» Olaszország

» Olaszország » Emilia-Romagna


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Dante 1780-ban emelt mauzóleuma a Basilica di San Francesco mellett található, a Garibaldi téren. A belépés ingyenes.


Hogy lehet, hogy Firenze leghíresebb költőjét, Dantét nem szülővárosában temették el, hanem majdnem 200 kilométerrel arrébb, az Emilia-Romagna tartománybeli Ravennában?

Dante húsz évig élt száműzetésben. A fehér guelfek melletti politikai tevékenysége miatt kitiltották Firenzéből, amikor a feketék 1301-ben átvették a hatalmat; korrupcióval és pénzügyi visszaélésekkel vádolták, és nagy összegű pénzbírság megfizetésére kötelezték, miközben a fekete guelfek lefoglalták firenzei vagyonát. Mivel nem volt hajlandó megjelenni a tárgyaláson és kifizetni a bírságot, örökös száműzetésre ítélték; ha valaha is visszatért volna Firenzébe, és elfogták volna, máglyán égették volna meg.

Az ítélet után Dante sokat utazott, többek között Veronában és Sarzanában (Liguria) is tartózkodott. Ravennába hívták 1318-ban, ahol három évvel később meghalt. Száműzetésének évei alatt írta meg remekművét, az Isteni Színjátékot, amelynek befejezése után nem sokkal Dante maláriában megbetegedett, és 1321. szeptember 14-én (vagy 13-án) Ravennában meghalt.

A firenzeieknek körülbelül kétszáz évbe telt, mire túltették magukat Dante politikai hovatartozásán, és rájöttek, hogy vissza akarják kapni a város leghíresebb alakját. A döntő lökést az adta meg, amikor X. Leone (1513-21) firenzeit pápává választották. Küldöttséget küldött Ravennába, hogy vegyék fel Dante csontjait, és hozzák vissza Firenzébe. De sajnos, amikor a csoport kinyitotta a szarkofágot, a maradványok nem voltak ott. A Dante holttestét őrző ferences szerzetesek elszállították őket, és nem voltak hajlandók elárulni, hogy hol vannak.

A dobozban őrzött csontokat 1781-ben helyezték vissza az eredeti urnába, amikor Dante jelenlegi mauzóleuma felépült. A napóleoni háborúk idején, hogy megakadályozzák, hogy a napóleoni csapatok lefoglalják őket, a szerzetesek a szomszédos San Francesco-bazilika (amelyet Dante gyakran látogatott, és ahol a temetését is tartották) falába temették a dobozt, majd távoztak. Dante maradványait végül 1865-ben találták meg, és a sírboltban helyezték el, ahol ma is vannak, a neoklasszikus stílusú, egyszerű mauzóleumban.

A síremlék nemzeti műemlék, körülötte pedig a tisztelet jeléül úgynevezett "csendzóna" található.

Eközben Firenzében 1829-ben, abban a reményben, hogy Dante földi maradványai végül visszakerülnek a városba, a Santa Croce-bazilikában, szintén neoklasszicista stílusban, egy cenotáfot (üres sírhely, amelyet annak a személynek a tiszteletére emeltek, akinek a földi maradványai máshol vannak) építettek; a költőt ábrázolja, amint ül és gondolkodik, miközben a Költészet megszemélyesített alakja sír a szarkofág fölött. Csak ne tévesszen meg senkit: ez nem a tényleges sír, csak egy emlékmű.

Dante 1780-ban, Ravennában emelt mauzóleuma a Basilica di San Francesco mellett található, a Garibaldi téren. A belépés ingyenes.Tartomány:Emilia-Romagna
Település:Ravenna
Cím:Ravenna, Via Alighieri Dante, 9
GPS: 44° 24′ 58.21931″, 12° 12′ 3.3467″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward