» Spanyolország

» Spanyolország » Andalúzia » Andalúzia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Ronda: Pueblo Blanco a hegyekben.


Ronda valószínűleg a leghíresebb falu a pueblos blancos, Andalúzia fehér falvai közül. Ronda ezt elsősorban a Costa del Sol hátországában, a hegyekben fekvő látványos fekvésének köszönheti.

A Puente Nuevo 120 méterrel az El Tajo szurdok fölött drámai módon fészkel a sziklák között. A híres kőhíd három boltívvel köti össze az óvárost az új várossal.

De érdemes lemászni a szurdokba is. A híd lábához egy út vezet, és innen már csak néhány méter a Baños Arabes. Az arab fürdők romjai ma egy kis múzeumként működnek, és Andalúzia egyik legjobban megőrzött fürdői közé tartoznak

Iglesia de Nuestra Señora de la Merced templom őrzi Ávilai Szent Teréz kezének ereklyetartóját. A díszes ereklyetartó egy időben Francisco Franco spanyol diktátornál volt, aki egészen 1975-ös haláláig az ereklyével aludt. 

Puente Nuevo - egykor a világ legmagasabb hídja volt

Több mint 40 évre volt szükség a rondai Puente Nuevo (magyarul: Új híd) megépítéséhez. A híd 1793 óta ível át a Ronda-szurdokon és a Guadalevín folyón.

A 98 méter magas Punte Nuevo híd egy szakadék felett ível át a spanyolországi Ronda városában. Ma ez a város nevezetessége - és a világ egyik legtöbbet fényképezett motívuma. Egykor még a világ legmagasabb hídja is volt. Építését azonban egy katasztrófának köszönheti.

A Ronda-híd ívei 98 méter magasan nyúlnak a hatalmas Tajo del Ronda-szurdok fölé. A meredek sziklafalakkal a híd még mindig elválasztja Ronda két városrészét, El Mercadillo és La Ciudad városrészeket. A völgy mélyén a Guadalevín folyó a Puente Nuevo alatt csordogál, amelyet 1793 óta a hatalmas csodaszerű építmény tart. De az, hogy ma egyáltalán létezik, egy tragédiának köszönhető.

Rondában már a Puento Nuevo előtt is volt egy híd. Egykor azért épült, hogy végre kényelmesen összekösse a két gyorsan növekvő városrészt. 1735-ben, mindössze nyolc hónapos építési idő után nyitották meg, ami abszolút rekordnak számított abban az időben. Ez az első híd 35 méter magas volt, de mindössze hat év után összeomlott, és 50 városlakó életét követelte.

Ezért Ronda új hidat építtetett, a Puente Nuevót. A Puente Nuevo építése már 1751-ben megkezdődött, de csak 1793-ban fejeződött be. Végül José Martín de Aldehuela építész olyan remekművet alkotott, amely még ma is áll, és valószínűleg minden szemlélőt ámulatba ejt. 1839-ig a Puente Nuevo volt a világ legmagasabb hídja. De sajnos az 1735-ös katasztrófa nem volt az utolsó dráma az építmény körül.

1917-ben 15 ember tragikus halála is bekövetkezett, amikor egy sziklaomlás a Ronda-szurdokban szó szerint maga alá temette őket. A híd szomorú szerepet játszott a spanyol polgárháborúban. A hídfőjében ugyanis mindig is volt egy helyiség, amelyet most múzeumként használnak. 1936 és 1939 között azonban börtönként és feltehetően kínzókamraként is használták.

Ma már naponta több százan kelnek át a Ronda-hídon. A város megismerésének legjobb módja az Alameda del Tajo parkon keresztül vezet, amely valójában egyetlen kilátópont. Itt közvetlenül a város meredek szikláin áll, ahonnan óriási kilátás nyílik a messze alatta elterülő völgyre.

A régi bikaviadal-aréna mellett elhaladva hamarosan láthatóvá válik a rondai híd. A legjobb kilátás a Ronda-hídra azonban a völgyben lejjebb lévő két kilátópontról nyílik, amelyeket egy rövid sétával érhetünk el. Itt gyűlnek össze a város összes szelfi vadászai. Tartomány:Andalúzia
Cím:Ronda
GPS: 36° 44′ 31.68204″, -5° 9′ 59.72976″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward