» Franciaország

» Franciaország » Occitanie


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Canal du Midi-t Pierre Paul Riquet építette a 17. században, hogy összekösse az Atlanti-óceánt és a Földközi-tengert egy mesterséges csatornával. Az egykor fontos kereskedelmi utat ma csatornahajózásra használják, mely népszerű a turisták körében.


Már az ókorban és a középkorban is sokan próbálkoztak az építésével, de senkinek se sikerült. Augusztus, Nero, Nagy Károly próbálkozása is kudarcba fulladt. I. Ferenc még Leonardo da Vinci-t is megkérdezte.

A legnagyobb gondot a víz jelentette, hogy fogják majd ellátni a hosszú csatornát mindig vízzel. Sok megoldás merült fel, például, hogy egy közeli, hajózhatatlan folyóból vezessék át. Végül Riquet ötlete lett a nyertes: a hegyekből lefolyó vizet használták.

Sokáig húzodott az építés, a költségek fedezésére végül Colbert, XIV. Lajos pénzügy minisztere remek tervet eszelt ki, így a Napkirály 1666. október 7-én írta alá az építési engedélyt.

Számos akadályba ütköztek: például a 190 méternyi szintkülönbséget 103 zsilippel és egy rigole de la plaine nevű vízpumpával oldották meg, valamint itt készült el a világ első alagútja egy csatornának.

A csatorna ma Franciaország egyik legnagyobb turista atrrakciója. Bárki bérelhet lakóhajót a csatornán, és hajózhat végig rajta.

1996-ban vették fel az UNESCO Világörökség listájára.

Amióta az UNESCO világörökség részévé vált, ez a vízi út egyre kedveltebb a kerékpározók és a folyónál nyaraló turisták körében. Az egyre nagyobb számú turista tette lehetővé, hogy felújítsák az épületeket, illetve kerékpárutakat, kikötőket, éttermeket, vendégszobákat és hajó-hoteleket alakítsanak ki, illetve a különböző rendezvények szervezését. 

A csatorna mente Európa egyik legszebb kerékpárútjává vált. A Canal des Deux Mers kerékpárútja teljesen összeköti az Atlanti-óceánt a Földközi-tengerrel. Ez az 500 km hosszú „Voie Verte“ (zöld út) száz éves platánfák árnyékában húzódik Toulouse-tól nyugatra a Garonne mellékcsatorna mentén Bordeaux-ig és a Canal du Midi csatornától délnyugatra Sète-ig.

A Canal des Deux Mers csatornán 1996 óta rendezik meg a Conviencia fesztivált. A fesztivál a csatornán mozog, és minden szakaszon más zenei programmal várja a látogatókat. Az egykori teherszállító uszályon megrendezett koncertek a világ minden tájáról érkező zenéket mutatnak be. A sokrétű programnak és a jó kedvű társaságnak köszönhetően a Canal du Midi csatorna és a csatorna által átszelt országrész jelentős kulturális esemény helyszínévé vált. A fesztivál teljesen ingyenes.Tartomány:Occitanie
GPS: 43° 13′ 2.78962″, 2° 21′ 2.07763″
Honlap: http://www.canalmidi.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward