» Franciaország

» Franciaország » Occitanie » Világörökség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Carcassonne a világ egyik legismertebb erődvárosa, a középkor legnagyobb vára, a 13. századi albigensek elleni keresztes hadjárat központja. Az UNESCO Világörökség része.

Maga a város elsősorban a középkori óvárosáról ismert, de már a Krisztus előtti 6. században is lakták a gallok. A 3. században épült a sánc, melynek maradványai ma is láthatók a belső városfal körül. Trencavel grófjai építették a kastélyt a nyugati részen a 12. században, melyet egy évszázaddal később kibővítettek és falat húztak köré. Időközben Simon de Monfort elfoglalta a albigensek elleni keresztes hadjárat során és a birtokához csatolta, sírja ma is itt található. A 3. században építették a külső várfalat és erősítették meg a belsőt, és ez tette a középkor legnagyobb várává és fontos erőddé az aragóniai határnál. De nem csak ebben tartja a rekordot: A Saint-Nazaire bazilika üvegablakai a világon a legrégebbiek.

Az erődváros lábánál található külvárosi rész lerombolása után Szent Lajos király 1245-ben engedélyezett a lakosoknak egy új város felépítését: a Bastide Saint Louis-t. A város 1659-ben vesztette el stratégiai jelentőségét, a pireneusi béke után. A 17. században fontos ruhakereskedelmi helyszín volt, a 19.században pedig a borkereskedésnek köszönhetően aktív kulturális élet volt itt jelen.

A legnagyobb fesztivál a városban a Carcassonne fesztivál, melyet először 1908-ban rendezték a színházban, ma már Franciaország tíz legnagyobb fesztiváljai közt van, amelynek során fellépett már Lana del Rey, Elton John, Vanessa Paradis, James Blunt, a Massive Attack, a Jacksons, Franz Ferdinand, Joe Satriani és Étienne Daho.

Tartomány:Occitanie
GPS: 43° 12′ 43.68712″, 2° 21′ 14.17288″
Honlap: http://www.carcassonne.org/

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó