» Olaszország

» Olaszország » Piemonte


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Barbaresco és a Barolo borok közt sok a különbség, bár a két zóna mindössze 15 kilométerre van egymástól. Mindkét bort a Nebbiolo szőlőből készítik. Sokan ezt a kettő bort tartják a világ legjobb vöröseinek.A Barbaresco bort a Nebbiolo szőlőből készítik a Langhe dombságban, főleg Barbaresco, Treiso és Neive városokban.

Régebben Barolo bort jobbnak tartották a Barbaresco bornál, mert az kevésbé édes. Barbarescóban október végén szoktak szüretelni, a hideg miatt az erjedés mindig lelassul, és így sok cukor megmarad a borban. 1890-ben egy albai borászati szakértő felmelegítette a bort, hogy elősegítetse az erjedést. A bor cukor tartalma ezért csökkent, így lett a barbaresco is száraz bor. A második világháború után kezdték felkapni a bort, azóta nagy sikernek örvend. Általában legalább 5 évig érlelik, ebből legalább egyet tölgyfahordóban.

A Barolo bort a Barabarescohoz hasonlóan Nebbiolo szőlőből készítik északon és egyike az ország legjobb borainak. Készítik Barolóban, Castiglione Fallettóban és Serralunga d’Albában. Meszes vagy agyagföldekben terem meg, a dombok lejtőin. Régebben nagyon sok csersav volt benne, ezért legalább tíz évig kellett erjeszteni, ma már csak ötig. Ez azért van, mert ma már tölgyfa hordóban vannak a borok. Sokak szerint ettől túl "tölgyes” lett az íze, mások szerint viszont pont így jó. Ezt a vitát hívják "Barolo háborúnak”.

A Barolo a 19. század közepéig édes bor volt, a Barbarescónál leírt okok miatt. De egy francia borász rájött, hogy a must erejdését elősegíti, ha nagyobb higiénia van a pincékben, és így megteremtette az első modern, száraz Barolót. Ez az új verzió hamar elterjedt a Torinói nemesség és a Savoyaiak körében, akik a "borok királyának, a királyok borának” nevezték.

A bornak van aperitif változata is, a Barolo Chinato, melyet fahéjjal, korianderrel, vanília és mentával szoktak izesíteni.

A Barbaresco és a Barolo borok közt sok a különbség, bár a két zóna mindössze 15 kilométerre van egymástól. A Barbaresco zóna folyó mellett fekszik, és ez lehetővé teszi, hogy az itteni szőlő hamarabban érjen meg, így a szüret is előbb van, ezért több ideig tud érni. A DOCG szabályzat szerint egy évvel kevesebb ideig kell hordóban érni, mint a Barolónak, és nem is szabad túl sokáig, mert a Barbarescóban a csersav gyorsabban csökken. Kevesebb készül a Barbarescóból, az év Barolo mennyiségnek mindössze 35%-a, ezért azzal kevesebbszer lehet találkozni a boltokban. A Barolo gyümölcsösebb, mint a Barbaresco, mert a színe és a csersav enyhítése miatt gyakran adnak hozzá más gyümölcsöket is.


Tartomány:Piemonte

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward