» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Padova


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Európa legősibb felsőfokú oktatási intézményeinek egyike, 1222-ben alapították. Itt van Európa első, 1594-ben épített anatómiai terme, ahol az első boncolásokat végezték.


A Városházával szemben áll a Bo Palota, a Padovai Egyetem történelmi székhelye. Nevét, a bót (magyarul ökröt) az egyik az egyetemhez csatolt épület korábbi vendégfogadó funkciójáról kapta. A vendégfogadó cégérében szerepelt az ökör.

Itt van Európa első, 1594-ben épített anatómiai terme a Teatro Anatomico, ahol az első boncolásokat végezték. Az anatómiaasztal körül hat emeleten, összesen 300 hallgató számára volt hely.

A Negyvenek termében pedig Galileo Galilei katedráját találjuk, aki 18 éven át oktatott itt.

A palotába a felnőttek 5, a diákok 2 euróért léphetnek be, de csak idegenvezetéssel.

Janus Pannonius szobor

Janus Pannoniust ábrázoló szobrot áll a Padovai Tudományegyetemhez tartozó Maldura-palota kertjében. A 15. században az egyetemen tanult magyar költő szobra Oláh Arré Éva alkotása. 

A derékban elvágott figura fiatal korában, egy kis Bibliával a kezében ábrázolja Janus Pannoniust, hiszen a későbbi pécsi püspök 20 és 24 éves kora között tanult Padovában. A Maldura-palota kertjében felállított szobor egy fiatal európait ábrázol, aki tanulni érkezett Padovába, arra az egyetemre, amely nyolc évszázada szolgálja a tudományt és a művészetet.

Janus Pannonius helyet kapott az intézmény negyven híres külföldi diákját felsorakoztató Negyvenek Csarnokában, akárcsak egy másik magyar humanista, Zsámboki János (Johannes Sambucus) és Báthori István erdélyi fejedelem, lengyel király is.Tartomány:Veneto
Település:Padova
Cím:Palazzo del Bo
GPS: 45° 24′ 24.25752″, 11° 52′ 38.61746″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward