» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Alsó-Ausztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Waldviertelben található textil útján megtudhatjuk, milyen nehéz élete volt néhány évszázaddal korábban a textilkészítőknek, valamint milyen fantáziadúsan dolgoznak mind a mai napig a különböző anyagokkal.


Változatos Bandlkramerland. "Textil útvonal" települései - Groß-Siegharts, Waidhofen/Thaya és Weitra -, valamint a tematikus túraútvonal múzeumai az egykor textilrégiónak számító Waldviertel hagyományaira emlékeztetnek. A "Bandlkramerland" elnevezés is a folyamatosan költözködő és vándorló textilkereskedőkről (Textilkrämern) ragadt a régióra.

A Waldviertel térségének története szorosan összefügg a textilgyártással. A régióban lépten-nyomon találkozhatunk a textilkészítés metódusával: falusi házakban és piactereken, régi gyárakban és céhekben, ház-, utca- és folyosónevekben, mesékben és visszaemlékezésekben. A textil útján a Waldviertelben 40 állomás csábít élményteli kirándulásra és felfedezőutazásra a textilkészítés és a textil megmunkálásának múltjában és jelenében.

A textilút fénypontját a három, Weitrában, Groß-Sieghartsban és Waidhofenben található textilmúzeum jelenti. A múzeumok látványos módon mutatják be a waldvierteli textilgyártás ipari fejlődését és történetét, valamint a dolgozók életét, mindennapjait.

A Weitrában található textilmúzeum például az elismert császári és királyi divatüzem, a Hackl und Söhne szövőműhelye volt, amely egykoron több mint 500 dolgozónak adott munkát. Az egykori üzem ma textiltervek, textilnyomó minták és szövőszékek sokaságának ad otthont, valamint olyan eredeti szövetkollekciók is találhatóak itt, amelyek a hagyományos waldvierteli népviselet alapanyagául szolgáltak. A textilgyártás a Waldviertelben azonban nemcsak történelem, Weitrában Elfi Maisetschläger például modern népviseleteket is készít, amelyekhez az inspirációt a tanulmányok során olvasott, a régióról szóló irodalom és a természetben tett kiadós séták nyújtják.

A Mörzingi Papírmalomban többek között azt is megtudhatjuk, hogy a papírkészítés tulajdonképpen rokon szakma a textilgyártással. A látogatók itt akár saját kezűleg is készíthetnek hófehér levélpapírt maguknak.

A feltűnő színek kedvelőinek mindenképp érdemes ellátogatnia a Heidenreichsteinban található Framshon frottírgyárba, ahol egy kis segítséggel testre szabott frottír fürdőköpenyt és törülközőt készíthetünk magunknak a kedvenc színünkben.Tartomány:Niederösterreich
Település:Zwettl
Honlap: http://www.niederoesterreich.at/textilstrasse

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward