» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Nagy-London


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A London Eye az angol főváros egyik leghíresebb nevezetessége. Egész Nagy-Britanniában nincs még egy olyan turisztikai látványosság, amelyért fizetni kell, és mégis rengeteg embert vonz, mint a világhírű óriáskerék. Pedig a látogatómágnes eredetileg csak öt évig működött volna.


Az angol főváros, London már több mint 20 éve rendelkezik egy újabb mega turisztikai látványossággal az olyan világhírű ikonok mellett, mint a Big Ben, a Westminster apátság és a Buckingham-palota. Ez a modern kor látogatómágnese: a London Eye óriáskerék. Pedig eredetileg csak öt évig kellett volna működnie.

A London Eye 135 méteres magasságával a modern városkép fölé magasodik a Temzén. A 23 év alatt, amióta üzemel, több mint 85 nemzeti és nemzetközi díjat nyert, többek között építészeti és mérnöki díjakat. 2006-ig még a világ legnagyobb óriáskereke is volt. Fennállása során az egész Egyesült Királyság legnépszerűbb fizetős turisztikai hotspotjává is vált. Páratlan sikertörténete 1993-ban kezdődött.

Az Encyclopedia Britannica szerint akkoriban David Marks és Julia Barfield, a Marks Barfield Architects építészmérnökei álltak elő a London Eye ötletével. A neves The Sunday Times című újság által meghirdetett pályázatra nyújtották be. A pályázat célja az volt, hogy a 2000-es év millenniumának megünneplésére új nevezetességet találjanak ki a város számára. És bár hivatalosan soha nem hirdetnek győztest, ők ketten úgy döntenek, hogy maguk valósítják meg merész elképzelésüket. Találnak egy megfelelő helyszínt azon a címen, ahol ma is áll az óriáskerék, és így 1998-ban megkezdődik az építkezés.

A London Eye-ra szánt pénzt elsősorban a British Airways légitársaság szponzorálja. A gigantikus óriáskereket először vízszintesen szerelték össze, mielőtt a jelenlegi helyére emelték. Maga a kerék átmérője 120 méter, és 32 kapszulával van felszerelve, amelyek mindegyikében akár 25 látogató is utazhat. A kapszulák száma London 32 kerületének számát jelképezi. Aki felkapaszkodik a London Eye-ra, annak az utazás során látványos kilátás nyílik a városra. A látványosság többek között közvetlenül a Big Bennel és a Parlamenttel szemben található. A londoni Tower és a Buckingham-palota is látható a magasból.

Az, hogy a London Eye még ma is létezik, a nagy népszerűségének köszönhető. Eredetileg csak öt évig kellett volna működnie, miután az akkori brit miniszterelnök, Tony Blair 1999. december 31-én hivatalosan is felavatta. Amikor 2000. március 9-én regisztrálták az első fizető vendéget, gyorsan olyan népszerűvé vált, hogy már nem volt kérdéses a leállítása.

Ma már nélkülözhetetlen londoni nevezetesség. Aki megmássza, nagyon kényelmes utazásra számíthat: az óriáskerék mindössze kétszer fordul óránként. Ez olyan lassú, hogy az utasok akkor is felszállhatnak, amikor a kerék teljes fordulatszámon van; csak a mozgássérültek számára állítják le.

Tiszta időben akár 40 kilométerre is ellátni a London Eye-ról. De ennek a kiváltságnak természetesen ára van. A hivatalos honlapon egy normál jegy jelenleg legalább 25,50 brit fontba kerül, ha online elővételben vásároljuk meg, ami jó 30 eurónak felel meg. Ha Fast Track jegyet veszel, hogy elkerüld a sorban állást, akkor 48 fontot (alig 55 eurót) kell fizetned. 

Hétköznapokon a London Eye jelenleg 11 és 18 óra között, szombaton és vasárnap pedig akár 20.30-ig is nyitva áll a látogatók előtt. A hivatalos honlap azonban óva int a hosszú sorban állástól, mivel évente több mint hárommillióan látogatják az óriáskereket.Tartomány:Nagy-London
Település:London
Cím:London Eye
GPS: 51° 30′ 12.02976″, -0° 7′ 10.8354″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward