina). A város legrégebbi temploma 1532-79-ig épült. A nyolc kupolás bazilika 122 méter hosszú, ezzel a világ kilencedik legnagyobb temploma.

Jusztina legendája fő vonalaiban a többi szűz mártírét követi. A keresztényfaló Diocletianus idejében történt állítólag, hogy egy antiochiai mágus, bizonyos Cyprianus beleszeretett a keresztény szűzbe, és mindenféle ördögi praktikával megpróbálta a magáévá tenni. Még a sátánt is megidézte, de az felvilágosította, hogy helyzete reménytelen, mert Jusztina Jézus jegyese, és keresztvetésére az ő, mármint az ördög minden hatalma semmivé foszlik. Cyprianus ettől észhez tért, megkeresztelkedett, majd városa püspöke lett. Az üldözések során együtt haltak vértanúhalált Nikomédiában. Szurokkal, viasszal, zsírral teli katlanban főzték őket, de miután az nem ártott nekik, lefejezték őket, testüket pedig kutyáknak vetették eledelül. Testük két napig a kutyák martaléka volt, majd Rómába vitték őket, most pedig – ahogy beszélik – Piacenzában nyugszanak. Vértanúhalált haltak az Úr 280. esztendeje körül, szeptember 26-án.

A területen a római korban színház állt itt, a középkorban pedig lovagi játékokat, lovas kocsi versenyeket, piacokat tartottak és Szent Antal is itt prédikált. Mai formáját a 18. században a velenceiek alakították ki, lecsapolva a mocsarat, elvezetve a vizet és hidakat kialakítva.Tartomány:Veneto
Település:Padova
Cím:Padova
GPS: 45° 24′ 23.16564″, 11° 52′ 36.33996″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward