» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Nagy-London


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Közlekedés Londonban.


Különleges közlekedési eszközök

Emirates Air Line

A szponzoráról elnevezett drótkötélpálya 90 métert siklik a Greenwich-félszigeten található O2 Arénától a Temzén át a Royal Docksig (North Greenwich vagy Royal Victoria metróállomás). A járat 30 másodpercenként közlekedik, és az egyirányú út 10 percig tart. Alkalmas kerekesszékesek számára.

A jegy ára 6 font, gyermekeknek 3 font. A Discovery Experience jegy a túra mellett egy filmvetítést és ingyenes belépést is tartalmaz az Emirates Aviation Experience kiállításra, amely betekintést nyújt a modern repülésbe: 12 font, 6 font gyermekeknek.

Működési idő: H-P 7.00-2.00 (okt-már 21.00 óráig), péntek 7.00-2.00, szombat 8.00-2.00, vasárnap 9.00-2.00 (okt-már 21.00 óráig).

River Bus

A Temzén közlekedő hajók jó alternatívát jelentenek a néha túlzsúfolt metrók és buszok helyett. Öt különböző vonal 20 megállóval közlekedik a Temzén a nyugati Putney és a keleti Woolwich között (RB 1, 2, 4, 5, 6). A nyári menetrendben (április-október) két járat még Hampton Courtig is közlekedik. A londoni belváros központi megállóit 20 percenként szolgálják ki, minden megálló akadálymentesített.

A három zónára, a központi, a keleti és a nyugati zónára jegyek a helyszínen a jegykiadó automatáknál, valamint online, telefonon vagy alkalmazáson keresztül is kaphatók. Zónától függően 4,80-13,50 £, gyerekeknek (5-15 éves korig) 2,40-6,75 £. Kisebb kedvezmények a Travelcarddal, az Oyster Carddal és az online foglaláskor is igénybe vehetők.

Javelin nagysebességű vonat

A Javelin Train a japán "Bullet Trains" mintájára készült vonat, amely 2009 óta közlekedik Délkelet-Londonban, és csúcssebessége alig éri el a 225 km/h-t. A 2012-es olimpiai játékok idejére mindössze 8 perc alatt kötötte össze a St Pancras pályaudvart az olimpiai helyszínnel, és ma is összeköti St Pancrast Kent megyével Stratford, Ebbsfleet és Ashford International állomáson keresztül.

A Javelin vonat óránként kétszer közlekedik Londonba Gravesenden keresztül, óránként egyszer Doveren keresztül és egyszer Canterbury West-en keresztül. Ezenkívül csúcsidőben félóránként közlekedik egy járat Doverből és Ramsgate-ből Ashfordba.

A repülőtérről a városba

Londonban összesen öt nagy repülőtér található: Gatwick (45 km-re a városközponttól), Heathrow (32 km), London City (9,5 km), Stansted (64 km) és Luton (56 km).

Taxik éjjel-nappal rendelkezésre állnak minden repülőtéren. Ezenkívül a London City repülőtér kivételével valamennyi repülőtérre közlekedik a National Express buszjárat. Ez a buszjárat 30-60 percenként köti össze a repülőtereket a London központjában található Victoria buszpályaudvarral. Gatwick, Stansted és Luton éjjel-nappal, Heathrow pedig reggel 7 és délután 2 óra között üzemel. Az utazás körülbelül 70-90 percet vesz igénybe, és útvonaltól függően 6-12 fontba kerül.

Gatwick repülőtér

Vonattal: A Gatwick Express a leggyorsabb út a belvárosi Victoria pályaudvarra, és naponta 15 percenként közlekedik kb. reggel 6-tól délután 2.30-ig. Az utazás ára online 18,50 font, gyerekeknek 9,25 font. A Thameslink és a Southern vonatok összekötik a repülőteret a város keleti részével, de sokkal ritkábban közlekednek. 

Heathrow repülőtér

Vonattal: A Heathrow Expressz a leggyorsabb út a városközpontba, és naponta 15 percenként közlekedik reggel 5 és délután 2.55 között. Az út a Paddington pályaudvarig körülbelül 15 percet vesz igénybe, és 25 fontba kerül, 15 év alatti gyermekek ingyen utazhatnak.

Tube: Az Elizabeth Line összeköti a Heathrow-t London belvárosával és a metróhálózat többi részével. A vonatok délelőtt 5.10 és délután 2 óra között közlekednek néhány perces időközönként. Az út a Piccadilly Circusig körülbelül 40 percet vesz igénybe, és 11,50 fontba kerül.

Busszal: Éjszaka, 23.55 és 17.00 között az N9-es buszjárat 20 percenként közlekedik a városközpontba, az Oyster Card 1,65 £-os áráért.

London City repülőtér

Vonattal: A Docklands Light Railway naponta 8-15 percenként 5-24 óra között összeköti a repülőteret a londoni metróval a Canning Town állomáson. Az Oyster Card ára csúcsidőn kívül 1,65 £.

Busszal: a 473-as (Stratford, Silvertown, North Woolwich, Prince Regent DLR állomás) és a 474-es (Canning Town, North Woolwich, East Beckton Silvertownon keresztül) járatok kb. 5-24 óra között vagy folyamatosan összekötik a repülőteret a belvárossal. Az Oyster Card ára csúcsidőn kívül 1,65 £.

Stansted repülőtér

Vonattal: A Stansted Express a leggyorsabb út a városközpontba, és 15 percenként közlekedik 5.30-0.30 között. Az út London Liverpool Streetre 20,70 fontba kerül felnőtteknek, 10,35 fontba gyerekeknek, és körülbelül 50 percig tart.

Non-stop busszal: az easyBus buszok naponta 7:00-13:30 között non-stop közlekednek a repülőtérről a Baker Street állomásra. Az utazás körülbelül 75 percet vesz igénybe, és a viteldíjak változóak: 11 fonttól kezdődően. 

Luton repülőtér

Vonattal: A helyi vonatok, például a Thameslink és az East Midland Trains a nap 24 órájában összekötik a Luton Airport Parkwayt (innen 10 perces buszjárat a repülőtérre) a belvárosi St Pancras pályaudvarral. A vonatok 0-5 óra között óránként, 6 órától pedig 10-20 percenként közlekednek. 40 percig tart az utazás, és 19,10 fontba kerül. 

Busszal: az easyBus buszok óránként közlekednek 0.55-5.55 között, reggel 6 órától 15-30 percenként. Az út a Victoria Stationig kb. 75 percig tart, az árak változóak: 10 fonttól. 

Luton Airport Express: A Wizz Air Londonba repülő utasai 2023. március végétől új, környezettudatos reptéri vonatot is igénybe vehetnek, amellyel mindössze négy perc alatt elérhetik a Luton Repülőtérről a városközpontba vezető főbb vasútvonalat. A Luton Airport Express a repülőtéri terminált és a távolsági vasútvonalat köti össze a Luton Airport Parkway állomáson. Az új vonatjárat tökéletes lehetőséget kínál a Luton Repülőtérre érkezők számára, hogy gyorsabban és könnyebben eljuthassanak végső úti céljukig. A teljes egészében elektromos Luton Airport Express és a Luton DART vasúti összeköttetése fenntartható utazást kínál London központja és a repülőtér között, és ezáltal még jobb utasélményt biztosít. A Wizz Air Budapest és London-Luton között naponta több járatot is indít. Tartomány:Nagy-London
Település:London
GPS: 51° 33′ 7.06572″, -0° 9′ 43.13412″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward